Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Jak dimenzovat, ukládat a spojovat zemniče


Document Actions
Článek
Jaký maximální odpor mají mít jednotlivá uzemnění v síti TN a jaký maximální odpor má být na konci vedení? Jak klást zemnicí pásky? Jaké jsou minimální průřezy ocelových zemničů? Jak zvolit typ a hloubku uložení zemničů? A jakými pravidly se řídí spojování a oddělování uzemnění zřizovaných pro různá elektrická zařízení? To se dozvíte v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 20.10.2014
reklama


Jednotlivá uzemnění v síti TN mají mít odpor nejvýše 15Ω, není však třeba klást zemnicí pásky o celkové délce větší než 20m; na konci vedení (dále než 200 m od předchozího uzemnění) má být odpor uzemnění nejvýše 5Ω, není však třeba klást zemnicí pásky o celkové délce větší než 50m.

Minimální průřezy nejpoužívanějších, tj. ocelových zemničů (v závorkách jsou obvyklé minimální rozměry podle mezinárodní normy a evropského harmonizačního dokumentu uvedené v tabulce 54.1 ČSN 33 2000-5-54 ed.3:2012) jsou:
  • pásková ocel, úhelníky apod.:
    • z pozinkované oceli – průřez 100mm2 (90mm2), tloušťka 3mm (3mm),
    • z nepozinkované oceli – průřez 150mm2, tloušťka 4mm,
  • ocelový drát, tyč kruhového průřezu:
    • z pozinkované oceli – průměr 8mm (10mm),
    • z nepozinkované oceli – průměr 10mm,
  • ocelová trubka – průměr 15mm (25mm), tloušťka stěny:
    • pozinkovaná ocel – 3mm (2mm)
    • nepozinkovaná ocel – 4mm.


Obr. Příklady různých druhů zemničů a uzemnění

Typ a hloubka uložení zemničů musí být voleny tak, aby vysychání půdy ani její promrzání nezvyšovalo odpor uzemnění nad požadovanou hodnotu (obvykle postačuje 60 až 80cm pod povrch).

Jestliže se kladou páskové zemniče jako paprsky od místa, které je třeba uzemnit, mají být jednotlivé paprsky pravidelně rozmístěny a úhel mezi nimi nemá být menší než 60°. Zpravidla se nekladou více než čtyři paprsky.

Pro snížení dotykových napětí se zemniče kladou tak, aby se jimi v okolí uzemněného bodu takzvaně řídil potenciál. Obvykle postačí uložit jeden páskový nebo drátový zemnič do hloubky 30 až 40cm ve vzdálenosti 1m od vodivé uzemněné konstrukce. Pro vyšší napětí se klade více páskových zemničů kolem uzemněné části, a to tak, že čím je pásek dále,  tím je také uložen hlouběji.

Zemniče a uzemňovací přívody se spojují svařováním, šroubováním nebo svorkami. Výztužné ocelové pruty v železobetonových konstrukcích, které slouží jako zemniče nebo uzemňovací přívody, musí být svařeny.

Spojování a oddělování uzemnění zřizovaných pro různá elektrická zařízení, tj. silová do 1000V a nad 1000V, silová a sdělovací, silová zařízení a hromosvod, se řídí pravidly vycházejícími ze zásad bezpečnosti a ochrany před rušením.

Uzemnění zařízení silových do 1000V a silových nad 1000V se oddělují, pokud na uzemnění zařízení nad 1000V může vzniknout napětí větší než bezpečné.

Uzemnění sdělovacího zařízení napájeného z vlastního transformátoru má být alespoň 20m od uzemnění silového zařízení do 1000V a 40m od uzemnění silového zařízení nad 1000V.

Pro uzemnění silových zařízení a hromosvodu se má vybudovat pokud možno společné uzemnění. Uzemnění hromosvodu a silového zařízení se nemusí spojovat, pokud je mezi nimi vzdálenost alespoň 5m. (U speciálních objektů chráněných oddálenými hromosvody se uzemnění nespojují.)

Pracovní uzemnění svodičů přepětí se spojuje s ochranným uzemněním zařízení, které svodič přepětí chrání.

Uzemnění sdělovacích zařízení má být co nejdále od uzemnění hromosvodu. Pokud však není možné mezi těmito uzemněními dodržet vzdálenost alespoň 5m, musí se obě uzemnění spojit.



Více ke své přípravě naleznete v Příručce pro zkoušky elektrotechniků 2014.
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933