Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Digitální osciloskopy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.09.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Digitální osciloskopy


Digitální osciloskopy
Osciloskopy patří v dnešní době mezi jedny z nejdůležitějších měřicích přístrojů. Pomocí osciloskopů lze měřit takové elektrické veličiny, které jinými přístroji změřit nelze. Osciloskop (analogový, digitální, vzorkovací aj.) je elektrický měřicí přístroj ...
Přednášející, ze dne: 15.09.2010

V tomto článku se podíváme pouze na digitální osciloskopy, které v současné době plně nahradily analogové osciloskopy. Blokové schéma analogového osciloskopu je uvedeno pouze u osciloskopu pomalých dějů, kde se ještě analogové osciloskopy používají. Podrobný popis analogového osciloskopu již není vzhledem k současnému stavu techniky nutný. V následujícím textu popíšeme digitální paměťové osciloskopy, vzorkovací osciloskopy a osciloskopy pomalých dějů.

Osciloskopy patří v dnešní době mezi jedny z nejdůležitějších měřicích přístrojů. Pomocí osciloskopů lze měřit takové elektrické veličiny, které jinými přístroji změřit nelze. Osciloskop (analogový, digitální, vzorkovací aj.) je elektrický měřicí přístroj, který na své obrazovce zobrazuje, ve zvoleném napěťovém a časovém měřítku, elektrické signály získané různými způsoby měření. Jeho hlavní výhodou je univerzálnost použití a především schopnost zobrazovat jevy (signály) probíhající v reálném čase. Pomocí osciloskopu se zobrazují průběhy napětí, frekvence a proudů v různých elektronických obvodech, a to především z důvodů, aby byla ověřena jejich funkčnost. Osciloskopy mají také široké uplatnění při testování a vývoji elektrických, elektronických a mikroelektronických obvodů, zařízení a přístrojů.

Ze zobrazeného tvaru křivky lze na obrazovce osciloskopu vyhodnotit napětí, frekvenci, periodu aj. Moderní osciloskopy umožňují zobrazit i velmi krátké děje, které trvají řádově několik pikosekund, ve frekvenční oblasti tomu odpovídají jednotky GHz. Tyto parametry osciloskopů umožňují analyzovat signály, které ještě v nedávné minulosti analyzovat nebylo možné.

Pomocí osciloskopu se však dají měřit nejen elektrické signály, pomocí moderních a miniaturních mikroelektronických převodníků lze osciloskop použít jako výkonný měřicí přístroj prakticky ve všech odvětvích lidské činnosti.

Další pojmy a informace z oblasti elektronických měřicích přístrojů naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.