Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

DEXON: Jak ozvučit supermarket nebo výrobní podnik


Document Actions
DEXON: Jak ozvučit supermarket nebo výrobní podnik
V dnešním díle seriálu rozebereme složitější ozvučení, a sice ozvučení supermarketu a výrobního podniku. U těchto typu ozvučení bývá jednak rozmanitý vyžadovaný komfort obsluhy, jednak bývají zvýšené nároky na výkon a délku kabeláže.
Kamil Toman, ze dne: 1.09.2010

O čem je vlastně "plošné" ozvučování?
Tento seriál si klade za cíl seznámit čtenáře (elektroprojektanty, elektromontážní firmy) se současnými možnostmi v oblasti plošného ozvučování. Pojmem "plošné" nemáme na mysli klasické ozvučování různých koncertů a vystoupení, ale ozvučování budov, místností a exteriérů, tudíž se jedná především o instalační systémové ozvučení, také např. supermarketů.

Jaký ozvučovací systém zvolit?
Ozvučení supermarketu nebo výrobního podniku znamená jednak několik zón, jednak velký výkon jednotlivých zón. Proto je vhodné ozvučení provádět výlučně ve 100V režimu. Základním rozhodnutím, které je třeba také učinit na základě technické zprávy projektu (je třeba použit evakuační rozhlas?) je volba centrály. V jednodušších případech, kde nepotřebujeme zálohování a vysoký komfort a také vystačíme s 5 zónami, můžeme použít klasické rozhlasové ústředny JPA 1240, JPA 1240A, Mobile60 nebo JPA 1180" s posílením výkonové části pomocí výkonových zesilovačů řady JPA xxxxDP. Na ústředny je zapojeno několik přepážkových mikrofonů.

Jak se řeší zvukové evakuace?
Velké budovy a areály většinou vyžadují tzv. evakuační rozhlas, který řeší nejenom komfort obsluhy, ale také i napojení na požární systém EPS, zálohu zesilovačů, napájení, dohled, měření atd. Celý systém řešíme tak pomocí Velkého ozvučovacího systému Jedia / Dexon nebo Dexon Cybernet 2000, jehož popis naleznete na našich stránkách, opět v kategorii plošného ozvučení.

Jaké vybírat reproduktory a reprosoustavy?
Použití reprosoustav je dáno především interiérem, volíme např. "reproduktorové skříňky řady ARS nebo dřevěné SPT, plastové SP 302, SP 502, SP 402, SP 412, SP 512 a nejčastěji, do podhledů instalované, RPT 102 (v případě evakuačního rozhlasu RPT xx3), RPT 82, 92 nebo RP 122. Ozvučovaný areál obvykle zahrnuje i venkovní prostory, které se nazvučují pomocí "DPT 6xx, což jsou vlhkuodolné reprosoustavy nebo pomocí reentrantních reproduktorů SC xxAH (tlampačů).

Hustota instalační sítě se pohybuje v interiéru okolo 4-8m dle velikosti plochy (haly) a v exteriéru cca 10m. Celý systém je obvykle nutné po obhlídce konkrétních prostor konzultovat s odborníkem, neboť je příliš rozsáhlý. Kromě klasického systému - ústředna - zesilovače - reproduktory je totiž nutné instalovat do takto rozlehlých systému i zabezpečovací techniku, zálohování, kontrolu zesilovačů a okruhů atd.

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?
Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech na našich stránkách www.dexon.cz. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Článek je součástí seriálu, který vychází na portále Elektrika.cz.

Více informací a návrh ozvučení zdarma lze expresně objednat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEXON CZECH s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Stačí jedna rozhlasová ústředna, která zvládá 6 kanálů. Jak ozvučit firmu, kde výroba potřebuje jiný rytmus než kanceláře? Co když wellness centrum potřebuje uklidňující melodii v odpočívárně, ale energickou v posilovně? A restaurace, kde hosté chtějí slyšet živou hudbu, zatímco personál potřebuje informace o provozu? Jak jednoduše ovládat hudbu v různých zónách podle potřeby? Je možné vzdáleně streamovat hudbu do maticové rozhlasové ústředny Dexon JPA 6240 z chytrého telefonu?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933