Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

DEXON: Jak ozvučit rodinný dům nebo byt


Document Actions
DEXON: Jak ozvučit rodinný dům nebo byt
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Kamil Toman, ze dne: 4.11.2010

O čem je vlastně "plošné" ozvučování?
Tento seriál si klade za cíl seznámit čtenáře (elektroprojektanty, elektromontážní firmy) se současnými možnostmi v oblasti plošného ozvučování. Pojmem „plošné“ nemáme na mysli klasické ozvučování různých koncertů a vystoupení, ale ozvučování budov, místností a exteriérů, tudíž se jedná především o instalační systémové ozvučení.

Jakou zvolit kabeláž?
Nejdůležitějším a výchozím krokem je provedení kabeláže. Ozvučení RD se neprovádí 100V způsobem, neboť se předpokládá napojení na HiFi systém v obývacím pokoji či pracovně, a proto kabeláž musí být provedena o dostatečném průřezu - min 2,5mm
2. Jinak by na vedení vznikaly zbytečné ztráty. Tuto kabeláž doporučujeme řešit již při realizaci elektroinstalace.

Jak se zvuk bude přepínat?
Druhým krokem je volba, zda chceme, aby zvuk byl dostupný trvale ve všech místech domu, nebo zda budeme signál přepínat (směrovat). Musíme si totiž uvědomit, že nejsme ve 100V režimu a tak je tady problém přizpůsobení impedance. Budící zesilovač či hifi věž dovoluje obvykle min. impedanci 4 Ohm a tak se systém musí rovnou navrhnout tak (což je vhodná volba sérioparalelního zapojení), aby jsme tuto impedanci nepodkročili, nebo, a to se týká "přepínacího" způsobu, musíme při přepínání reprosoustav dávat pozor na to, jaké a kolik reprosoustav máme sepnuto: Čím více jich je sepnuto, tím menší impedance vzniká. K přepínání je vhodný Přepínač reprosoustav 1/4 (1 vstup, 4 výstupy stereo).

Jak budeme regulovat hlasitost?
Poté, co jsme vyřešili strukturu ozvučovací sítě a distribuce signálu v ní, je vhodné se ještě zamyslet nad regulací hlasitosti. V případě ozvučení rodinných domů máme vlastně k dispozici centrální regulaci hlasitosti přímo na zdroji signálu či koncovém zesilovači. Účelné ale také je, abychom mohli regulovat hlasitost v jednotlivých místnostech. Vždyť užívání je takové, že zapneme centrální zdroj signálu (např. hifi věž), sepneme daný pokoj, jdeme tam a tam si dostavíme hlasitost. Pro účely regulace hlasitosti doporučujeme speciální regulátory PR 300 nebo dokonce ve stereo režimu (děláme-li rozvod signálu stereofoně) model PR 300S, které se liší svou zatížitelností. Jsou navíc navrženy tak, že reproduktorovou síť zatěžují impedancí 8 Ohm a vyšší. Tyto regulátory montujeme přímo do elektroinstalačních krabic, např. v designu ABB Tango.

Jaké vybrat vestavné reproduktory?
Nyní pojďme k samotným reproduktorům a reprosoustavám. Pro ozvučení pokojů je vcelku populární "neviditelné" ozvučení, které má splývat s interiérem. K tomu použijeme např. repro do sádrokartonu RP 81x81 bez transformátoru nebo větší variantu RP 81x111. Na síť dokonce můžeme připojit klasické HiFi bedny, třeba z řady Allegro 50. A jako doplněk basů použijeme aktivní subwoofer SUB 300A, který má reproduktorový vstup, takže jej napojíme snadno.

Jak ozvučíme koupelnu a WC?
Zajímavé a populární je ozvučení koupelny, kterou začínáme více chápat jako místo relaxace. Ozvučení se zde provádí do stěn nebo podhledů pomocí vlhkuodolných reproduktorů RP 61, RP 62, RP 81 nebo RP 82. Docela efektní je zabudování RP reproduktorů přímo do sprchového koutu a regulátoru hlasitosti poblíž do stěny. Je třeba na tomto místě upozornit, že je nepřípustné pro ozvučení takto "vlhkých" prostor používat 100V rozvod, neboť se jedná o napětí v těchto prostorách nebezpečné! Proto i u klasického ozvučení z hifi věže musíme zajistit, že na svorkách reproduktoru nebude napětí vyšší jak 24V!

K ozvučení venkovních prostor, u kterých předpokládáme alespoň částečné zastřešení, se používají robustní a vlhkuodolné reprosoustavy s konzolou SP 302, SP 502, SP 402, SP 412, SP 512 nebo pro velké terasy a altánky dokonce SP 802. Nedoporučujeme používat žádné "dřevěné" reprosoustavy. A samozřejmě i venkovnímu ozvučení "věnujeme" regulaci hlasitosti.

Technickým prostorám typu garáž, dílna atd. obvykle nechceme věnovat příliš mnoho financí, zvuk tam sice chceme, ale nepožadujeme hifi kvalitu. Za tímto účelem se výborně hodí RP 61 nebo RP 81, které vestavujeme do stropů, nebo některé z reprosoustav SP nebo SPT po odstranění transformátoru.

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?
Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech na našich stránkách www.dexon.cz. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Článek je součástí seriálu, který vychází na portále Elektrika.cz.

Více informací a návrh ozvučení zdarma lze expresně objednat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEXON CZECH s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Stačí jedna rozhlasová ústředna, která zvládá 6 kanálů. Jak ozvučit firmu, kde výroba potřebuje jiný rytmus než kanceláře? Co když wellness centrum potřebuje uklidňující melodii v odpočívárně, ale energickou v posilovně? A restaurace, kde hosté chtějí slyšet živou hudbu, zatímco personál potřebuje informace o provozu? Jak jednoduše ovládat hudbu v různých zónách podle potřeby? Je možné vzdáleně streamovat hudbu do maticové rozhlasové ústředny Dexon JPA 6240 z chytrého telefonu?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933