Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

DEXON: Jak na konferenční ozvučovací sestavu


Document Actions
DEXON: Jak na konferenční ozvučovací sestavu
Jaké jsou současné možnosti ozvučení konferenčních prostor? Audiovizuální technologie zaznamenaly vysoký pokrok, a tak se v tomto článku podívejme na ozvučení konferenčních prostor a zasedacích místností ať už ve firmách, hotelech nebo státní správě ...
Kamil Toman, ze dne: 1.07.2010

O čem je vlastně "plošné" ozvučování?
Tento seriál si klade za cíl seznámit čtenáře (elektroprojektanty, elektromontážní firmy) se současnými možnostmi v oblasti plošného ozvučování. Pojmem "plošné" nemáme na mysli klasické ozvučování různých koncertů a vystoupení, ale ozvučování budov, místností a exteriérů, tudíž se jedná především o instalační systémové ozvučení, také např. konferenčních prostor a školitelů.

Co můžeme na vstup systému zapojit?
Audiovizuální technologie zaznamenaly vysoký pokrok, takže i podle toho budeme systém navrhovat. Jako zdroje signálu se dnes můžou používat nejenom videoprojektory, notebooky, ale také např. i DVD přehrávače. S ohledem na tuto skutečnost je potřeba zvolit vhodný mixážní pult, u kterého nepotřebujeme ani tak velký komfort obsluhy, jako spíše dostatek stereofonních vstupů, k čemuž se výborně hodí např. XENYX 802 nebo XENYX 1002. Na tyto mixážní pulty ještě nezapomeneme napojit bezdrátový mikrofonní komplet MBD 810 (ruční) nebo MBD 910 (náhlavní + klopový), nebo jejich vícekanálové ekvivalenty, vše podle toho, kolik "mobilních" řečníků předpokládáme. Samozřejmě se hodí i mikrofony "drátové" z řady MD, to když řečníci sedí (zasedání úřadů, představenstev).

Jak vyřešit ozvučení pro nedoslýchavé?
Pokud předpokládáme v zasedací místnosti i nedoslýchavé posluchačstvo, či chceme-li přednášky provádět multijazyčně, volíme bezdrátové tlumočnické systém WA 550RC + WA 550RB, který dovolí až 3 jazyčné vysílání a neomezený počet bezdrátových přijímačů, na kterých si posluchači volí jeden ze tří jazyků.

Jaké a kdy zvolit aktivní reprosoustavy?
Koncovou část ozvučení zesilovač - reprosoustavy můžeme instalovat dvojím způsobem. První způsob znamená použití aktivních (s vestavěným zesilovačem) reprosoustav uchycených na konzole, tedy varianta BC 800A nebo BC 1000A + Kloubový držák profesionální #x. Pokud reprosoustavy budeme instalovat na zmiňované držáky, je vhodné mít připravený sólo zásuvkový okruh, abychom je mohli pohodlně centrálně vypínat z napájení. Systém můžeme udělat i variabilní (např. v hotelových salóncích, kde jej chtějí uklízet) tak, že reprosoustavy ustavujeme na klasické hliníkové trojnožky.

Jaké a kdy zvolit pasivní reprosoustavy?
Druhý způsob instalace se provádí pomocí sítě pasivních reprosoustav (obvykle SP 302, SP 502, SP 402, SP 412, SP 512 a SP 802 ve větším počtu), které připojujeme sérioparalelně na budící zesilovač DAP 500 nebo DAP 700, podle požadovaného výkonu. Tento způsob nevyžaduje sice zásuvkový okruh na napájení soustav, ale na druhou stranu je finančně nákladnější díky většímu počtu reprosoustav a použitému zesilovači. Tento druhý způsob ale také umožňuje větší variabilitu volby reprosoustav, takže dokonce můžeme ozvučovat jen z přední části pomocí sloupových reprosoustav DPT 2xx, nebo 6xx, či používat např. podhledové reproduktory bez transformátoru RPT 122 nebo RP 81x111.

Dá se systém spojit i s rozhlasovou ústřednou a jak?
Kombinace mixážní pult - zesilovač bývá někdy nahrazena rozhlasovou ústřednou JPA 1240A nebo oblíbenou JPA 1180 přičemž napojená reproduktorová síť je provedena ve 100V režimu.

Ať už použijte kterýkoliv způsob řešení, nezapomínejme na to, že ozvučovací systém nesmí překážet, musí být v souladu s interiérem a co je nejdůležitější, kvalita a čistota zvukového přenosu je úměrná hustotě sítě a kvalitě použitých reprosoustav.

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?
Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech na našich stránkách www.dexon.cz. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Článek je součástí seriálu, který vychází na portále Elektrika.cz.

Více informací a návrh ozvučení zdarma lze expresně objednat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEXON CZECH s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Stačí jedna rozhlasová ústředna, která zvládá 6 kanálů. Jak ozvučit firmu, kde výroba potřebuje jiný rytmus než kanceláře? Co když wellness centrum potřebuje uklidňující melodii v odpočívárně, ale energickou v posilovně? A restaurace, kde hosté chtějí slyšet živou hudbu, zatímco personál potřebuje informace o provozu? Jak jednoduše ovládat hudbu v různých zónách podle potřeby? Je možné vzdáleně streamovat hudbu do maticové rozhlasové ústředny Dexon JPA 6240 z chytrého telefonu?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933