Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Desať odpovedí na otázky o veľtrhu ELEKTRO EXPO 2010


Document Actions
Desať odpovedí na otázky o veľtrhu ELEKTRO EXPO 2010
Začínáte si dělat seznam odborných veletrhů, které navštívíte na podzim? Počítáte s veletrhem Elektro Expo? V následujícím článku dostane odpovědi na 10 otázek týkajících se právě této akce. Více zde ...
Pavol Horňák, ze dne: 20.05.2010
reklama

Desať odpovedí na otázky kladené potenciálnymi vystavovateľmi a návštevníkmi veľtrhu ELEKTRO EXPO 2010

1. Charakterizujte jednou vetou veľtrh ELEKTRO EXPO.
ELEKTRO EXPO je veľtrh produktov a služieb komerčného charakteru, tematicky zameraný na energetiku, elektrotechniku, elektroniku, svetelnú techniku, meranie elektrických a neelektrických veličín, zber elektroodpadu a jeho efektívne a ekologické spracovanie, s ročnou periodicitou (na jeseň v tom istom čase od 29. septembra do 1. októbra v areáli výstaviska Incheba Expo Bratislava) s medzinárodnou účasťou.

2. Upresnite výber nomenklatúry veľtrhu ELEKTRO EXPO 2010?
Zámerom druhého ročníka veľtrhu ELEKTRO EXPO je opäť rozšírenie ponuky hlavných vystavovateľov v nomenklatúre:

  • elektronické prvky a moduly
  • silnoprúdová elektrotechnika a elektroenergetika
  • elektroinštalačná technika
  • elektrotechnické materiály
  • automatizačná, riadiaca, meracia, regulačná a laboratórna technika
  • osvetľovacia technika
  • zabezpečovacia technika a systémová technika budov
  • rádiokomunikačná a telekomunikačná technika
  • výpočtová technika
  • spotrebná elektrotechnika a elektronika

3. Aké ďalšie námety tejto veľtržnej akcie na Slovensku dozreli a budú v areáli výstaviska Incheba Expo Bratislava na jeseň testované?
Zvýrazneným segmentom veľtrhu ELEKTRO EXPO budú:

  • veľkoplošné solárne tepelné systémy
  • príslušenstvo pre fotovoltaické systémy
  • veterné a slnečné elektrárne
  • tepelné čerpadlá
  • malé decentralizované zdroje, ktorých energia sa spotrebuje na mieste
  • technologické vybavenie tunelov od A po Z
  • informačné a riadiace systémy pre dopravu
  • parkovacie systémy
  • indukčné výbojky a LED technológie
  • inteligentné budovy
  • podpora budovania a modernizácie verejného osvetlenia pre mestá a obce
  • svetlo v architektúre
  • prístroje a zariadenia na meranie elektrických a neelektrických veličín

4. Čo považujete za veľmi významné pri hodnotení doterajšieho priebehu veľtrhu ELEKTRO EXPO?
Pre vystavovateľov bol nultý a prvý ročník veľtrhu ELEKTRO EXPO, v čase neľahkej ekonomickej situácie u nás i v zahraničí, výbornou príležitosťou na predvádzanie svojich produktov a služieb. Architektonickým a výtvarným stvárnením, sprievodnými akciami pôsobil veľtrh na všetky zmysly návštevníkov. Vystavovatelia z príbuzných odvetví mali možnosť sa v krátkom čase na jednom mieste stretnúť s vlastnými zákazníkmi aj zákazníkmi konkurentov. Získavali nových obchodných partnerov, vymieňali si skúsenosti s návštevníkmi, predovšetkým z radov odbornej verejnosti, ale aj predávali, nakupovali a pripravovali budúce obchody. Návštevníci videli a porovnávali veľa konkurenčných produktov a služieb ešte pred nákupom.

5. Tento kalendárny rok sa uskutočnili v apríli takmer v rovnakom termíne tri medzinárodné veľtrhy, ktoré sa čiastočne prekrývali v nomenklatúre ELEKTRO. Ovplyvnila táto skutočnosť počet vystavovateľov a návštevníkov v SRN a ČR?
Tieto renomované veľtrhy sme osobne navštívili s cieľom náboru vystavovateľov pre veľtrh ELEKTRO EXPO. Štatistika, ktorú nám poskytli organizátori veľtrhu Light + Building vo Frankfurte n/M, AMPER v Prahe a medzinárodného stavebného veľtrhu IBF, ktorý sa uskutočnil súbežne s prebiehajúcim medzinárodným veľtrhom technických zariadení budov SHK BRNO a náš osobný dojem dokazujú, že veľtrh Light + Building túto skutočnosť ani nezaznamenal, zatiaľ čo Praha a Brno túto kolíziu určite ľutujú.

6. Tento rok sa termín veľtrhu ELOSYS v Trenčíne dostal do závesu veľtrhu ELEKTRO EXPO. Akú to bude mať dohru?
Areál výstaviska Incheba Expo Bratislava je až na prázdninové mesiace plne vyťažený. V rôznych médiách sa dočítate, že nultý ročník veľtrhu ELEKTRO EXPO sa uskutočnil vo februári 2009. Tento termín sa ešte v roku 2009 zmenil po prosbe kľúčových vystavovateľov. Naopak termín veľtrhu v Trenčíne sa tento rok zvolil v tesnom závese druhého ročníka veľtrhu ELEKTRO EXPO. Oba veľtrhy sa nelíšia v nomenklatúre, ktorá je zhodná s regionálnymi veľtrhmi, napríklad SRN. Podstatne sa však odlišujú zvýrazneným segmentom veľtrhu ELEKTRO EXPO a miestom konania tejto veľtržnej akcie. V Bratislave je najlepšia príležitosť naštartovať nové obchodné vzťahy nielen na slovenskom trhu. Je známe, že:

  • areál výstaviska Incheba Expo Bratislava má geograficky a ekonomicky výhodnú polohu
  • má moderný areál s reprezentačnými výstavnými priestormi
  • poskytuje optimálne podmienky na prezentáciu noviniek a trendov zameraných na energetiku, elektrotechniku, elektroniku, svetelnú techniku, meranie elektrických a neelektrických veličín, zber elektroodpadu a jeho efektívne a ekologické spracovanie
  • poskytuje bezkonkurenčne výhodné cenové podmienky.

7. Poskytli Ste aj osobne informáciu o cieľoch veľtrhu ELEKTRO EXPO a termíne jeho konania veľtržným spoločnostiam v zahraničí?
Áno, a síce organizátorom medzinárodných veľtrhov Euroluce v Milane, belektro v Berlíne, Intertraffic v Amsterdame, Light + Building vo Frankfurte n/M, InterLight v Moskve a AMPER v Prahe.

8. Ktoré média si posvietia na veľtrh ELEKTRO EXPO?
Mediálnymi partnermi veľtrhu sú:

  • Vydavateľstvá:
    JAGA GROUP (odborné časopisy TZB HAUSTECHNIK a INŽINIERSKE STAVBY)
    FCC Public (odborné časopisy ELEKTRO, SVĚTLO a AUTOMA)
    ALTA MEDIA
  • Odborné časopisy:
    NORMALIZÁCIA
    AT&P Journal
    JEMNÁ MECHANIKA A OPTIKA
    ELEKTROTECHNIKA V PRAXI
    FANDA elektronik
    ELEKTROTECHNICKÝ MAGAZÍN Pavel Hála
    TECHNIKA
  • Technická literatúra:
    BEN
  • Portály:
    Zoznam.SK
    Elektrika.CZ
    Elektro-eu.CZ
    Elektronika.CZ
    Svetlo.SK
    Odpady-portal.SK
  • Televízny kanál:
    TVBA.SK

 9. Čo je ďalšou silnou stránkou veľtrhu ELEKTRO EXPO?
Predovšetkým atraktívny sprievodný program zameraný na Systémy a zariadenia technologického zabezpečenia tunelov (29. september), Obnoviteľné zdroje energie (30. september), Svetelnú techniku, elektroinštalácie a ... (1. október). Segment produktov a služieb pre dopravu nadviaže na Program prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2007 – 2013. Firma STRABAG Anlagentechnik ponúkne koncept energetických služieb, tzv. Contracting, zameraný na podporu budovania a modernizácie verejného osvetlenia pre mestá a obce. Pre výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov energie sú zabezpečené stabilné podmienky najmä formou pevnej výkupnej ceny po dobu minimálne 15 rokov. Tento rok sa uskutoční počas veľtrhu ELEKTRO EXPO 2. celoštátne stretnutie svetelných technikov Slovenskej republiky, ktoré bude sprevádzať bohatá prezentácia špičkových produktov a služieb, literatúry a noriem STN v tejto nomenklatúre. Okrem toho, aj tento rok v spolupráci Kolektívnymi systémami založenými a riadenými výrobcami elektrických a elektronických zariadení pripravíme prehľad noriem týkajúcich sa odpadového hospodárstva.

10. Aké rezervy vidíte pri príprave veľtrhu ELEKTRO EXPO 2010?
Od vystavovateľov očakávame, že plánovanie účasti na veľtrhu nebudú odďaľovať.
Profil veľtrhu je definovaný, rozsiahla reklamná kampaň, ktorá je orientovaná hlavne na odborníkov, graduje, atď. Treba sa sústrediť na prevod komerčnej stratégie vystavovateľov do stratégie veľtrhu, t. j. definovať ciele účasti, rozpočet, časový plán, koncepciu a realizáciu výstavného stánku a propagačnú fázu. Vystavovateľom pripomíname, že v nomenklatúre veľtrhu ELEKTRO EXPO 2010 je vypísaná súťaž o najlepší exponát veľtrhu PRIX 2010 a GRAND PRIX 2010. Za týchto okolností veríme, že sa podarí na jeseň od 29. septembra do 1. októbra v areáli výstaviska Incheba Expo Bratislava vytvoriť konštruktívny dialóg vystavovateľov a návštevníkov, ktorý bude súčasťou efektívneho marketingového nástroja firiem v uvedenej v nomenklatúre ELEKTRO.

Pavol Horňák, Filip Mikuláš
INCHEBA, a. s., Bratislava

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Fotovoltaické elektrárny jsou v posledních letech nejrychleji expandujícím zdrojem. Celkový instalovaný výkon se za posledních 10 let zvýšil více než desetinásobně. Zatímco v roce 2001 činil světový instalovaný výkon 1,3 GW, na konci roku 2008 už šlo o 15,2 GW a tento trend i nadále pokračuje...
První podzimní veletrh na Slovensku byl letos v Bratislavě. Měl neobvykle pestrý doprovodný program a nejzajímavější složkou celé události byla část osvětlování. Kamerou jsme zachytili některé zajímavé expozice, které byly ve středu zájmu návštěvníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933