Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Legislativa, EMC

Posuzování starých hromosvodů

  • 30.11.2020
Posuzování starých hromosvodů
Pohled na staré hromosvody mohou být ve skutečnosti různé, technické, legislativní, emocionální, praktické, bezpečnostní. Ať již má rozhodující právo kdokoliv, tedy investor ignorující fyzikální zákony, či širší technický kontext, nebo nejistý provozovatel, který si pojistí i svá morčata před infarktem. Technicky smýšlející jedinci se na problematiku díváme z pohledu funkce vnitřního časostroje, ať již ukazuje čas v Evropě nebo Americe. Proto si opakujeme a připomínáme některé základní body ...

#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody

  • 16.12.2019
#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody
Nejen na českém trhu se objevuje technická anomálie nazývaná ESE. Technický svět se na rozdíl od obchodního světa neřídí politickými, náboženskými, nebo emotivními rozhodnutími. Správná technická rozhodnutí jsou založena na ověřených, řekněme tvrzeních uznávaných odborníků. Situace s instalací aktivních hromosvodů je již dlouhá léta kontroverzní činností. A i přes dloholeté snahy docílit jednoho finálního, rozhodujícího judikátu, stále se to nedaří. Podívejme se na sousední Německo, které tiše následujeme i přes to, že chceme zůstat sami sebou. Je případ ESE projevem vzdoru nebo spíše českého legislativního nepořádku?

JSS: Co bylo potřebné znát ze staré normy pro lepší pochopení ČSN 62 305?

  • 17.05.2019
JSS: Co bylo potřebné znát ze staré normy pro lepší pochopení ČSN 62 305?
Zajímalo nás, které části staré 34 1390 bylo nutné dobře znát, aby nám nová 62 305 byla pochopitelnější. Kudy chodím, tudy slyším buď o jednoduchosti a dostatečnosti staré ČSN 34 1390, nebo naopak o složitosti a naprosté zbytečnosti nové ČSN EN 62 305. Po tolika letech od vydání platné normy stále někdo nechápe a nezná její význam? Jsou opravdu autoři této EN normy tak nesvéprávní? Nebo se máme spíše sami pozorně začíst do již vydaných řádů technických doporučení? Odpověď Jana Hájka mne překvapila.

OPP#31 Má smysl realizovat ochranu proti přepětí pro jeden byt v domě?

  • 13.03.2018
OPP#31 Má smysl realizovat ochranu proti přepětí pro jeden byt v domě?
Představme si velký bytový dům. Třeba běžný český panelák. Uzemnění a pospojování od nuly různé ... A nyní se přistěhujete do jednoho z bytů. Jako majitel spotřební elektroniky za cca 300 tisíc korun a také jako osoba znalá s vyšší kvalifikací se chcete bezpečně opevnit dle ČSN EN 62 305. Zvláště když tomu výpočet míry rizika jasně napovídá. Společenstvo majitelů bytů však pro vaše návrhy nemá pochopení, protože je mnoho důležitějších investic. Co uděláte?

Oprava versus rekonstrukce hromosvodu podle platné právní úpravy ČR

  • 19.02.2016
Oprava versus rekonstrukce hromosvodu podle platné právní úpravy ČR
Problematika správného posouzení technického zhodnocení a oprav patří neustále k velkým daňovým problémům, protože mají rozdílný daňový režim. Zatímco náklady na opravy lze zahrnout do výdajů (nákladů) vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů přímo bez ohledu na jejich výši, u výdajů (nákladů) na technické zhodnocení, pokud přesáhne u jednotlivého majetku ve zdaňovacím období částku 40.000 Kč, tak lze učinit až prostřednictvím daňových odpisů.

Výpočet rizika dle vyhlášky číslo 268/2009 Sb. a jímače ESE

  • 19.01.2016
Výpočet rizika dle vyhlášky číslo 268/2009 Sb. a jímače ESE
V časopise Elektroinstalatér vyšly články, ve kterých Velkoobchod Vysočina obhajoval použití aktivních jímačů NIMBUS. V reakci na tyto články a dotazy čtenářů zveřejnilo vedení subkomise Ochrana před bleskem při TNK 22 odbornou reakci na výše uvedené články. Rovněž já osobně se své praxi neustále setkávám s dotazy, jak je to s výpočtem rizika u alternativních hromosvodů, které mají fungovat na jiném principu než klasické pasivní jímací soustavy. Proto jsem se odborné stanovisko předsedy a místopředsedy subkomise rozhodl rozšířit podrobněji o souvislosti plynoucí přímo z vlastního výpočtu rizika.

DEHN: Ochrana před bleskem v souladu s platnou legislativou ČR

  • 8.01.2016
DEHN: Ochrana před bleskem v souladu s platnou legislativou ČR
Tento příspěvek nabízí odbornou reakci na sérii článků, které byly uveřejněny v časopise Elektroinstalatér číslo 4/2015 - Účinná vnější ochrana pomoci jímacího systému NIMBUS a číslo 5/2015 – Technický popis aktivních a pasivních hromosvodů. Čtenáři časopisu se obraceli na vedení subkomise Ochrana před bleskem při TNK22 s žádostí, aby byly uvedeny zásadní skutečnosti, které jsou v souladu s legislativou ČR v oblasti ochrany před bleskem a čtenáři tak měli možnost vytvořit si ucelený pohled na problematiku vnější ochrany před bleskem.

Šokující výpovědi Jana Hájka #7: Jak může být aktivní hromosvod na letištní hale?

  • 5.11.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #7: Jak může být aktivní hromosvod na letištní hale?
Odletová hala brněnského letiště v Tuřanech dostala v roce 2007 ocenění Stavba roku. Přitom je na ní ale instalován aktivní hromosvod, jehož instalace na místech sloužících jako shromaždiště osob je v rozporu s předpisy. Jak je možné, že někdo takové provedení hromosvodu navrhl a schválil? A kdo za tuto chybu nese trestní odpovědnost? Na tyto a další otázky odpovídal odborník na ochranu před bleskem a přepětím Jan Hájek.

EMC a ochrana proti blesku a přepětí 1

  • 14.11.2014
EMC a ochrana proti blesku a přepětí 1
Jak správně vypadá systém ochrany před bleskem? K čemu projektant musí znát měrný odpor půdy? Jak se počítá bezpečnostní vzdálenost? Jaká ochrana se používá na vstupu do budovy? A jaký odstup je třeba zachovat mezi slaboproudem a silnoproudem? To se dozvíte v této přednášce soudního znalce Vojtěcha Kopeckého zaměřené na EMC a ochranu proti blesku a přepětí, kterou doplnil řadou ukázek z praxe.

JAN HÁJEK: Blesková válka č. 6 - Jak má vypadat skrytý svod podle ČSN 34 1390?

  • 4.01.2011
JAN HÁJEK: Blesková válka č. 6 - Jak má vypadat skrytý svod podle ČSN 34 1390?
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.

PRUŠÁNKY 2007: Nová norma hromosvodů je pouze účelné lobby výrobců!

  • 22.05.2007
PRUŠÁNKY 2007: Nová norma hromosvodů je pouze účelné lobby výrobců!
... pokud mohl před projektovat, montovat a revidovat zařízení na ochranu před bleskem kdokoliv, pak po listopadu to už nebude dělat nikdo ... pronesl na elektrotechnickém dnu Jaroslav Miklík.
FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933