Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

DEHN: Ochrana před bleskem pro dřevostavby


Document Actions
DEHN: Ochrana před bleskem pro dřevostavby
V současné době patří dřevostavby na trhu k nejrozšířenějšímu druhu staveb zejména v oblasti výstavby rodinných domů. Je to dáno zejména dobou výstavby, která se pohybuje v řádu týdnů, a také cenovou úrovní. Na první pohled není možno rozeznat dřevostavbu od stavby z klasického zdiva. Představuje však za určitých podmínek značné riziko především z hlediska požáru. Tento článek se zaměří na podrobný popis a návrh bezpečnostních opatření.
Jiří Kutáč, ze dne: 16.11.2015


Mimořádné události
Citace z internetového média:
„Operační důstojník HZS sdělil, že po úderu blesku do komína dřevostavby požár zcela zničil čerstvě postavený, ještě neobydlený dvoupodlažní dřevěný dům. Škoda byla předběžně odhadnuta na čtyři milióny korun. Zranění nebylo oznámeno žádné,“ doplnil mluvčí HZS. Tím, že se jednalo o dřevostavbu (obrázek 1 a 2), to byl šílený oheň, který byl živený i větrem,“ popsal starosta, který podle svých slov vzhledem k tomu, že v tu dobu byl nedaleko, dorazil na místo ještě před příjezdem hasičů. Na místě zasahovalo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Podle mluvčího HZS s ohněm bojovaly tři a půl hodiny.“

Obrázek 1 Pohled na hořící dřevostavbu
 
Obrázek 2 Pohled na vyhořelou dřevostavbu
 

Deset minut před půl čtvrtou hodinou ranní v neděli přijala linka tísňového volání informaci o požáru dřevostavby v zástavbě rodinných domků (obrázek 3 a 4). Ze získaných informací od oznamovatelů, sousedů z vedlejšího domku, požár v době zpozorování velmi rychle nabíral na síle a rozšiřoval se do podkrovních místností. "Podařilo se mi získat foto od sousedů (oznamovatelů) pro dokreslení situace v době jejich oznámení," aktuálně informuje tiskový mluvčí HZS.

Na pomoc s likvidací požáru postupně operační středisko Hasičského záchranného sboru vyslalo sedm profesionálních i dobrovolných jednotek. "I když první jednotky byly na místě během několika minut, musely z několika úseků usměrnit intenzivní plameny rozšířené po celé budově.  Silný žár a odlétající jiskry ohrožovaly i sousedící dům", uvedl tiskový mluvčí HZS. Hasiči za nasazení několika hasebních proudů zabránili dalšímu možnému rozšiřování, lokalizovat požářiště se hasičům podařilo krátce před pátou hodinou ranní. Naštěstí v době vzniku požáru nebyl nikdo z majitelů doma a nedošlo k žádnému zranění. Příčina vzniku požáru je úder blesku a výše škody vyšší než 1.000.000 Kč. "Hasiči na místě stále zasahují. V současné chvíli proběhlo střídání hasičů a pokračuje postupné prolévání a vyhledávání skrytých ohnisek. Hasiči rovněž provádí vyklízení požárem zasaženého vybavení objektu a rozebírání ohořelé střešní konstrukce. Zásah také stěžuje pokles teplot a silný mráz. Zásobování vodou je řešeno kyvadlovou dopravou z nedalekého hydrantu," popisuje velmi složitý zásah tiskový mluvčí HZS. Odhadovaná doba přítomnosti jednotek na místě požáru je ještě několik hodin.

 
Obrázek 3 Hořící dřevostavba, která ohrožuje i sousední stavby  


Obrázek 4 Rychlé šíření požáru rodinného domu, které je dáno jeho konstrukcí i větrem
 

Legislativa ČR
Podle vyhlášky MMR o technických požadavcích na stavby č. 268/2009 Sb. v §36 „Ochrana před bleskem“ v platném znění by se měla provést pro každý rodinný dům, či obytný dům analýza rizika škod. Výsledkem tohoto výpočtu, který je v souladu s normou ČSN EN 62305-2 ed.2 „Řízení rizika“ by mělo být stanovení, zda je nutný hromosvod. Když ano, tak na jaké technické úrovni (LPS I, II, III, IV). Hromosvod je v dnešním pojetí především protipožární ochrana budov a staveb. Tato argumentace je podrobně rozebrána ve společném stanovisku Odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj ČR a Odboru technické normalizace a ochrany spotřebitele Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví o platnosti norem při navrhování, povolování a zřizování ochrany před bleskem na stavbách ze dne 8. 11. 2012, které vyšlo ve věstníku ÚNMZ číslo 01/2013 o platnosti norem při navrhování, povolováni a zřizování ochrany před bleskem na stavbách.

Analýza rizika
Riziko úrazu, či smrti osob nacházejících se v rodinném domě (obrázek 5, 6 a 7), které může být způsobeno úderem blesku, by mělo být součástí výpočtu analýzy rizika škod podle normy ČSN EN 62305-2 ed.2. Pro hromosvodní ochranu daného objektu je nutno určit místa, která představují zvýšené riziko, navrhnout nejvhodnější řešení. 

Projektant by měl na počátku výpočtu analýzy rizika správně určit veškerá možná rizika, která jsou dána přímým úderem blesku do stavby nebo do připojených inženýrských sítí, dále riziko požáru, rizika dotykových a krokových napětí apod.

Důležitá vstupní data zadání softwaru:
  • všechny vstupní inženýrské sítě:
  • přívodní napájení (vrchní nebo kabelové vedení),
  • telefonní linka (vrchní nebo kabelové vedení),
  • venkovní rozvody osvětlení, kamerové systémy (CCTV),
  • klimatizace na střeše objektu,
  • všechny vnitřní sítě (NN, datová síť, apod.),
  • bouřková činnost,
  • činitel polohy (místní šetření),
  • požární riziko (pro dřevěné konstrukce platí vysoké riziko požáru podle normy ČSN EN 62305-2 ed.2, tabulka C5),
  • rozdělení do zón, včetně stanovení počtu osob v jednotlivých zónách (viz požární zpráva).
  
Zjistí-li revizní technik nesrovnalosti při zadání vstupních dat do softwaru nebo chybné zpracování výsledků výpočtu, musí trvat na novém přepočtu výpočtu analýzy a stanovení nových ochranných opatření v ochraně před bleskem a přepětím.

Projektant může rozdělit ochranu (jímací soustavu a soustavu svodů) a pospojování proti blesku do různých tříd s ohledem na skutečná rizika. Výsledky analýzy rizika ovlivňují ochranná opatření nejen pro sítě NN (další metalické sítě), ale také všechny ostatní kovové sítě v objektu.

 
Obrázek 5 Výstavba rodinného domu z dřevěné konstrukce
 

Obrázek 6 Kovové prvky střešní konstrukce dřevostavby
 

Obrázek 7 Dokončena výstavba rodinného domu - dřevostavby
 
 
Správný postup při návrhu ochrany před bleskem
Nejprve byl proveden výpočet analýzy rizika škod a na základě jeho výsledku byla určena třída LPS (systém ochrany před bleskem), např. III a pro přepěťové ochrany LPL (hladina ochrany před bleskem), např. II.

Třída LPS III znamená v praxi ochranu před bleskem pro bleskové proudy od 10kA do 100kA (vlny 10/350). Pro návrh jímací soustavy je stanovena valící se koule o poloměru 45m.

Třída LPL II definuje přepěťové ochrany (SPD) o parametrech bleskových proudů 75kA (vlny 10/350). Je potřeba si uvědomit, že jen SPD na bázi jiskřišť jsou schopny svádět bleskové proudy (obrázek 8).

Obrázek 8 Hlavní rozváděč - svodič SPD typu 1+2 na bázi jiskřiště (DEHNventil DV M TNC, 100kA)
 
 
Dále je potřeba provést orientační výpočet dostatečných vzdáleností pro klasický hromosvod (4 svody) a zjistit, zda bude dodržena dostatečná vzdálenost mezi svody a vnitřními kovovými konstrukcemi, či metalickými instalacemi. Nedodržením dostatečné vzdálenosti hrozí vznik požáru domu v důsledku průchodu bleskového proudu přes dřevěné konstrukce objektu.

Obrázek 9 Výpočet dostatečné vzdálenosti s pro rodinný dům (4 svody) v softwaru DEHNsupport
 
Podle obrázků číslo 6 a 9 je zcela nepochybné, že tento předpoklad není splněn (s = 0,31m) a tudíž se musí nalézt jiné řešení než je klasický hromosvod.

Podle článku 5.3.2 normy ČSN EN 62305-3 ed.2 bude proveden izolovaný hromosvod.

Projektant stanoví minimální počet jímačů tak, aby jejich ochranný prostor pokryl celou stavbu. Poté provede výpočet dostatečných vzdáleností z důvodu kontroly izolační pevností vysokonapěťových vodičů, např. HVI light (dodržení s=0,45m) v bodě jeho napojení na jímač.

Obrázek 10 Kontrola dostatečné vzdálenosti pro vysokonapěťový, např. vodič HVI light 
   
Obzvlášť v tomto případě bylo vhodné se zaměřit zejména na detaily spojené s instalací vodičů HVI light. Všechny podrobnosti s tím spojené přesahují rámec tohoto příspěvku. Pro simulaci ochranných prostorů jímací soustavy se využila metoda valivé bleskové koule, v tomto případě o poloměru 45m pro hladinu ochrany před bleskem LPL III. Detailně musí být zpracovány podklady pro montážní firmu právě v souvislosti s instalací vysokonapěťových vodičů (obrázek 11). Zde platí obecná zásada, že instalaci by měly provádět osoby, které jsou zaškoleny a mají praktické zkušenosti s tímto specifickým oborem.

Obrázek 11 Izolovaný hromosvod na rodinném domě

Jedním z posledních kroků je realizace vnitřní ochrany před bleskem a přepětím podle normy ČSN EN 62305- 4 ed.2. Dále byla doplněna i koordinovaná ochrana jak pro vnitřní rozvody nn (obrázek 12), tak pro vstupy koaxiálních kabelů od antén. Takto konstruovaná komplexní ochrana před bleskem zajišťuje nejvyšší možnou kvalitu ochrany spojenou s danou třídou ochrany před bleskem.

 
Obrázek 12 Koncepce přepěťových ochran SPD pro rodinný dům
 

Shrnutí
  • Dřevostavba je stavba s vysokým rizikem požáru.
  • Požár se šíří velice rychle s ohledem na použité materiály a klimatické poměry, což představuje veliký problém při případné evakuaci osob, zvláště pak dětí.
  • Z těchto důvodů je velice důležité přistoupit k ochraně před bleskem svědomitě a pečlivě.
  • Izolovaný hromosvod, je-li správně navržen, zaručí izolaci bleskového proudu vůči vnitřním kovovým částem stavby. Tím dojde k podstatnému zvýšení bezpečnosti osob nacházející se uvnitř objektu.
  • Nesmí se také zapomenout na základový zemnič, který má být položen v základech stavby, a vyveden ke svodům i k hlavní ekvipotenciální sběrnici stavby.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933