Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

DEHN: Nový katalog DEHN + SÖHNE 2011


Document Actions
DEHN: Nový katalog DEHN + SÖHNE 2011
Na stole mi leží červený katalog DEHN + SÖHNE vydaný v březnu 2011. Už po zběžném prolistování je mi jasné, že nepíšu ani tak recenzi na katalog, jako spíše na knihu s obsahem ochrany před bleskem. Podrobnosti z obsahu naleznete zde ...
Jiří Macháček, ze dne: 10.05.2011

 

Na stole mi leží červený katalog DEHN + SÖHNE vydaný v březnu 2011. Už po zběžném prolistování je mi jasné, že nepíšu ani tak recenzi na katalog, jako spíše na knihu s obsahem ochrany před bleskem.

Na první vnitřní straně obálky mne zaujal přehled novinek v sortimentu. Nejsem moc pozorným čtenářem a tak se mi toto upozornění hodí, abych nemusel pak ztrácet čas s porovnáváním se starým katalogem.

Společnost DEHN oslavila v roce 2010 jedno století existence. Je zajímavé podívat se na jedné dvoustraně na seřazené milníky v její historii a vlastně i historii ochrany před bleskem a přepětím v uplynulém století.

Před vlastním obsahem katalogu se nachází úvodní kapitola vypichující nejdůležitější pojmy a výrazy v ochraně před bleskem. Katalog samotný začíná červeně, tedy výrobky řady Red/Line pro ochranu napájecích sítí. Logika je od nejvýkonnějších svodičů postupně k ochranám zabezpečujícím již jen ochranu koncových spotřebičů.

Svodiče bleskových proudů
Svodiče bleskových proudů, tedy SPD typ 1 jsou různé a jejich použití není omezeno pouze na rozvaděče v objektech. Svodič bleskových proudů pro fototovoltaické nebo větrné zdroje energie je nutné vyrobit totiž tak, aby v těchto systémech nezpůsoboval spíše problémy než užitek. Co je u DEHN standard, je i udržování svodičů pro staré instalace, konkrétně možnost jejich usazení do NH spodků pojistek. Což jsem osobně u jiných výrobců nenašel. Všechny svodiče bleskových proudů
DEHN jsou vybaveny jiskřištěm a tak plní i náročné požadavky.

Svodiče přepětí
Svodiče přepětí typ 2, tady již varistor nevadí a dokonce je jeho velkou výhodou. Co na první pohled zaujme, je obrovské spektrum svodičů pro řadu napětí od 48V po 1200V. I v tomto případě jsou zvlášť uvedeny svodiče pro fotovoltaické a větrné elektrárny.

Svodiče přepětí pro koncová zařízení
Stejně jako v předchozím typu svodičů je i zde velký rozsah provozních napětí, i když horní hranice napětí není tak vysoká a končí na běžném napětí napájecí soustavy.

Řada Yelow/Line - svodiče pro datová vedení
Je jasné, že svodiče přepětí pro datové systémy si v této značce pořídí jen ten, kdo to myslí vážně, pak rozhodně nemá cenu nevyužít sledování svodičů systémem LifeCheck. Modul svodiče přepětí
BLITZDUCTOR XTU, který lze nasadit na téměř všechny sdělovací systémy, bez ohledu na provozní napětí. Jakýkoliv systém má vybraný svodič přepětí a to v několika provedeních, včetně jejich uzpůsobení pro nejčastěji používané konektory.

Hromosvodní součásti
Zde je vidět, že DEHN má vlastí vývojová pracoviště. Všechny komponenty jsou zobrazeny reálnými fotografiemi a je fajn, že pokud je už třímáte v ruce, zjistíte, že se od obrázku v katalogu neliší.

Informační část
Co způsobilo chybné označení této knihy? Pokud DEHN na obalu napíše KATALOG, proč je stránek s informacemi a pomůckami více, než katalogových? To je pro tuto firmu typické a často jí to odlišuje od konkurence.

  • Podrobný obsah publikace Blitzplaner/Lightning Protection Guide.
  • Podrobnosti o školícím Hromosvodním centru.
  • Přehled materiálů na CD a DVD.
  • Přehled DEHNsupport a další podpory společnosti DEHN + SÖHNE.
  • Manuál pro stavbu hromosvodů a zemnicích soustav.
  • Orientační tabulky svodičů přepětí a desítky schémat zapojení pro různé napěťové soustavy.
  • Příklad ochrany rodinného domu či fotovoltaické aplikace.
  • Navrhování ochrany před bleskem pro informační systémy a jejich management.
  • Historie norem pro ochranu před bleskem v Československu a České republice.
  • Zkrácené objasnění obsahu norem pro ochranu před bleskem a přepětím.
  • Tabulky s průvěsem bleskových koulí a velikostí ochranných úhlů jímačů.
  • ... a mnoho dalšího.

Shrnutí
DEHN přichází
každým rokem s novinkami v sortimentu.  Přirovnal bych ho k plně vybavenému servisnímu vozu profesionála, kdy na každý úkon je připraven ergonomicky dokonalý prvek, ke kterému se již nikdo nemusí vracet.

Pokud pracujete v oboru a chcete tento katalog také, můžete si ho nechat zaslat poštou níže uvedeným formulářem hned!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933