Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

DEHN: Izolovaný vodič HVI light


Document Actions
DEHN: Izolovaný vodič HVI light
Při přímém úderu blesku do hromosvodu může dojít k zavlečení části bleskových proudů do vnitřní elektroinstalace. Každý revizní technik by měl u stávajících staveb vyhodnotit toto riziko a na jeho základě případně stanovit doplňující ochranná opatření zejména u staveb, kde se nachází větší množství lidí nebo kde jsou umístěná drahá elektronická zařízení, případně v prostředích s nebezpečím výbuchu.
Jiří Kutáč, ze dne: 23.04.2012

 

V již neplatné normě ČSN 34 1390 Elektrotechnické předpisy ČSN. Předpisy pro ochranu před bleskem byly v čl. 112 Izolace kovových předmětů od hromosvodu zmíněny principy izolace. Bohužel, málokdo v praxi tento článek uplatňoval. V převážné většině projektů a realizací byla upřednostněna varianta vzájemného vodivého spojení všech kovových částí i u těch částí, které byly součástí vnitřní elektroinstalace. Většinou se však neřešilo na vstupu do objektu pospojování proti blesku, například pro klimatizační jednotky.

Při přímém úderu blesku do hromosvodu může dojít k zavlečení části bleskových proudů do vnitřní elektroinstalace. Každý revizní technik by měl u stávajících staveb vyhodnotit toto riziko a na jeho základě případně stanovit doplňující ochranná opatření zejména u staveb, kde se nachází větší množství lidí nebo kde jsou umístěná drahá elektronická zařízení, případně v prostředích s nebezpečím výbuchu. V normě ČSN EN 62305-3 Ochrana před bleskem – Část 3: Hmotné škody na stavbách a nebezpečí života v čl. 6.3 Elektrická izolace vnějšího LPS  je znovu zmíněn princip izolace hromosvodu od všech vnitřních metalických částí instalace. Za čtyřicet let výzkumu blesku se došlo k poznání, že vzduch je lepší izolant než vlhké zdivo nebo beton.

Na začátku návrhu hromosvodu by měla být vždy položena otázka: Je možné oddálit nebo odizolovat jímací soustavu od vnitřních instalací? Když ne, pak je nutné jít cestou vzájemného spojení všech vodivých částí.

Izolované vodiče řady HVI
V současné době je již mezi technickou veřejností obecně znám pojem izolovaný vodič HVI. Je nutné však poznamenat, že existuje několik variant jeho provedení. Pro každou technickou variantu vodiče HVI je potřeba dodržet specifické podmínky instalace.

Výrobní varianty provedení vodiče HVI jsou tyto:

  • vodič HVI I (jímač/zemnič – pevná délka, s ≤ 0,75m pro vzduch),
  • vodič HVI II (jímač/okružní vedení – pevná délka, s ≤ 0,75m pro vzduch),
  • vodič HVI III (jímač/zemnič, okružní vedení – možnost krácení vodiče, s ≤ 0,75m pro vzduch),
  • vodič HVI light (jímač/zemnič, okružní vedení – s ≤ 0,45m pro vzduch) (obr. 1),
  • systém DEHN-con H s vodičem HVI light (anténní systémy, solární systémy, s ≤ 0,175m pro vzduch).

Pozn.: Vodič CUI stojí mimo řadu vodičů HVI. Je určen jen pro izolaci posledních 3 až 5m délky svodu k zemniči. U tohoto vodiče není třeba dodržovat dostatečnou vzdálenost, včetně připojení k vodiči PE nebo PEN.


Obr. 1: Vodič HVI® light.

Technická data:

  • Dostatečná vzdálenost s: ≤ 0,45m (ve vzduchu), ≤ 0,90m (cihla)

  • jádro: Cu (měkký)

  • průřez: 19mm²

  • izolace: PE (Polyethylén)

  • vnější průměr: 20mm (svět. obal 17mm)

  • barva: tmavě šedý

  • obj.č. 819 125 délka 100m na bubnu

Zásady pro správné projektování a montáž vodiče HVI:

  • nejprve se musí vypočítat dostatečná vzdálenost s pro nejvyšší bod jeho připojení k jímací soustavě – jímači/jímacímu vedení;
    neporušení jeho izolace při montáži (tepelné zahřátí);
  • pro uložení v půdě nebo pro jeho barevné zabarvení je třeba použít další návlek;
  • v oblasti koncovek se musí instalovat jen plastové díly, např. stahovací pásky z PVC nebo držáky);
  • pro napojení na jímací soustavu se musí použít jen originální díly (svorky), které zapojí do obvodu i speciální polovodičovou izolaci (obr. 2).

Nejsou-li dodrženy uvedené zásady pro správné projektování a montáž, hrozí ztráta izolační funkce vodiče.


Obr. 2: Vodič HVI® light - připojovací prvky.

Vodič HVI light
Vodič HVI light byl vyvinut pro případy, kdy hodnota vypočtené dostatečné vzdálenosti pro nejvyšší bod napojení vodiče s ≤ 0,45 m pro vzduch. V praxi jde většinou o nižší budovy. Rozmístěním speciálních jímacích stožárů (obr. 3) a vodičů HVI light je možné úplně odizolovat celou stavbu. Údery blesku by měly být směrovány s velkou pravděpodobností do těchto jímačů. Jímače jsou v nejnižším bodě spojeny s izolací vodičů a není třeba je připojovat k vodiči PE nebo PEN.


Obr. 3: Vodič HVI® light - samostatně stojící stožár.

Použije-li se vodič HVI light samostatně pro izolaci anténního stožáru, je třeba jeho izolaci spojit v oblasti koncovky s vodičem PE nebo PEN. Pro správnou montáž je důležité dodržovat montážní návod vodiče HVI light č. 054272.

Použití vodiče HVI light:

  • izolované svody,
  • skryté svody,
  • vnitřní svody,
  • izolování anténních systémů.

Výhody:

  • pomocí speciálních jímačů úplná izolace stavby (obr. 4 a obr. 5);
  • při objednání není třeba uvádět jeho přesnou délku (možnost dodávek v bubnu);
  • možnost krácení vodiče přímo na stavbě.


Obr. 4: Použití vodiče HVI® light.


Obr. 5: Použití vodiče HVI® light.

Shrnutí:

  • instalací vodičů HVI je zabráněno přímému přeskoku bleskového proudu z hromosvodu na vnitřní instalace (účinky elektromagnetického pole bleskového proudu zůstanou);
  • pro správný návrh izolace hromosvodu je klíčové správně stanovit dostatečnou vzdálenost s;
  • je nutné dodržovat montážní návody dané výrobní varianty vodiče HVI,
  • vodič HVI light byl na veletrhu Amper 2009 oceněn čestným uznáním.


Tento článek vyšel také v časopise
EvP 3-4/2012

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933