Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

DEHN: Konec nechráněných DC rozvodů s DEHNsecure


Document Actions
DEHN: Konec nechráněných DC rozvodů s DEHNsecure
Ochrana před bleskem za pomoci svodiče bleskových proudů je v sítích se střídavým proudem samozřejmá a díky nekompromisním svodičům řady DEHNbloc či univerzálních jako je DEHNventil i ve své podstatě velmi snadná a lehko realizovatelná. Více informací zde ...
Jan Hájek, ze dne: 21.02.2011


 

Stejnosměrné obvody stály do současné doby trochu stranou plnohodnotné ochrany před bleskovým proudem. Ovšem také nebylo zvykem, kromě rozvodů pro datové linky, aby vedení se stejnosměrným proudem opouštěla objekty. Ve své podstatě se stejnosměrné napájecí systémy nepoužívaly v takovém rozsahu, jak je v současné době již běžné. Mezi systémy, které se v poslední době nejvíce rozšířily a používají stejnosměrný proud, patří hlavně systémy nouzového osvětlení a záložního napájení. Mezi tyto systémy patří i osvětlení letišť, které je vždy umístěno na venkovních plochách a široko daleko nejvyšších budovách.


DEHNsecure

U stejnosměrných systémů se pro jejich ochranu používaly zcela běžně přepěťové ochrany na bázi varistoru. Ochrana před bleskovým proudem se většinou nerealizovala a poškození spotřebiče bylo bráno jako nutné zlo, v případě použití varistoru, bylo nutné akceptovat také malý svodový proud v klidovém stavu, který působil problémy při velmi citlivém sledování izolačního stavu. Pokud se již provozovatel rozhodl pro ochranu před bleskem za pomoci jiskřiště, byl problémem stejnosměrný proud, který je velmi obtížné přerušit. Jakmile došlo na jiskřišti k přeskoku, ve většině případů již tento oblouček nešlo zhasnout a vybavily tedy předřazené pojistky, ale i to byla v mnohých případech akceptovatelná daň za bezpečný provoz stejnosměrného systému. V současné době je velmi typické, že mnoho z těchto obvodů je třeba provozovat bez sebemenších výpadků, byť by to bylo způsobeno i tak výjimečným důvodem jako je přímý úder blesku.


DEHNlimit

Společnost DEHN + SÖHNE bere požadavky trhu jako vážnou výzvu, kterou se snaží vždy přijmout a problém vyřešit. Zkušenosti s ochranou DC obvodů u fotovoltaických aplikací, které je již několik let možné spolehlivě chránit svodičem Typ 1 DEHNlimit, byly využity při konstrukci svodiče bleskových proudů pro klasické DC obvody.


DEHNlimit - ukázka použití

Svodič DEHNsecure je plnohodnotným svodičem bleskových proudů, jehož funkční jádro je tvořeno jiskřištěm. Toto jiskřiště je nevyfukující, jak je již řadu let u výrobků DEHN standard. Mezi další standardy současné generace jiskřišť společnosti DEHN + SÖHNE patří i koordinace s následným svodičem přepětí typ 2 řady DEHNguard, a to bez nutnosti dodržení koordinační vzdálenosti nebo vložené tlumivky. Připojovací svorky umožňují zapojení do "V", a to až do velikosti předřazeného jištění 125A. Svodič DEHNsecure si vystačí v rozvaděči pouze s prostorem určeným pro dva moduly.

Název Označení Max DC napětí Obj. č.
DEHNsecure DSE M 1 220 220V 971 120
DEHNsecure FM DSE M 1 220 FM 220V 971 125

Stavová signalizace je tak, jak je u výrobků DEHN + SÖHNE obvyklé, založena na mechanickém principu a tak je klidová spotřeba svodiče rovna nule.

Konstrukce svodiče je modulární, dvoudílná. Skládá se z patice a modulu s jiskřištěm. Pokud se provádí měření, kdy by svodič mohl ovlivnit naměřené výsledky, je možné modul z patice velmi jednoduše vyjmout. Je samozřejmostí, že toto provedení nesnižuje odolnost DEHNsecure vůči vibracím.


DEHNsecure - ukázka použití

Svodič DEHNsecure je svodičem bleskových proudů typ 1 pro DC obvody.

… s jistotou DEHN.

Pokud máte zájem o více informací, máte možnost si o ně zažádat odesláním níže přiloženého formuláře!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933