Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

DEHN: Nové komponenty pro zjednodušení realizace izolovaných hromosvodů DEHNiso DLH


Document Actions
DEHN: Nové komponenty pro zjednodušení realizace izolovaných hromosvodů DEHNiso DLH
V případě vytváření izolovaných jímacích soustav se u obzvláště plochých střech setkáváme při jejich realizaci s nedostatečnou nabídkou materiálů pro jejich vytvoření. Použít klasickou betonovou podpěru není možné pro jejich malou výšku (55mm), která není pro vytvoření požadované izolační trasy dostatečná ...
Jan Hájek, ze dne: 8.07.2010

V případě vytváření izolovaných jímacích soustav se u obzvláště plochých střech setkáváme při jejich realizaci s nedostatečnou nabídkou materiálů pro jejich vytvoření. Použít klasickou betonovou podpěru není možné pro jejich malou výšku (55mm), která není pro vytvoření požadované izolační trasy dostatečná.

Pokud dostatečná vzdálenost vyjde vyšší, a to v hodnotách kolem 40 - 50cm ve vzduchu, není problém využít jako alternativu k izolovanému vodiči HVI, nebo HVI light také izolované vzpěry upevněné v betonových podstavcích, které se prioritně používají pro zajištění jímacích tyčí. Při nižších dostatečných vzdálenostech, které se pohybovaly pod výše zmiňovanou hodnotou a vycházely v hodnotách 10 - 25cm, bylo však toto řešení s betonovými podstavci s klínem finančně náročné a pod vidinou úspor se na střechách objevovaly konstrukce neschopné odolávat běžnému větru a počasí.

Firma DEHN + SÖHNE oslavila sto let své existence i proto, že se zajímá o běžnou praxi na stavbách a praktické problémy hromosvodářů při vytváření ochrany před bleskem podle aktuálních znalostí a norem.

Na základě těchto zkušeností byla uvedena do praxe celá řada vylepšení a komponentů, které umožňují optimalizaci návrhu i realizace.


DEHNiso - DLH

Izolované podpěry vedení DEHNiso DLH
Poslední novinkou jsou izolované podpěry s izolační délkou vzpěry 22 - 36cm. Celý komplet podpěry se skládá z plastové podložky o průměru 300mm, která obsahuje integrovanou objímku pro izolovanou vzpěru průměru 10mm a zároveň chrání materiál střechy před poškozením zátěžovým betonem.


Plastová podložka


Betonový podstavec

Zátěžový beton je ve čtvercovém provedení, který zjednodušuje jeho transport na místo instalace a plně využívá jeho objem k vytvoření zátěže 4,6kg, která je dostatečná pro stabilitu celého systému hromosvodu i pro požadavky zóny II a III (145 a 161km v hodině). Beton (C3/45) je zárukou vysoké životnosti a garancí jeho nalezení i po skončení zimy.


Vedení s objímkou na distanční vzpěru

Izolovaná vzpěra o délce 28 nebo 42 centimetrů je zakončena plastovým úchytem pro vodiče průměru 8mm s kruhovým průřezem. Použitý materiál má vysokou odolnost na UV záření a tak při pobytu na střeše nedegraduje. Co tuto vzpěru odlišuje od ostatních na trhu, je rozsah teplot, při kterých je použitelná a to od -50°C do +100°C, takže ji lze oproti levným náhražkám umístit bez nebezpečí na střechu do venkovního prostředí.


Fixace podpěry v podložce


Umístění drátu v podpěře

Komplet podpěry je vyráběn ve dvou výškách, a to pro dostatečnou vzdálenost s = 150 a 250mm ve vzduchu (dle ČSN EN 62305-3). Všechny součásti kompletované podpěry lze dodat i samostatně.


Izolovaný hromosvod s DEHNiso - DLH 


   Izolovaný hromosvod s DEHNiso - DLH u klimatizace

Pro stabilitu celého systému je třeba dodržet maximální rozteč mezi podpěrami do 1,2m a používat pouze vodič z hliníkové slitiny.

Pokud pracujete v oboru máte možnost si vyžádat více informací níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933