Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Jan Hájek: Blesková válka - Olovo


Document Actions
Jan Hájek: Blesková válka - Olovo
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Jan Hájek, ze dne: 8.04.2010

Proč se již nesmí používat olovo?

Olověná vložka
V dávných dobách (myšleno samozřejmě ironicky) se olovo používalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu, které byly z rozdílných kovů a vznikalo nebezpečí, že by se mohl vytvořit mezi nimi, za pomoci elektrolytu, třeba z kyselého deště, elektrický článek. Díky tomuto článku by docházelo k odplavování materiálu a kov by degradoval.

No a vzhledem k tomu, že původní hromosvodáři se rekrutovali z cechu pokrývačů, tak jako nejideálnější se jevily vložky z olova.


Nedovolená olověná vložka

Olovo je nebezpečný kov!
Olovo, pokud nám nevadí jeho toxičnost, která byla jedním z faktorů způsobujících zánik Říše římské a líbí-li se nám bledé tváře lidí s poruchami nervového systému, má poměrně velkou rezistenci vůči kyselinám, dobrou tvárnost, nízký tavný bod a hlavně je vodivý.
Co je ovšem jeho nevýhoda, kromě jedovatosti, jsou jeho špatné elektromechanické vlastnosti. Takto řešené spoje se "vymačkají" a vodivost se značně zhorší.

Čeho se dopustíme použitím olova?
Použití olova při stavbě hromosvodu je samozřejmě porušením Zákona o odpadech č.185/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Hlavním legislativním nástrojem v ČR upravujícím zastoupení olova ve vodním prostředí je nařízení vlády č. 61/2003 Sb., olovo je v Příloze č. 1 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, v platném znění, jmenovitě uvedeno jako nebezpečná závadná látka.


Reakce s FeZn a Cu vodičem            Krabice s FeZn a Cu vodičem
Autor fotografií: V. Brabec

Občas se s tím ještě setkáme na stavbách a v projektech. Což svědčí o zanedbávání průběžného vzdělávání ať již hromosvodáře, nebo projektanta.
Kdo měl již incident s "šedými vlky" třeba při vhození zářivkové trubice do kontejneru na směsný odpad, dovede si představit, co by následovalo po zjištění olova na deštěm oplachované součásti domu.

Co tedy místo olova použít?
V současné době, kdy je cena kvalitních nerezových svorek srovnatelná s dvojkovovými, je nerez tím, čím řešíme tyto spoje. Je třeba ale myslet na to, že tato svorka musí být s mezidestičkou tak, aby se oba dva materiály nedotýkaly.


Dvojkovová svorka

Když ne nerez tak co?
Alternativou zůstává použití cupalových vložek, ale vzhledem k pracnosti vytváření takovéhoto spoje, je i v tomto případě jednodušší použít nerezovou svorku.


Cupalový plech

Používáním kvalitních nerezových svorek hromosvodář také samozřejmě snižuje množství potřebného materiálu, který bere s sebou na stavbu hromosvodu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933