Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Definice oprávnění autorizovaných osob


Document Actions
Definice oprávnění autorizovaných osob
Umíte správně definovat pojmy "autorizace, autorizovaný inspektor, ČKAIT, dílčí část projektové dokumentace, dílčí specializace v rámci oborů, kvalifikovaná osoba, odborná způsobilost ..."? Text slibu jednoznačně stanoví, že autorizovaná osoba musí být pro tvorbu kvalitních stavební děl odborně zdatná, a to na úrovni současného stavu poznání, tzn. musí se ...
Karel Dvořáček, ze dne: 6.12.2013
reklama


Autorizovaná osoba je vázána především autorizačním zákonem, zejména v něm obsaženým slibem ve znění:

„Slibuji na svou občanskou čest a své svědomí, že jako autorizovaný inženýr (technik) budu při své práci usilovat o vytváření kvalitních stavebních děl, budu ctít zájmy klientů, jakož i zájmy veřejné, budu respektovat přírodní a kulturní hodnoty a budu se vždy řídit profesní etikou autorizovaného inženýra (technika)“, dále vnitřními řády Komory a ostatními obecně závaznými právními předpisy.


Text slibu jednoznačně stanoví, že autorizovaná osoba musí být pro tvorbu kvalitních stavební děl odborně zdatná, a to na úrovni současného stavu poznání, tzn.musí se soustavně odborně vzdělávat. Výkon činnosti autorizované osoby se řídí zájmy klientů, v jejichž prospěch a za jejichž prostředky se stavební díla vytváří. Ctít veřejné zájmy znamená převzít určitou odpovědnost, vyplývající z delegování pravomocí veřejné správy na autorizované osoby v záležitostech daných právními předpisy. Jako představitel stavební profese je autorizovaná osoba povinna respektovat přírodní a kulturní hodnoty, po staletí vytvářené našimi předchůdci, a konečně jako čestný občan se řídit profesní etikou. Tyto povinnosti jsou dále podrobně uvedeny v Profesním a etickém řádu, který je závazným vnitřním řádem Komory.


Autorizace
Podle autorizačního zákona se autorizací rozumí oprávnění fyzických osob k výkonu odborných činností ve výstavbě. Autorizace v příslušném oboru, popř. specializace, opravňuje k výkonu vybraných činností ve výstavbě. ČKAIT uděluje autorizaci „autorizovaný inženýr“ nebo „autorizovaný technik (stavitel)“ v příslušném oboru nebo specializaci autorizace.

Autorizovaný inspektor
Autorizovaný inspektor je fyzická osoba jmenovaná ministrem pro místní rozvoj, oprávněná k provedení úkonů ve zkráceném stavebním řízení podle § 117 stavebního zákona. Podmínky jmenování a působnost autorizovaného inspektora jsou uvedeny v hlavě III čtvrté části stavebního zákona a vysvětleny v metodické pomůcce MP 9.3 Autorizovaný inspektor.

Autorský dozor
Autorský dozor je činnost zpracovatele projektové dokumentace pro vydání stavebního povolení, popř. dokumentace pro provádění stavby, prováděná obvykle na základě smluvního ujednání mezi projektantem a stavebníkem po dobu provádění stavby. Autorským dozorem se ověřuje zejména soulad prováděné stavby s projektovou dokumentací. Autorizovaný inženýr a autorizovaný technik, resp. autorizovaný stavitel, je oprávněn vykonávat autorský dozor v rozsahu oboru, případně specializace, pro kterou mu byla udělena autorizace. Podrobný výklad obsahuje publikace DOS M 05.02 Vedení a dozory ve výstavbě. Stavebník deník, jeho skladba a vedení, IC ČKAIT 2007.

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (dále jen Komora nebo ČKAIT)
Komora je zřízena autorizačním zákonem (§ 23 odst. 1); sdružuje jako řádné členy všechny autorizované inženýry a autorizované techniky činné ve výstavbě a registruje osoby usazené a osoby hostující z členských států Evropské unie, jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru (Island, Lichtenštejnsko, Norsko) nebo Švýcarské konfederace nebo jejich rodinné příslušníky, nebo státní příslušníky jiného členského státu za podmínek uvedených v § 7 odst. 1 písm. b).

Dílčí část projektové dokumentace

Dílčí části projektové dokumentace jsou ucelené části projektové dokumentace stavby, zpracovávané jednotlivými projektanty podle oborů (specializací) autorizace (viz dále).

Dílčí specializace v rámci oborů

Specializace stanovené Komorou podle § 6 autorizačního zákona; přehled všech specializací a jejich obsah je uveden v kap. Obory a specializace.  

Kvalifikovaná osoba
Kvalifikovanou osobou podle § 159 odst. 3 stavebního zákona je fyzická osoba, která má odborné vysokoškolské nebo středoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru a alespoň 3 roky praxe v projektování staveb. Tyto podmínky splňuje také osoba autorizovaná podle autorizačního zákona.

Obory autorizace
Pro autorizované inženýry a autorizované techniky jsou obory autorizace stanoveny v § 5, odst. 3 autorizačního zákona. Dílčí specializace v rámci oborů stanoví Komora podle § 6 autorizačního zákona; přehled všech specializací a jejich obsah je uveden v kap. Obory a specializace.

Odborná způsobilost
Odborná způsobilost představuje souhrn teoretických vědomostí, praktických zkušeností, znalostí obecně závazných právních předpisů, technických norem a dalších předpisů, potřebných pro výkon činnosti. Ve smyslu stavebního zákona se ověřenou odbornou způsobilostí rozumí autorizace v příslušném oboru podle autorizačního zákona. Živnostenský zákon stanoví požadovanou odbornou způsobilost pro řemeslné živnosti v § 21 a 22, pro živnosti vázané v příloze č. 2 a pro koncesované živnosti v příloze č. 3 tohoto zákona.

Stavební dozor

Ve smyslu § 2 odst. 2 písm. d) stavebního zákona se jedná o odborný dozor nad prováděním stavby svépomocí. Povinnosti fyzické osoby vykonávající stavební dozor stanoví stavební zákon. Podrobněji se věcným obsahem tohoto pojmu zabývá DOS M 05.02 Vedení a dozory ve výstavbě. Stavebník deník, jeho skladba a vedení, IC ČKAIT 2007.

Ostatní autorizace
S termínem „autorizace“, „autorizovaná osoba“ se setkáváme v oblasti výstavby vedle oprávnění k výkonu vybraných činnosti ve výstavbě podle stavebního zákona též v souvislosti s technickými požadavky na výrobky (zákon č. 22/1997 Sb.). Autorizované osoby podle tohoto zákona jsou právnické osoby, pověřené Úřadem pro normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví k činnostem při posuzování shody stanovených výrobků v regulované oblasti.
Pojem „autorizace“ používají i jiné zákonné předpisy. Činnosti a oprávnění jednotlivých autorizovaných osob jsou vždy vymezeny příslušnými právními předpisy, podle nichž byly autorizace uděleny, a nemohou se tedy zaměňovat ani překrývat.

Povinné pojištění
Autorizovaná osoba je ze zákona povinna se před započetím výkonu své činnosti pojistit z odpovědnosti za škodu a dokladem o pojištění se prokázat klientovi. To neplatí, vykonává-li činnost v pracovním, služebním, členském nebo jiném obdobném poměru (§16 autorizačního zákona). ČKAIT zajišťuje základní pojištění autorizovaným osobám.

Profesní a etické požadavky
Profesní a etický řád ČKAIT upravuje jednání, práva a povinnosti autorizovaných osob ve vztahu ke společnosti, ke klientovi, k profesi, ke kolegům a ke Komoře. Řád vyžaduje, aby autorizovaná osoba chránila zájmy svého klienta, pracovala na zakázce s vysokým profesionálním úsilím na úrovni odpovídající současnému stavu poznání a při dodržení zásad etiky a kolegiality. Za nedodržení zásad etického řádu je autorizovaná osoba disciplinárně postižitelná.

Projektová činnost
Ve smyslu § 159 stavebního zákona a v souvislosti s oprávněním autorizovaných osob se projektovou činností rozumí zpracování územně plánovací dokumentace, územní studie, dokumentace pro vydání územního rozhodnutí a projektové dokumentace pro vydání stavebního povolení, pro ohlašované stavby, pro provádění stavby a pro nezbytné úpravy, včetně statických, dynamických a dalších potřebných výpočtů konstrukcí staveb.

Působnost autorizované osoby
Působnost autorizované osoby je vymezena v § 18 (autorizovaný inženýr) a § 19 (autorizovaný technik) autorizačního zákona; zahrnuje jak vybrané činnosti ve výstavbě podle stavebního zákona, tak i další odborné činnosti.

Vedení realizace staveb

Termín používá autorizační zákon. Stavební zákon nazývá tuto vybranou činnost ve výstavbě odborné vedení provádění stavby nebo její změny stavbyvedoucím.

Vybrané činnosti ve výstavbě
Vybrané činnosti vymezuje § 158 stavebního zákona; rozumí se jimi projektová činnost ve výstavbě a odborné vedení provádění stavby nebo její změny.

Veřejná listina
Veřejná listina je listina vydaná orgánem veřejné moci v souvislosti s výkonem jeho pravomoci a za účelem, ke kterému je právně určena, nebo listina, která byla právním předpisem za takovou vyhlášena. Veřejné listiny mají průkazní moc, tzn. že osvědčení uvedená v nich se považují za pravdivá, není-li prokázán opak. Veškeré veřejné listiny podléhají ochraně proti padělání a pozměňování podle § 176 trestního zákona. Dokumenty opatřené vlastnoručním podpisem a otiskem autorizačního razítka autorizované osoby jsou pro úřední účely veřejnými listinami.

Veřejný zájem
Veřejným zájmem se rozumí podle nového stavebního zákona (§ 132 odst. 3) požadavek, aby
a)     stavba byla prováděna v souladu s rozhodnutím nebo jiným opatřením stavebního úřadu,
b)     stavba byla užívána jen k povolenému účelu,
c)     stavba neohrožovala život a zdraví osob nebo zvířat, bezpečnost, životní prostředí, zájmy státní památkové péče, archeologické nálezy a sousední stavby, popřípadě nezpůsobovala jiné škody či ztráty,
d)     se při výstavbě a užívání stavby a stavebního pozemku předcházelo důsledkům živelních pohrom nebo náhlých havárií, čelilo jejich účinkům, nebo aby se nebezpečí takových účinků snížilo,
e)     byly odstraněny stavebně bezpečnostní, požární, hygienické, zdravotní nebo provozní závady na stavbě anebo na stavebním pozemku, včetně překážek bezbariérového užívání stavby.
Veřejný zájem ve výstavbě definuje také Směrnice Rady č. 89/106/EHS o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se stavebních výrobků (Construction Products Directive – CPD), ve znění Směrnice Rady 93/68/EHS. Uvedená směrnice byla transponována do právního řádu ČR např. vyhláškou MMR č. 268/2008 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu, ve znění pozdějších předpisů, kde
se v §8 uvádí:

„(1)     Stavba musí být navržena a provedena tak, aby byla při respektování hospodárnosti vhodná pro určené využití a aby současně splnila základní požadavky, kterými jsou
a)     mechanická odolnost a stabilita,
b)     požární bezpečnost8),
c)     ochrana zdraví osob a zvířat, zdravých životních podmínek a životního prostředí9),
d)     ochrana proti hluku 10),
e)     bezpečnost při užívání,
f)     úspora energie a tepelná ochrana 11).
(2)     Stavba musí splňovat požadavky uvedené v odstavci  1 při běžné údržbě a působení běžně předvídatelných vlivů po dobu plánované životnosti stavby.
(3)     Výrobky, materiály a konstrukce navržené a použité pro stavbu musí zaručit,
že stavba splní požadavky podle odstavce 1.“

Způsob výkonu činnosti autorizované osoby
Autorizované osoby mohou vykonávat činnosti, pro které jim byla udělena autorizace, jako svobodní inženýři vykonávající činnost podle autorizačního zákona, osoby vykonávající činnosti podle živnostenského zákona, zaměstnanci v pracovním, služebním, členském nebo jiném obdobném poměru, společníci veřejné obchodní společnosti. Způsob výkonu činnosti jsou povinny oznámit ČKAIT.

Zvláštní způsobilost

Oprávnění k projektování a k provádění staveb, resp. oprávnění k projektové činnosti nebo osvědčení zvláštní způsobilosti k výkonu činnosti ve výstavbě (tzv. průkazy zvláštní způsobilosti), udělená podle dříve platných předpisů, zanikla dnem 31. 12. 2004.

Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č. 64
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku ve Zdrojích.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933