Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Teplá voda už není! (2.)


Document Actions
boiler2.jpg
Není váš bojler nikdy dost velký? Návrh řešení ovládání průtokového ohřívače. Jak zapojit ohřívač. Jaký ohřívač. Jaký je popis činnosti takového zapojení?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.08.2003
reklama

V příloze posílám čtenářům návrh možného řešení ovládání průtokového ohřívače.

Předpokládané zadání:
standardní boiler, průtokový ohřívač (tlakový), sazba libovolná (ovládaná sazbovými hodinami)
Propojení vody: z výstupu boileru přes T-kus (nebo potrubí s jímkou) s instalovaným termostatem Th3 do vstupu průtokového ohřívače a dále ke spotřebičům. Termostat Th3 nastaven na teplotu při které se má sepnout přídavné topení (např. 40°C).


Po kliknutí na obrázek získáte podrobnější schéma v pdf.

Popis činnosti:
1. Pokud není nízká sazba a dojde ke snížení teploty výstupní vody, je sepnutý pracovní termostat Th2 (boiler chce topit), sepne se termostat Th3 přes odpadnutý kontakt relé KA3 a sepnutý kontakt boilerového pracovního termostatu Th2 a topnou spirálu boileru stykač napájení průtokáče.

2. Pokud je nízká sazba a dojde ke snížení teploty výstupní vody, sepne termostat Th3 přes sepnutý kontakt relé KA3 stykač napájení průtokáče.

Důležitou podmínkou je napájení této blokace ze stejné fáze jako je boiler, ale bez vypínání sazbovými hodinami.

Pro maximalistické řešení by bylo zapotřebí přidat za termostat Th3 časové relé které by eliminovalo dobu než doteče teplá voda z boileru na termostat Th3 a přepne jej.

Jiří Polášek

  • Neznáte jiné řešení? Lepší, ekonomičtější?
  • Jak byste zapojili blokování?
  • Jak byste jinak zapojili tato dvě zařízení?
  • Jak byste rychle a přesně měřili teplotu vody na výstupu z bojleru?

Využijte pro odpovědi buď naši adresu redakce@elektrika.info, nebo níže uvedenou diskuzi.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933