Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Rozvodná zařízení. ČSN 33 3210 (1.)


Document Actions
rozvadecehonzik.jpg
Co musí mít každé rozvodné zařízení? Které ovladače, návěstní prvky, stupnice měřících přístrojů displeje a jiná ústrojí musí být přístupné z pěší komunikace? Rozvodná zařízení. ČSN 33 3210. Účinnost od 1.7.1987
Josef Honzík, ze dne: 6.01.2004
reklama

Rozvodná zařízení. ČSN 33 3210 –  Účinnost od 1.7.1987
1.2. Každé rozvodné zařízení musí mít dokumentaci, která odpovídá skutečnému stavu a při každé změně na zařízení se neprodleně upraví.. (JH – kráceno)
1.4. Na každém rozvodném zařízení se musí provádět předepsané opravy, revize a údržba.

Tabulka. Nejmenší vzdušné vzdálenosti pevně namontovaných živých částí v rozvodných zařízeních pro nízké napětí.

Jmenovité napětí sítě (V) Nejmenší vzdušné
vzdálenosti živých částí navzájem
a proti uzemněným vodivým částem (mm).
Mezi vodičem
a zemí do
Mezi vodiči
do
Vnitřní prostor Venkovní prostor
 
125 125 6 100
 
231 400 8 100
 
400 690 10 100
 
600 1000 16 100
 
  1500
(stejnosměrné) 
30 110

5. Umisťování rozvodných zařízení
5.3 Všechny ovladače, návěstní prvky,
stupnice měřících přístrojů displeje a jiná ústrojí, které je nutno pravidelně alespoň jednou denně ovládat nebo sledovat, musí být přístupné z pěší komunikace. Komunikace musí vyhovovat požadavkům příslušných předpisů pro bezpečnost *). Minimální šíře je 1200mm a výška 2100mm.
*) Vyhlášky ČÚBP č.48/1982Sb. a SÚBP č.59/1982Sb.
5.4 Ostatní prostory kolem zařízení, které slouží jen pro občasné práce nebo kontrolu zařízení, se nepovažují za komunikace. Jejich šířka má být alespoň 800 mm. Vzdálenost od nejbližší komunikace nebo volné plochy měřená po obvodu rozvodného zařízení (zábran) nesmí však být větší než 10
5.5 Komunikace delší než 10m musí být průchozí. V prostorách, kam nemají přístup osoby bez elektrotechnické kvalifikace, postačí, je-li jeden z východů nouzový. Východy a komunikace musí být uspořádány tak, aby bylo možno z prostoru vyjít i při požáru jednoho přístroje nebo rozvaděče.
5.6 Slouží-li komunikace pro obsluhu rozvodných zařízení podle čl. 5.3 po obou stranách, zvětší se její šířka alespoň na 1500mm.
5.11 Rozvodná zařízení různých soustav se mohou umísťovat ve společném prostoru, jsou-li splněna ustanovení této normy a nestanoví-li jiné předpisy jinak. V jednom požárním úseku se nedoporučuje umísťovat rozvodná zařízení, která se vzájemně zálohují.

Potrubí, například vodovodní nad rozvodným zařízení
5.12 Prostory, které jsou vyhrazeny k umístění rozvodných zařízení, nemá procházet potrubí, které neslouží k provozu rozvodného zařízení. Jsou-li rozvodná zařízení ve společných prostorech s jinými zařízeními, musí být provedena opatření, která chrání rozvodné zařízení před nebezpečnými kapalinami nebo plyny, které by mohly unikat netěsnostmi z provozu ostatních zařízení.

6. Zkoušení
6.1 Funkční způsobilost rozvodných zařízení a dodržení povolených mezí při působení rozvodného zařízení na okolí se prokazuje typovými a kusovými zkouškami. Tyto zkoušky mají probíhat pokud možno za podmínek, které v rozsahu zaručených hodnot kladou nejvyšší nároky na zkoušenou funkci. Není-li to možno zajistit, musí být rozvodné zařízení zkoušeno tak, aby po korekci podle příslušných norem nebo fyzikálních zákonů bylo prokázáno, že vyhoví i za podmínek, které jsou z hlediska zkoušené funkce náročnější.
6.2 Není-li možno některé vlastnosti rozvodného zařízení zkoušet na celém zařízení, musí být typové a kusové zkoušky provedeny na jednotlivých částech rozvodného zařízení v rozsahu předepsaném předmětovými normami. Funkční způsobilost celku se v případech, kdy je to předepsáno nebo zvlášť dohodnuto, prokáže výpočtem v projektu nebo zkouškou před uvedením do provozu.
6.3 Zkoušky před uvedením do provozu jsou určeny ke zjištění vad montáže a nežádoucích změn rozvodného zařízení způsobených dopravou,. Skladováním a montáží. Provádějí se na kompletně smontovaném zařízení, s co nejmenšími zásahy pro připojení zkušebních zařízení.

Jedná se o :

  • – zkoušky dodržení rozměrových tolerancí při montáži (pokud jsou tolerance nebo vzdálenosti předepsány)
  • – zkoušky správné funkce všech součástí
  • – zkoušky řídících a pomocných obvodů
  • – zkoušky vlivů zařízení na okolí (je-li nebezpečí překročení povolených mezí)
  • – další předepsané nebo zvlášť dohodnuté zkoušky.

Zkoušky před uvedením od provozu jsou součástí výchozí revize podle ČSN 34 3800 ( nyní ČSN 33 1500). Zařízení musí být provedeno tak, aby bylo možno předepsané zkoušky rozvodného zařízení a jeho části provést.

ČSN 33 3220 Společná ustanovení pro elektrické stanice
Účinnost od 1.7.1987. Změna a/8.1990
2. Pracovní podmínky a prostředí
2.1 Zařízení elektrické stanice se umisťují ve venkovních nebo vnitřních prostorách.

Sborník přednášek výhodněji.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933