Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Chování při bouřce (6/8)


Document Actions
bleskmustrper.jpg
Jak nebezpečné jsou bouřky v horách? Kdo už na vlastní kůži zažil nezkrotnou moc bouřek ve velehorách, ví, že pro turisty a horolezce představuje pobyt na horách během bouřky mimořádné nebezpečí, především pro velký počet exponovaných míst jako jsou například vrcholy hor a kříže na vrcholcích, ale také pro rychle se měnící povětrnostní podmínky.
Tomáš Pexidr, ze dne: 9.08.2004
reklama

Základní pravidlo je, že blesk si vždy hledá pro něj nejkratší a nejvodivější cestu do země. Proto nejčastěji zasáhne nejvyšší nebo nejlépe vodivé objekty v krajině.
Nacházíte-li se tedy na horském hřebeni, vrcholech hor či jakékoli vyvýšenině, ukončete včas svou tůru, pokud poznáte, že se blíží bouřka, abyste se ještě včas stačili dostat do bezpečí horské chaty (s hromosvodem) nebo do výchozího tábora v údolí. Nebezpečné jsou nejen objekty špičaté, ale i oblé a málo výrazné. Zásah v okruhu do 15m od vyvýšeniny je asi 10x pravděpodobnější než ve vzdálenosti 100m.

Pokud už vás bouřka v horách zastihne a nacházíte se na nechráněném místě, pokuste se alespoň minimalizovat všechna rizika.
Především odložte co nejdále od sebe všechny kovové předměty. Dále neprodleně opusťte vrcholy hor a hřebeny a snažte se dostat co nejníže.
Relativní bezpečí můžete po cestě nalézt například v jeskyních, pod převisy skal a na úpatí skalních stěn. Ovšem buďte stále na pozoru, protože při bouřce se zvyšuje nebezpečí pádu kamení a lavin.

Pokud jste na zajištěné cestě, snažte se uhnout někam stranou co nejdále od kovového jištění, tyto cesty často se svými žebříky, drátěnými lany, řetězy a kramlemi slouží jako ohromný bleskosvod. 
Pokud jste ve skupině, snažte se rozptýlit po větším prostoru. Pokud totiž dojde k zásahu bleskem, je tak větší pravděpodobnost, že nebudou všichni zasaženi a bude mít kdo poskytnout první pomoc ostatním a přivolat pomoc.

Pokud by už nezbyl čas a budete se nacházet na vyvýšených místech zaujměte co nejnižší polohu, nikoliv však v leže; zároveň se snažte o co nejmenší kontakt vašeho těla se zemí. Z tohoto důvodu je doporučována poloha v podřepu, avšak pokud možno na špičkách bot (otázkou však je, kdo tuto polohu vydrží delší dobu).
V krajní situaci poskytnou určitou ochranu kovové bivaky postavené na některých cestách.

Výše uvedené zásady opatrnosti platí i tehdy, když se bouřka jeví jako relativně vzdálená (zejména po vydatných srážkách, kdy se nám zdá, že bouřka již odchází). Bezpečnostní pravidla bychom měli zachovat po dobu alespoň 20 až 30 minut od posledního blesku či zahřmění. 

Jinak vám přejeme mnoho úspěšných ............., bez potíží......( no něco pozitivního).

Zdroje:  Český hydrometeorologický ústav, Alpy průvodce

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
HROMOSVODNÍ TECHNIKA MP, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933