Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

DDA: Katalog kabelů a vodičů 2016


Document Actions
DDA: Katalog kabelů a vodičů 2016
Otvírám ještě vonící katalog kabelů a vodičů a rychle píšu krátkou recenzi, protože nyní nemám mnoho času. Katalog je odpovídající serióznímu dodavateli a šíře sortimentu odpovídá potřebám běžné elektromontážní firmy a možná i více. V závěru katalogu se mi líbily doplňkového informace, které jiné značky opomíjejí. Pokud se zabýváte kabelařinou, pak tento katalog by vám měl být blízký jako další katalogy které popisují sortiment s kterým se pracuje často.
Igor Nováček, ze dne: 17.05.2016
reklama


Letos se tento katalog ke mě dostal opravdu rychle, leč jsem zase nestíhal já. Ale nyní je přede mnou a tak mohu napsat to důležité. DDA je dodavatel kabelů a vodičů již dlouhá léta a na rozdíl od jiných bere byznys opravdu vážně, byť jde o společnost s cca deseti zaměstnanci.


Provedení katalogu

Asi centimetr široký katalog má číslování stránek takové, že bych je musel ručně počítat abych věděl kolik jich je celkem. Ono tajemství číslování je v tom, že se skládá z čísla kapitoly a čísla stránky té kapitoly. Samozřejmě z hlediska přehlednosti je to snazší vyhledávání. Hřbet je opravdu pevný a strany katalogu jsou z barevného křídového papíru.


Pro větší náhled kliknout!

Co v katalogu nalezneme
Pohledem na obsah nacházím vše, co můžeme jako průměrná elektromontážní společnost potřebovat ...
... flexibilní kabely – nestíněné, spirálové kabely, flexibilní kabely – stíněné, kabely pro průmyslovou elektroniku a do výbušného prostředí, tepelně odolné kabely a kompenzační vedení, bezhalogenové a oheň retardující kabely, datové a BUS kabely, pryžové flexibilní, bubnové a výtahové kabely, telefonní a sdělovací kabely, silové instalační kabely, flexibilní Cu lana a spojení.


Pro větší náhled kliknout!


Jak jsou informace podané
Každý typ kabelů má informace v rozsahu dvou A4 stránek. Nahoře přehledně typové označení, stručný popis, názorné zobrazení konstrukční skladby a následují odstavce Konstrukce, Použití a Technická data. Pro přesné dohledání správného objednacího čísla např. podle počtu žil, průřezu nebo třeba vnějšího průměru kabelů, slouží více, či méně obsáhlé související tabulky.

 


Pro větší náhled kliknout!

 

V závěru katalogu nechybí legenda ke kódovému značení kabelů a izolovaných vodičů, značení pro silové kabely dle DIN VDE 0271/0276, značení harmonizovaných kabelů, značení sdělovacích kabelů, barevné značení žil a párových kabelů dle několika norem. Pro zjednodušení poptávky spirálových kabelů nechybí vzorový formulář. Ataké bych zmínil Pravidla pro instalaci kabelů na kabelové bubny, praktickou tabulku činných odporů měděných jader. Pro exportéry do amerických zemí převodní tabulky AWG. A na úplný závěr pro ty, kteří se nemohou rozloučit s legendárním označením např. CYKY, CYSY, CMFM apod. je tu uvedená převodní tabulka na nová značení.

Můj závěr
Katalog formátu asi jak má být. Papírových katalogů obecně ubývá. Jednak firmy šetří, resp. mnohé na katalog nemají prostředky a na straně druhé je pravdou, že často stačí pdf verze. Ovšem u papírové verze často odhalíte, jak moc to onen dodavatel myslí s technickou podporou vážně. V případě tohoto technického materiálu u mne OK. Komu stačí rychlý náhled, či prohledání, může využít naší redakční knihovny zde.

 

 

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový
katalog kabelů a vodičů DDA zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933