Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Unikající proud. Co je to? A jak jej změřím?


Document Actions
Článek
Měření a kontrola ručního nářadí a spotřebičů (3.)
ze dne: 21.01.2002
reklama

Unikající proud protéká mezi vzájemně izolovanými částmi zařízení, například mezi živou síťovou částí, ochranným vodičem a částmi přístupnými dotyku. Velikost unikajícího proudu je dána především stavem izolace, ale také indukčními a kapacitními vazbami, které spotřebič obsahuje. Měřením unikajícího proudu zjišťujeme, jaký proud by protékal tělem člověka po dotyku na přístupnou neživou část spotřebiče u zařízení třídy ochrany II. a nebo jaký proud by protékal tělem člověka po přerušení ochranného vodiče u zařízení třídy ochrany I. po dotyku na přístupnou živou část.
Unikající proud lze měřit několika způsoby. Norma ČSN 33 1610 doporučuje měření třemi způsoby. Každý revizní technik musí sám zvážit, která nabízená měřící metoda je pro dané zařízení nejvhodnější. Podle mého názoru je nejvhodnější metoda měření rozdílovým proudem pro spotřebiče je nejvhodnější měřit pomocí měřících kleští, s rozsahem do 200mA.

Metody měření unikajícího proudu:

Metoda měření proudu procházejícího ochranným vodičem (čl.6.6 ČSN 33 1610)
Měří se proud, který protéká přímo ochranným vodičem. Měřené zařízení je připojeno na jmenovité napětí. Při tomto měření nesmí být revidované zařízení jakýmkoliv způsobem překlenuto vodivě na zem. Protékající proud ochranným vodičem nesmí být u zařízení I. třídy větší než 2,5mA. K měření je vhodné použít měřidlo, které má možnost měření skutečné efektivní hodnoty TRMS (jmenovité napětí může být deformováno). U zařízení, jehož výkon je nad 2,5kW, nesmí být unikající proud větší než 1mA/1kW.
Spotřebiče třídy ochrany II nebo třídy ochrany I, které nemají spojení vodivých částí s ochranným vodičem je měření proudu ochranným vodičem nemožné. U těchto zařízení jako například televizor, video apod. doporučuji měření dotykového proudu - zařízení musí být uloženo izolovaně. U zařízení, které je při provozu drženo v ruce (žehlička), nesmí být proud procházející ochranným vodičem větší jak 0,75mA.
Doporučujeme provést měření unikajícího proudu při záměně vodičů L a N (unikající proud nemusí být rozložen symetricky). Měření je vhodné provádět měřidlem, které má možnost měřit skutečnou efektivní hodnotu TRMS (sinusové napětí může být deformováno).

Měření unikajícího proudu spotřebičů třídy ochrany I. metodou přímou

1. měřený spotřebič
2. měřící přístroj
3. izolační podložka

Metoda měření náhradního unikajícího proudu (čl.6.8 ČSN 33 1610)
Měření se v principu podobá měření izolačního odporu s tím rozdílem, že je použito střídavé napětí o velikosti 25V až 250V. Při použití napětí větším jako 50V nesmí zkratový proud být větší jako 2,5mA. Měřící napětí je ze síťového transformátoru měřícího přístroje přivedeno na vzájemně propojené pracovní vodiče. Unikající proud je snímán na proudovém bočníku 2 kOhm a zobrazen na displeji. Tato metoda není vhodná pro zařízení, která mají ve své síťové části elektronické regulátory apod. Nepřímou metodou lze měřit zařízení, které je uzemněno i jinak, než ochranným vodičem.
Je třeba si uvědomit, že měřící napětí je měkké a nelze s ním žádný spotřebič uvést do provozu. U této metody dochází k častému chybnému chybnému zjištění unikajícího proudu, protože nepřímou metodou nelze měřit spotřebiče vybavené elektronickými regulátory a podobně. Také se uplatňují odrušovací kondenzátory, takže je výsledný unikající proud větší, než ten, který byl měřen rozdílovou metodou. (Prou teče i paralelně připojenými kondenzátory). Odporový bočník 2kOhm nahrazuje odpor lidského těla, přes které by protékal proud při dotyku na přístupnou část, při poruše izolace zařízení. Hodnota unikajícího proudu nesmí být větší než 3,5mA, pro spotřebiče třídy ochrany I.

Měření náhradního unikajícího proudu:

1. měřený spotřebič
2. měřící přístroj

Měření unikajícího proudu metodou rozdílovou
Rozdílová metoda umožňuje měřit unikající proud u všech spotřebičů, i takových, které jsou libovolným způsobem uzemněny a unikající proud teče nejen ochranným vodičem, ale i dalšími cestami do země. Rozdílová metoda je založená na principu rozdílového transformátoru. Rozdílový transformátor má dvě primární vinutí, zapojené proti sobě. Jedno vinutí je zapojeno ve vodiči L a druhé ve vodiči N. V případě shodnosti proudů ve vodičích L a N není na sekundárním vinutí žádné napětí (neteče žádný unikající proud). V případě úniku proudu dojde k rozvážení transformátoru. Měřidlo je cejchováno v hodnotách unikajícího proudu. Tato metoda měření unikajícího proudu je nejrychlejší a nejvýhodnější.
Tato metoda je vhodná i pro kancelářská zařízení, která jsou napájená pulzním zdrojem. Velká indukčnost rozdílového trafa působí jako hradlo pro vf špičky, které se dostanou zpětným přenosem do napájecí sítě.
Při výběru měřidla pro kontrolu spotřebičů dbejte na to, aby měřidlo bylo vybaveno měřením unikajícího proudu rozdílovou (diferenciální) metodou.

Princip měření unikajícího proudu rozdílovou metodou

Měření unikajícího proudu rozdílovou metodou:

1. měřený spotřebič
2. měřící přístroj

Princip měření unikajícího proudu rozdílovou metodou pro spotřebiče třídy ochrany II. nebo třídy ochrany I., které nejsou spojený s ochranným vodičem je nakreslen čárkovaně. Zásuvka spotřebiče spotřebiče nemá ochranný kolík.

I při této metodě doporučujeme měření při záměně vodičů L a N. Unikající proud nemusí být rozložen symetricky proti napájecímu napětí. Unikající proud nesmí být větší než 3,5mA. U tepelných spotřebičů nad 3kW nesmí být vyšší jak 1mA/kW.

Rudolf Blažek, Eximus cs s.r.o.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933