Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Cvičný BLACKOUT v Dukovanech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.01.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Cvičný BLACKOUT v Dukovanech


Cvičný BLACKOUT v Dukovanech
Vydali jsme se s kamerou do jaderné elektrárny v nedalekých Dukovanech, kde se připravoval cvičný BLACKOUT. Vše bylo perfektně nachystáno a scénář celého dne vyladěn do posledního detailu. Po vyslechnutí úvodních přednášek, které nás seznámily s funkčností elektrárny, jejím ovládáním a bezpečností, následovala praktická část na trenažéru. Přestože se tato cvičení pořádají již delší dobu, s kamerou jsme byli u BLACKOUTu první.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.01.2012


Na začátku celého programu nás přivítali František Řezáč, vedoucí útvaru provozních režimů a Libor Fejta, bezpečnostní inženýr této  elektrárny. Oba dva nás postupně uvádějí do problematiky napájení vlastní spotřeby jednotlivého bloku elektrárny, jeho bezpečností. Dostáváme i perfektní scénář celého dění a jsme upozorněni i na to, kdo způsobí stav BLACKOUT a jak se situace bude dále odehrávat. Nemůže také chybět přednáška o tom jak by měla probíhat komunikace při tomto stavu a je nám pro představu ukázán graf telefonické komunikace. Nutno dodat, že se scénář cvičení připravuje s více neočekávanými situacemi. To proto, aby opravdu cvičení splnilo svůj účel.

Po úvodní seznamovací části jsme se přesunuli do vedlejší budovy s trenažérem. Jednotliví účastníci jsou označeni názvy pracovišť republice a ve cvičném sále rozmístěni do skupinek.

Cvičení odstartoval pád stožáru na trase Dukovany a Sokolnice. A aby toho nebylo málo, není k dispozici ani jedna linka 110kV. Startují proto diesel generátory, avšak jeden je v plánované údržbě a druhému se nepodařilo připojit kvůli poruše vypínače. V chodu zůstává tedy jen poslední třetí.

Jak to v sále vypadalo při BLACKOUTu se podívejte v tomto krátkém záznamu:

A jako v jiných oblastech i zde je kvalitní výsledek především o lidech. Nikoliv pouze o inzerované, předkládané značce.

A tak nežádoucí BLACK OUT spojuje nás všechny, ať již spolu vycházíme jakkoliv.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o. - Novolíšenská 8a, Brno - +420 773 123 100 - redakce@elektrika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.