Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

EBO: Úložné systémy vedení


Document Actions
ebotech_1.jpg
Úložný systém, který se vyznačuje velkou odolností proti působení chemických i mechanických vlivů. Jedná se o certifikovaný evropský systém, který se svými vlastnostmi hodí do mnohých projektů. Podívejte se na jeho vlastnosti a zvažte jeho použitelnost.....
Milan Sedláček, ze dne: 25.03.2004
reklama

Odkud pochází systém EBO?
Historie - v roce 1959 byla v Zürichu založena firma EBO AG, která jako první v Evropě začala vyrábět profily, kabelové kanály a nosný materiál z GFK (polyesteru vyztuženého skleněným vláknem), materiálem nové generace, který vyniká velkou mechanickou pevností, nízkou hmotností a příkladnou odolností v případě požáru. Současně se však tyto materiály velmi snadno montují a jsou vysoce odolné v agresivním nebo korosivním prostředí.

  • V roce 1972 byl otevřen nový výrobní závod ve Villers-La-Montagne ve Francii.
  • V roce 1980 byl zavedený nový systém výroby prvků z GFK - protlačováním.
  • V roce 1986 se začala používat nová bezhalogenová směs, která při požáru produkuje minimum kouře. Tato směs byla rychle zavedena jako standardní pro všechny výrobky.

EBO Systems je majitelem patentů na kovový nosný systém a kabelové lávky vyráběné protlačováním. Od roku 1994 je firma EBO Systems certifikovaná dle ISO 9001.

Jaké jsou technické parametry systému?
GFK - polyester vyztužený skleněným vláknem - materiál s nízkou specifickou hmotností - 1,9 g/cm3, elektrickou pevností 6,5kV/mm, teplotní stálostí -80o až +130°C, třídou hořlavosti B - nesnadno hořlavý, velmi odolný vůči kyselinám, louhům a olejům, samozhášivý a bezhalogenový.

Produkty z tohoto materiálu se vyrábí v zásadě dvěma způsoby:
Lisováním ve formě - kdy se do formy vkládá několik vrstev skelné tkaniny a zalévá se pryskyřicí, která působením tepla ve formě vytvrdne. Takto se vyrábí víka a kanály do 3m délky a tvarové díly. Výroba protlačováním - tento postup výroby je založen na tvarování až několika desítek provazců ze skelného vlákna a krycí vrstvy ze skelné tkaniny pomocí zaváděcích šablon do formy, v jejíž přední části se tlakem plní skelná vlákna pryskyřicí a v další části formy dochází k vytvrzení a kalibraci výrobku. Tímto způsobem se vyrábí kanály a profily až do délky 12m.

Kde se tento systém uplatní?
V praxi najdeme mnoho příkladů, kdy mechanické, tepelné nebo chemické namáhání konvenčních materiálů způsobí jejich destrukci, např. v silničních tunelech, chemických provozech, přístavech, na železnici, v podzemních drahách, v potravinářském průmyslu nebo v provozech s vysokou teplotou. Všude tam najdou uplatnění právě elektroinstalační materiály vyrobené z polyesteru vyztuženého skleněným vláknem. Tento materiál vykazuje vysokou odolnost proti rázům, slané vodě, povětrnostním vlivům, UV záření a mnoha chemikáliím. Je bezhalogenový, fyziologicky nezávadný a nekoroduje.

Příslušenství k dispozici
Elektroinstalační kanály a lávky se vyrábí v mnoha rozměrech a k nim odpovídající tvarové díly. Jako příslušenství ke kanálům se vyrábí oddělovací přepážky, řadící trny pro vyrovnání kabelů větších průřezů nebo vyvazovací hřebeny pro vysvazkování kabelů, nerezové nebo polyesterové příložky a klouby.
V produkci jsou také zemní kanály určené na zasypání do štěrkového lože nebo k zalití do betonu. Tyto kanály je možné opatřit také pochozím víkem, které má povrch se strukturou rýhovaného plechu.

Technické plánování
Ke každému typu kanálu nebo lávek je vypracovaný zatěžovací diagram, ve kterém se uvádí přípustné plošné zatížení na 1m kanálu v závislosti na jeho průřezu a vzdálenosti podpor (konzol).

I přes svoji vyšší cenu si tyto materiály našly svoje uplatnění tam, kde je zapotřebí použít kvalitních materiálů. V současné době se výrobky EBO Systems používají na ČD jako elektroinstalační kanály pro přechody umělých staveb (mostů, tarasů, propustků apod.)

Ukázky z praxe:

Pokud vás zajímá tento systém a pracujete v oboru, můžete si zažádat o bližší podrobnosti níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ty-net spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Zde naleznete zkrácenou multirecenzi dvou hlavních katalogů kolínského výrobce Kopos. Naleznete v nich produkty pro tento a příští rok se všemi podrobnostmi, které bychom očekávali pro snadný výběr, návrh, či následnou instalaci. Jste již majitelem těchto technických informačních materiálů?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933