Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

CONTEG: Datová a telekomunikační řešení a rozvaděče 2017


Document Actions
CONTEG: Datová a telekomunikační řešení a rozvaděče 2017
Datová centra se množí více než je vidět. Jsou skrytá. Co kdysi představovaly výpočetní sály výzkumných ústavů a vysokých škol, dnes ukrývají téměř všechny administrativní budovy. Sestavit funkční a bezpečné datové centrum je práce pro specialisty. Musí se brát v úvahu mnoho proměnných v závislosti na místě, času a třeba způsobu využití. Proto pokud se pouštíte do úvah konstrukce serverovny, všímejte si všech souvisejících relevantních dat! Otvírám tento technický sešit ...
Filip Horáček, ze dne: 21.06.2017
reklama
 

Proč datový rozvaděč
není těžké uhodnout. Blížíme se do digitální doby (Matrixu), kde bude na toku dat založena celá existence lidstva. Možná to někomu připadá dnes příliš nadnesené, ale věřte, že zasvěcený člověk se mnou souhlasí. Datových prvků stále přibývá. A logicky odvozeno, míst, kde se budou prvky shromažďovat, je také čím dál víc.


Provedení katalogu
je plně odpovídající značce Conteg. V pevné vazbě naleznete na 130 stránkách křídového papíru s barevným potiskem vše, co potřebujete pro výběr té správné rozvaděčové sestavy.

Pro větší náhled kliknout!

Co objevíme v obsahu
se do jednoduché recenze vejít nemůže. A tak zde ve stručných bodech ...
  • stojanové rozvaděče
  • nástěnné a SOHO rozvaděče
  • kabelový management
  • cílené chlazení a řízení toku vzduchu
  • systémy řízení a kontroly
  • příslušenství
  • služby
... a pro (verifikované odborníky) celý přehled.




Jaké detaily můžeme očekávat
Katalog rozvaděčových sestav se trošku od katalogů elektroinstalačního materiálu liší. A tak detaily spočívají v popisu celku, přehledem výhod konkrétního typu, technický popis parametrů a také popis dostupných funkcí jednotlivých částí. Samozřejmě nalezneme fotodetaily všech důležitých prvků, včetně perokreseb znázorňující všechny obsahující části. V souvisejících tabulkách naleznete číselnou legendu a zpravidla nechybí ani přehled volitelných možností.

Autoři katalogu také mysleli na příslušenství, která se v souvislostech často poptávají. Samozřejmostí jsou tabulky rozměrů konstručních částí, celků i technologických otvorů.



Koho katalog osloví
tady bych se chtěl vyhnout fabulacím a vyjmenovávat celou plejádu profesí. Kolegové mi kladou na srdce, abych byl stručný. Tedy projektanti, správci a dodavatelé datových sítí. Ale jak sám vidím, katalogem zde listují i naši revizní technici, ale to je možná jen zvědavost.



Můj závěr
Rozvaděče pro datová centra jsou z mého pohledu speciálka. Ovšem speciálka, kterou musím v případě zakázky znát. A tak se u nás často stává, že v zázemí dohledáváme možnosti sestav pro kolegy v terénu. Proto má tento druh instalačních prvků místo i v naší veskrze silnoproudé knihovně. Katalog naleznete i v redakční knihovně zde.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
První hromosvodní centrum v České republice bylo před třemi léty otevřeno v odborném učilišti v Chomutově. Minulý týden se objevilo na zcela nové adrese. Vše v souvislosti s narozeninami LUMA Plus a rekonstrukcí jejich sídla ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933