Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

HROBAŘ: Co způsobila nevypnutá žehlička v posteli


Document Actions
HROBAŘ: Co způsobila nevypnutá žehlička v posteli
Nevypnutý spotřebič může v bytě udělat nemalé škody. Zvláště když se jedná o rozpálenou žehličku. Tento příběh z poloviny minulého století je o dvou manželích a jejich zapnuté žehličce, která si propálila cestu skrz postel až na podlahu. Na nepozorné a nic netušící manžele tak po návratu z dvoutýdenní dovolené čekalo opravdu nemilé překvapení. Jak to, že dům nevzplál celý v plamenech? Čtěte tento příběh.
Autorský článek, ze dne: 2.07.2015
reklama

Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Manželé K. upravovali a modernizovali své bytové zařízení. Dostali konečně pěkný jednopokojový byt v novostavbě s nejmodernějším příslušenstvím. Manželské postele po rodičích však zbytečně zabíraly obytný prostor v pokoji. Koupili tedy dva gauče a umístili je do rohu za stůl. Kam však dávat přes den peřiny? I to vyřešili uspokojivě. Jednu postel vynesli na půdu a druhou dali do kuchyně.

Protože v kuchyni chtěli postele co nejvíce využít, seřízl přednosta domácnosti vyšší čelo postele tak, aby obě čela byla stejná, a upravil na ně přes postel širokou dřevěnou desku, která měla sloužit jako pracovní stůl. Na postel pod dřevěnou desku zastlali každé ráno peřiny z obou gaučů a problém byl uspokojivě vyřešen.

Jednoho dne se oba manželé chystali na dovolenou. Znáte ten shon, který obyčejně vypukne v každé rodině, když se odjíždí na 14 dnů. V posledním okamžiku horečných příprav zjistila manželka, že si musí ještě přežehlit šaty. Zapnula elektrickou žehličku a dala se na pracovní desce na posteli v kuchyni do žehlení. Spěchala, aby byli včas na nádraží a hubovala na krátkou šňůru u žehličky, která jí bránila v rychlých pohybech. V největším spěchu dožehlila a uložila šaty do svého zavazadla. Samozřejmě, že zapomněla vypnout elektrickou žehličku.

Manželé přijeli na nádraží včas, žehlička však stála zatím na dřevěné desce postele a její teplota nezadržitelně vzrůstala.

Když se manželé vrátili po čtrnácti dnech domů, překvapil je hned v předsíni neobvyklý zápach. V kuchyni pak k svému překvapení zjistili, že rozpálená žehlička propálila tlustou dřevěnou desku, propadla do postele, propálila peřiny, přikrývky i slamník a propadla na podlahu. Podlahu nemohla již na štěstí zapálit, protože krátká šňůra se váhou žehličky vytrhla ze zásuvky a jedině tím se žehlička v kritickém okamžiku sama odpojila. Horní krycí dřevěná deska nevzplála plamenem jen proto, že byla nová a její dřevo nebylo dostatečně suché. Peří a textil v posteli nemohly hořet plamenem, protože propalování postupovalo za nedostatečného přístupu vzduchu.

Kdyby byla šňůra delší, určitě by žehlička způsobila na lakované podlaze požár a mohl vyhořet celý byt.


Rozbor v roce 1959

Požáry bytů i celých továrních objektů, zaviněné tepelným spotřebičem ponechaným v zapnutém stavu bez dozoru, jsou bohužel velmi časté. Povrchová teplota těchto spotřebičů se udržuje v bezpečných mezích jen za předpokladu, že teplo jimi vyráběné se skutečně odebírá k účelu, jemuž má sloužit. U žehličky je musí odebírat vlhká žehlená látka, u vařičů nádoba s vodou apod. Ponecháme-li takový spotřebič v zapnutém stavu bez dozoru, přenese se přebytek vyrobeného tepla na podložku nebo do okolí a způsobí požár. Většinou nepomůže ani plechová nebo drátěná podložka, protože se po delší době i podložka zahřeje až na zápalnou teplotu dřeva nebo textilu.

Proto by měl být v hořlavém prostředí průmyslových provozoven, jako truhlárně, krejčovně, žehlírně, čalounické dílně, modelárně apod. zásuvkový obvod s vlastním vypínačem, aby nebyl vázán na ostatní světelnou síť, v pracovních předpisech by měla být vždy určena osoba ručící za to, že po skončení pracovní směny bude celý zásuvkový obvod vypnut. Jen tak můžeme zabránit stále se opakujícím požárům od nevypnutého vařiče, pájky, žehličky nebo jiného tepelného spotřebiče.

V domácnosti se doporučuje vždy před odjezdem na delší dobu (např. před odchodem do zaměstnání, na výlet, na dovolenou apod.) vypnout hlavní přívod elektrického proudu u elektroměru, uzavřít plyn a vodu. Jen tak můžete bezstarostně trávit volné chvíle mimo domov a nemůžete být při návratu nemile překvapeni škodami ve svém bytě.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.


Jak byste při dnešních možnostech elektroinstalací zabránili požáru, který by mohl vzniknout podobnou příčinou?

Podělte se s námi v níže uvedené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 27)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933