Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Co víte o přípojkách ze závěsných kabelů a izolovaných vodičů?


Document Actions
Co víte o přípojkách ze závěsných kabelů a izolovaných vodičů?
Přesto, že se dnes domovní přípojky realizují převážně kabelem a uložené v zemi, přes to stále existují připojení ze sloupu v různých provedeních. Základní požadavky na závěsné kabely a izolované vodiče jsou popisovány různými předpisy, podnikovými normami, energetiky nebo ČSN. Co se považuje za součásti vedení a co ne? Jaké jsou přednosti přípojek provedených závěsným kabelem? Účelem nejkratších vzdáleností od budov je zamezit, aby se kterákoliv část lidského těla nebo jakéhokoliv objektu, u kterých se to dá v přiměřené míře předpokládat, přiblížila k vedení bez možnosti ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.08.2017
reklama


Přípojky ze závěsných kabelů a izolovaných vodičů
Jde o dva technologicky odlišné způsoby montáže. Jednak o montáž závěsných kabelů typu AYKYz, tj. čtyřžilových kabelů se zalisovaným nosným lanem ve společném plášti ...



... a jednak o montáž přípojek pomocí čtyř samostatně izolovaných vodičů stočených do jednoho
společného samonosného vedení.


Základní požadavky na závěsné kabely a izolované vodiče, které jsou určeny pro venkovní vedení distribuční soustavy a venkovní přípojky do 1kV vyžadované provozovateli distribuč­ních soustav jsou předmětem PNE 34 7614 ed. 2. Závěsné kabely a izolované vodiče pro venkovní vedení distribuční soustavy do 45kV platné od 1. 1. 2010. Norma uvádí základní poža­davky pro typy závěsných kabelů a izolovaných vodičů v distribučních venkovních vedeních nn a vn, které se používají v praxi. Norma respektuje (na rozdíl od předmětných norem souboru ČSN 34 7614, který obsahuje identické znění HD 626:1996) požadavky na dimenzování a jiš­tění podle ustanovení platné PNE 33 0000-1 ed. 4. Problematika normy je proti prvnímu vydání z roku 2002 rozšířena na vodiče a kabely do 45kV a doplňuje tak požadavky parametrů pro navrhování venkovních vedení a zároveň i venkovních přípojek dle platných norem PNE 33 3301 a PNE 33 3302 ed. 2.

Reálné foto www.fraja.cz
Pro větší náhled kliknout!


Společným znakem vedení nn a navazujících přípojek ze závěsných kabelů a izolovaných vodičů je, že závěsné kabely i izolované vodiče se upevňují přímo na nosnou konstrukci, a to tak, aby se nepoškodila jejich izolace. Za součásti vedení se považují pouze podpěry vedení (sloupy, konzole, střešníky apod.) bez ohledu na způsob upevnění. Dále je možno ve smyslu PNE 33 3302 ed. 2 platné od 1.1.2010 volit menší výšku vedení ze závěsného kabelu nebo izolovaných vodičů nadzemí proti vedením a přípojkám z holých vodičů. Obdobně se týkají menší vzdálenosti těchto vedení od obytných a ostatních budov i jiných objektů.

Poznámka:
U přípojek provedených přes volně přístupná místa s normálním terénním profilem je možno procházet závěsným kabelem a izolovanými vodiči v minimální výšce od země 5,5m. Na místech zcela nepřístupných nebo znepřístupněných (skalní stěna nebo strmý svah) lze výšku snížit až na 1m. Při použití závěsných kabelů nebo izolovaných vodičů nad silnicemi nebo místními a účelovými komunikacemi jsou minimální vzdálenosti:

  • k povrchu silnici., II. a III. třídy místních a účelových komunikací včetně polních a lesních cest  5,5m,
  • k povrchu cyklistických stezek a chodníků 4,0m.
Účelem nejkratších vzdáleností od budov je zamezit, aby se kterákoliv část lidského těla nebo jakéhokoliv objektu, u kterých se to dá v přiměřené míře předpokládat, přiblížila k vedení bez možnosti dotyku. Práce spojené s udržováním objektů se nepovažují za normální používání.
Jednotlivé případy vzdáleností od obytných a ostatních budov pro závěsné kabely a izolované vodiče a další případy vzdáleností konkretizuje PNE 33 3302 ed. 2 v kapitole 6.

Přípojky ze závěsných kabelů
Přednosti přípojek provedených závěsným kabelem spočívají zejména v minimální porucho­vosti, bezpečnosti provozu a jednoduchosti jejich montáže. Tím, že je celá přípojka izolovaná, odpadají poruchy způsobované padajícími větvemi a jinými předměty do vedení. Mechanická pevnost nosného lana závěsného kabelu snižuje nebezpečí přetížení vodičů na minimum.
Snadněji se volí trasa přípojky. Odpadá nadbytečný průřez stromů v zahradách a sadech. Mini­mální vzdálenost vedení ze závěsných kabelů a izolovaných vodičů od porostů pod vedením i vedle vedení je 0,5m - podrobněji viz PNE 33 3302 ed. 2 čl. 6.1.5.


Reálné foto
www.fraja.cz
Pro větší náhled kliknout!


Přípojky provedené závěsným kabelem zabezpečují ochranu před úrazem elektrickým prou­dem a z hlediska použité technologie vyžadují minimální údržbu. Dále umožňují snadnější údržbu a opravy připojených objektů bez omezení dodávky a eventuálního vypínání rozvodné sítě. Jednoduchá technologie montáže přípojky se odráží i v sortimentu nutného materiálu.
V současné době je nejrozšířenějším materiálem pro nové a rekonstruované přípojky kabel AYKY se zalisováným nosným lanem. Vyrábí se o průřezu 4x10,4x16,4x25 a 4x35mm2.

Poznámka:
I když ČSN 33 3320 v čl. 2.1.2 připouští minimální průřez závěsných kabelů Al 10mm2, nutno pro stanovení minimálního průřezu přípojky vycházet z Pravidel provozování distribučních soustav přílohy 6, kde jsou v čl. 3.5.1 stanoveny minimální průřezy vodičů pro přípojky nn pro­ vedené venkovním vedením takto:

  • 16mm2 AlFe u holých vodičů,
  • 16mm2 u izolovaných vodičů a závěsných kabelů.

Při použití jiných materiálů nebo jiné konstrukce vodičů musí být zachovány obdobné elektric­ké a mechanické vlastnosti vodičů. Základní technické parametry celoplastových závěsných kabelů tuzemských výrobců a další údaje pro jednotlivé typy kabelů jsou obsaženy v tabulkách a doplňujícím textu.


Kabely AYKYz dle technických podmínek výrobce Kablo Kladno, a. s.
(nyní NKT a. s.) - TP-KK-020/96 - úprava z 09/2000



Příklad úplného označení kabelu 1-AYKYz 4B x 25 mm2TP - KK - 020/96
  • jmenovité napětí: 0,6/1,0kV
  • nejvyšší dovolená teplota jádra při normálním provozu: 70°C
  • nejvyšší dovolená teplota jádra při zkratu: 160°C
  • kabel je možno instalovat při teplotě: -5°C
  • nosné ocelové lano: - informativní průměr: 5,6mm, nosnost: min. 20kN
  • nejmenší tloušťka pláště okolo nosného lana je u kabelů 4x10mm2 a 4x16mm2 nejméně 0,8mm, u kabelů 4x25mm2a 4x35mm2 nejméně 1,2mm
  • dovolená proudová zatížitelnost platí pro kabely na vzduchu při teplotě +30°C. Pro jiná prostředí a teploty okolí platí přepočet proudové zatížitelnosti podle ČSN 332000-5-523 ed. 2
  • barevné označení izolace jader kabelů je dle ČSN 33 0165 a ČSN EN 60446 (33 0165).



Kabely AYKYz dle technických podmínek výrobce Kablo Elektro Velké Meziříčí, s. r. o.
(TP 6050/92 - 3. vydání z 11/2004)



Příklad úplného označení kabelu: AYKYz 4B x 16, TP 6050/92
  • jmenovité napětí: 0,6/1,0kV
  • dovolená provozní teplota jader: 70°C
  • nejvyšší dovolená teplota jádra po dobu než jištění vypne zkrat: 160°C
  • nosné ocelové lano: - informativní průměr: 5,6mm
  • jmenovitá únosnost: min. 13kN
  • barevné provedení izolace jader kabelů je dle ČSN 33 0165


Reálné foto www.fraja.cz

Pro větší náhled kliknout!


 

 

JAK SE PROVÁDÍ DOMOVNÍ PŘÍPOJKY

V REÁLNÉ PRAXI PODLE VÁS?
Podělte se o svou zkušenost v níže uvedené diskusi také!

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933