Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Co víte o historickém Avometu vy?


Document Actions
Článek
Dobré vlastnosti magnetoelektrické soustavy se využily ve spojení se stykovými usměrňovači (kuproxidovými, selenovými nebo germaniovými diodami) k výrobě měřidel, kterým se říká přístroje univerzální. Dá se jimi měřit nejen proud a napětí ve stejnosměrné a střídavé soustavě, ale i činné odpory a nepřímo výkon a kapacita.
Autorský článek, ze dne: 19.01.2016
reklama

Mějte prosím na paměti, že tento text je z roku 1969. Tehdejší přístroje nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení z historie!



Prvním naším výrobkem tohoto typu je přístroj značky Avomet, který se kdysi vyráběl v obdobném provedení s označením DU 5 (obrázek 1). Měřidlo má tři připojovací svorky, na které se upevňují spojovací vodiče buď kabelovým očkem, nebo banánkem. Levá svorka, označená A, se použije při měření proudu. Pravá svorka, označená V, se použije pro měření napětí. Střední svorka, označená + , je společná pro měření proudu i napětí. Mezi svorkami jsou dvě zdířky, označené 60mV a 300mV. Tato napětí se měří mezi prostřední svorkou (+) a zdířkou označenou 60mV nebo 300mV.

Měřidlo má tři stupnice. Horní dělení je určeno pro měření střídavého proudu a napětí. Střední stupnice je pro hodnoty stejnosměrné. Obě mají 60 dílků a jsou částečně prodlouženy. V prodloužené části lze také měřit. Spodní dělení je pro roz­sah do 1,2V střídavého napětí.

Obrázek 1: Měřicí přístroj Avomet a jeho číselník

Na čelní straně pod číselníkem jsou tři přepínače. Jeden přepíná rozsahy proudu, druhý rozsahy napětí a třetí umožňuje přejít z měření napětí na měření proudu nebo naopak a z hodnot stejnosměrných na střídavé. Aby u měřidla s usměrňovačem nedošlo k proražení usměrňovače, nemá se při měření ve střídavém rozvodu ponechat přepínač na značce pro měření stejnosměrných veličin.

Stupnice měřidla má jen dílkové dělení; proto je třeba vypočítat si pro každý nastavený rozsah přepočítávací konstantu:


Pro usnadnění výpočtu skutečné hodnoty jsou proudové konstanty pro stejnosměrný i střídavý proud uvedeny v tabulce 1 a pro napěťové roz­sahy v tabulce 2.

Tabulka 1. Konstanty proudových rozsahů Avometu


Tabulka 2. Konstanty napěťových rozsahů Avometu



Příklad: Nastavený rozsah byl 6A, přečteno 47 dílků, I= 47 . 0,1= 4,7A.

Při měření proudu do 6A zapojíme Avomet podle schématu na obrázek 2. Z přečtených dílků nebudeme ihned vypočítávat skutečnou hodnotu. Zdržovalo by to měření a v rychlosti se snadno dopustíme početních chyb. Do záznamníku si zapisujeme nastavený proudový nebo napěťový rozsah a k němu přečtený počet dílků. Výpočet skutečných hodnot uděláme po skončeném měření.

Přepne-li se přepínač ze značky proudu A na značku napětí V, nerozpojí se proudový obvod, jen se zkratuje. To umožňuje měřit proud i napětí jen otočením příslušného knoflíku, tedy téměř současně.

a) K rozšíření měřicího rozsahu stejnosměrného proudu nad 6A, a to buď do 30 nebo 120A, použijeme bočník, který je příslušenstvím měřidla. Bočník zapojíme na svorku + a zdířku 60mV (obrázek 3).


Obrázek 2. Zapojení Avometu



Obrázek 3. Zvětšení rozsahu stejnosměrného proudu bočníkem u Avometu



Obrázek 4. Měřicí transformátor proudu k Avometu


Podle zvoleného rozsahu, např. do 30A, vypočítáme si přepočítávací konstantu podle počtu dílků stupnice takto:


Naměříme-li např. 46 dílků, bude skutečná velikost proudu I=46 . 0,5 =23A.

b) Ke zvětšení měřicího rozsahu střídavého proudu až do 300A použijeme měřicí transformátor proudu (obrázek 4). Sekundární proud měřicího transfor­mátoru proudu je 5 A, a proto při měření nastavíme proudový rozsah 6A. Svorky transformátoru proudu jsou pro 15 — 25— 50A. Je možné dvoje zapojení, podle schémat na obrázek 5a nebo 5b. I když obě zapojení jsou správná a dají stejně přesný výsledek, je z hlediska bezpečnosti obsluhují­ cího třeba dát přednost zapojení podle obrázek 5a, protože nebezpečné napětí proti zemi má pouze svorka V, a to je zvyklostí při měření napětí.

Tabulka 3a. Technické údaje Avometu (DTJ5)


a) v obvodu stejnosměrného a střídavého napětí



b) v obvodu stejnosměrného proudu



c) v obvodu střídavého proudu


Při zapojení podle obrázku 5b je nebezpečné napětí proti zemi na dvou svorkách, a to A a +. Větších rozsahů se dosáhne provléknutím ohebného kabelu dutinou transformátoru.

Obrázek 5. Zapojení měřicího transformátoru proudu u Avometu


Obrázek 6. Zvětšení střídavého měřicího rozsahu proudu Avometu měřicím transformátorem proudu


Kabel se do­dává jako příslušenství. Provlékne-li se kabel dutinou třikrát, můžeme mě­řit do 100A, při provléknutí kabelu dvakrát můžeme měřit do 150A a při nasunutí transformátoru na tzv. přípojnici, tj. tlustší vodič, do 300A (obrázek 6).

Po připojení měřicího transformáto­ru proudu např. na svorku 25A se určí přepočítávací konstanta takto:


Naměří-li se např. 40 dílků, bude sku­tečná velikost proudu I=40 . 0,5=20A. Spotřeba stejnosměrných a střídavých rozsahů napětí je v popisu měřidla uvedena asi 1mA, tj.


To znamená, že např. při nastavení rozsahu do 300V bude odpor napě­ťového obvodu:
Rv=U . 1000Ω/V=300 . 1000=300000Ω.
Při plné výchylce 300V bude spotřeba napěťového obvodu: P=U . I=300 . 0,001=0,3W


Obrázek 7. Měřicí přístroj Avomet II

Při změření nižšího napětí, např. 220V, bude spotřeba:


Novějším měřidlem je Avomet II, který se nyní vyrábí s typovým ozna­čením DU 10 (obrázek 7). Je také určen pro měření stejnosměrného a střídavého proudu a napětí a mimoto má vestavěný ohmmetr na měření činných odporů.


Tabulka 4. Konstanty proudu



Stejnosměrné napěťové rozsahy jsou volitelné až do 600V a mají odpor 50000Ω/V. Střídavé napěťové obvody jsou taktéž volitelné až do 600V a mají odpor 16600Ω/V. To znamená, že vlastní spotřeba napěťo­vých obvodů je téměř zanedbatelná. Pří­mý rozsah stejnosměrného a střídavého proudu je volitelný do 6A. Přepočítávací konstanty jsou v tabulce 4 a v tabulce 5.

Rozsahy stejnosměrného proudu se dají zvětšit do 30 A bočníkem, který je příslu­šenstvím měřidla. Bočník zapojíme na svorku + a zdířku 300mV. Střídavý roz­sah proudu (od 6 do 300A) zvětšíme měři­cím transformátorem proudu. Zapojení měřicího transformátoru proudu a výpo­čet konstant byl uveden u Avometu I (DU 5).

Avometem II (DU 10) lze měřit pří­mo činné (ohmické) odpory v rozsahu 0 až 30kΩ a 0 až 3 MΩ. Zdrojem napětí je 1,5V článek kapesní baterie. Před měřením nejdříve zkratujeme svorky + a kΩ a podle odhadu velikosti odpo­ru nastavíme knoflíkem označeným kil rozsah x1 nebo x100. Zatlače­ním a otáčením téhož knoflíku nastavíme ručku měřidla na nulu dolní odporové stupnice (obrázek 8).

Obrázek 8. Měření činných odporů Avometem II:
a) zapojení přístroje při nastavení nuly a rozsahu, b) zapojení přiměření


Tabulka 5. Konstanty napětí


Tabulka 5a. Technické údaje Avometu DU 10


Po odstranění zkratovací spojky připojíme měřený odpor. Hodnotu odporu přečteme na stupnici. Při nastavení knoflíku x100 vynásobíme naměřenou velikost stem. Změníme-li rozsah x1 na x100 nebo opačně, nastavíme znovu ručku měřidla na nulu ohmové stupnice. Nedá-li se ručka nastavit, je třeba vyměnit baterii.

Autor: Jan Mikeš

Článek je ukázkou knihy Elektrická měření pro montéry.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 18)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933