Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Co umí průměrný elektrikář?


Document Actions
Co umí průměrný elektrikář?
Elektrikář zaměřený na domovní instalace. Základní vybavení domů a bytů. Díky novým technologiím vzrůstají stále další a další požadavky na vědomosti. Dnes již není možné zůstat pouze u perfektních znalostí norem. Bez informací a zkušeností o produktech, které se dostávají na trh, zůstává řemeslník pouze "poloviční". A tak co by vlastně měl umět a znát?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.03.2009
reklama

Na našem trhu odborníků neexistuje žádný standard, co by měl elektrikář znát a co je již nad limit. Samozřejmě, že nelze udělat přesnou definici, ovšem v dnešním stavu znamená být elektrikářem především držet v ruce "papír s razítkem". Napadlo nás se zeptat, co koho napadne, když někdo řekne "podprůměrný, růměrný, nadprůměrný" elektrikář. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný pevný bod, jsou názory opravdu různé. ...


A co nám kdo odpověděl?


Jan Franěk
Průměrný elektrikář?


Představil bych si zaměstnance nějaké firmy, který přijde ráno do práce, dostane nářadí, práci a jde si po své práci. Problém v tom je asi takový, že když firma sama nemá zájem si lidi vzdělávat, tak ten elektrikář chodí z práce do práce, ale tomu vzdělání samému moc nedá. Když se člověk stane OSVČ, tak ho to posune dál. Zjistí, že potřebuje mít víc vědomostí, aby to teda fungovalo a člověk nebyl za pitomce. Na zaměstnance se lidi moc neobrací, až na nějakého vedoucí party a je pak hloupé, když se ho někde na něco ptá ohledně oboru a on pak neví, o čem se mluví. Takže si myslím, že průměr je asi tak jako ty nádenické ruce. A myslím si, že firmy to vzdělání podceňují, protože ti lidi ustrnou většinou na tom, s čím a jak pracují a firmy jsou v tomto směru tak trochu staromódní, protože většinou mají stejný sortiment. Kdežto když člověka něco donutí něco dělat, tak hledá nové věci, které mu usnadní práci. A ten běžný elektrikář si prostě zůstává furt u toho stejného.
(Více názorů Jana Fraňka naleznete zde ...)



Milan Bureš  
Kdo to je průměrný elektrikář?


Řekl bych, že obyčejný průměrný elektrikář je člověk, který je špatně vyučen, protože nemá nejzákladnější znalosti z oboru elektrotechniky. To je skutečnost. Protože má problémy, když má zapojit nějaké složitější zařízení, tak tápe. A obvykle tam přijde nějaký jeho kolega, který to už dělal, ale dřív taky mohl tápat, ale on už to dělal, tak společně to dají dohromady. Čili průměrný elektrikář se vyznačuje tím, že dovede nejzákladnější věci zapojovat jako vypínač, zásuvku, motor, osvětlovací těleso a takové podobné jednoduché elektrické předměty.
Teď jsi vyjmenoval ty věci, které dovede zapojit i obyčejný kutil.
Milan Bureš - I kutil ano.
(Více příspěvků Milana Bureše naleznete zde ...)


Martin Bauer
Jak bys definoval, co zná průměrný elektrikář. Co by měl znát a jaké by měl mít dovednosti?
Martin Bauer -
Měl by mít základní přehled o normách, měl by být schopen dělat běžnou práci z hlavy, ne podle papírků, jak má zapojit přepínání světla na chodbě, měl by být solidně vybavený a nedělat štípačkami za 60,-Kč, protože s nimi udělá kulový.
Takže průměrný elektrikář by měl být samostatný pracovník, měl by sám vědět, co dělat. A myslíš si, že ta skutečnost taková opravdu je? Že ten průměrný elektrikář takový je?

Martin Bauer -
Co já se potkávám s elektrikáři, tak řekněme z 50%. A měl by samozřejmě umět číst v projektu, aby nechodil za někým se furt vyptávat. Měl by i domýšlet, proč to tak je.
Takže pod to je to podprůměrný elektrikář, který si zaslouží mzdu nádeníka.

Martin Bauer
-
Tak jestli není schopen nic zapojit dle projektu a musí se ptát, proč to tak je. Měl by být schopen najít v projektu chybu, pokud tam je.
(Více názorů Martina Bauera naleznete zde ...)


Zdeněk Pikhart
Definuj průměrného elektrikáře. Co umí, co zná? Kdo je průměrný a kdo je podprůměrný?
Zdeněk Pikhart
-
Chceš znát to rozhraní? Průměrný je ten, kdo je samostatný samozřejmě, univerzální, umí číst v plánech, zná základní normy, ty, kterým se věnuje a má všeobecný rozhled po elektrotechnice.
P
odprůměrný je kdo?
Zdeněk Pikhart
-
Podprůměrné taky znám. To by měl být takový, který do plánu kouká jako puk, neví, kde co přijde a neumí zapojit taková základní zapojení jako je schodišťák, hvězda trojúhelník a tyto věci, na které kouká jako blázen. To jsou podle mě podprůměrní.
A napadá tě něco k nadprůměrnému?
Zdeněk Pikhart
-
Nadprůměrný je ten, který tu práci dělá od začátku do konce, který je schopen to nakreslit a kompletně zrealizovat.
(Více názorů Zdeňka Pikharta naleznete zde ...)


Ludvík Málek
Kdo to je průměrný elektrikář, potažmo kdo je podprůměrný a nadprůměrný? Kdo je to pouze průměrný elektrikář?
Ludvík Málek
-
Já bych vynechal to pouze. Pro mě průměrný elektrikář je ten, kdo dokáže zvládat běžné aplikace, podprůměrný je ten, který ty běžné aplikace nedokáže zvládat a nadprůměrný je ten, který zná různé záležitosti týkající se stemo, měření a regulace, systémové řízení budov a má nějaké nadstandardní služby.
No říkám průměrný elektrikář dokáže zvládnout všechny běžné elektroinstalace, opravy, základní věci týkající se v případě našeho oboru třeba regulace osvětlení a všechny tyto věci zvládne. A nadprůměrný elektrikář dokáže zvládat měření, regulaci, systémy řízení budov.

Kdo je podprůměrem?
Ludvík Málek
-
Ten kdo má potíže s rozpoznáním běžné elektrikářské praxe.
(Více názorů Ludvíka Málka naleznete zde ...)


Hynek Bureš
Kdo je to průměrný elektrikář? Dovednosti, znalosti?
Hynek Bureš
-
když se řekne průměrný elektrikář, tak si představím někoho, kdo pracuje spíš pod dohledem v nějaké partě. Myslím, že elektrikář, který pracuje sám nebo má živnost, musí být jednoznačně nadprůměrný.
Říká se ... to je pouze průměrný elektrikář. Z toho mi to vyznívá spíš jako záporné hodnocení. Kde je ta hranice, co umí nebo ne?
Hynek Bureš
Když si představím průměrného elektrikáře, tak v podstatě tahá kabely, zapojuje vypínače, světla. Takové ty běžné elektroinstalace, možná ještě zapojit do rozvaděče, dělat podle projektu nebo pokynu parťáka.
Takže bys toho průměrného zařadil na paragraf 5? Nebo 6?
Hynek Bureš
Když já nevím, co je průměrný.
Někdo řekne, to už je ten samostatný a někdo řekne ne, to je trupka, která potřebuje vést. Ale jak to cítíš ty? Někdo chce být průměrný a považuje průměr za kvalitu a někdo chápe průměr jako podprůměr.
Hynek Bureš
Mě vždycky říkali, že ten průměrný je ten horší. Že každý by se měl snažit být nadprůměrný. Když bych řekl průměrný elektrikář s paragrafem 5, tak na tom není něco v pořádku, protože s paragrafem 5 je to spíš taková pomocná síla.
(Více názorů Hynka Bureše naleznete zde ...)


Josef Drda
Kdo to je průměrný elektrikář? Jeho dovednosti, znalosti. Kdo se ti vybaví za osobu
Josef Drda
-
To je těžké. Každý elektrikář má naprosto jiné znalosti, každý si doplňuje znalosti jinak. Když řekneš průměrný elektrikář, tak mě napadá pětidrátový elektrikář.
A to znamená co?
Josef Drda
 -
To je elektrikář, který se maximálně dokáže poprat se zapojením třífázové zásuvky. Taky zase záleží, kdo se čím zabývá.
A zkus definovat podprůměrného.
Josef Drda
 -
Podprůměrný elektrikář to je člověk, který nezapojí proudový chránič.
A kdo je nadprůměrný?
Josef Drda
 -
To jsou lidé, kteří mají přehled i o normách, zabývají se i částečně elektronikou, protože dneska už to není jen o elektrotechnice. Já se spíš zabývám stroji, takže já bych spíš dokázal hodnotit lidi, kteří se v tom umí pohrabat, dokáží v něm najít chybu a tam už to opravdu není o tom, jestli dokáže zapojit pár drátů, jestli rozumí relátkům, elektronice, PLC, Já na to mám asi jiný pohled.
(Více názorů Josefa Drdy naleznete zde ...)


Pavel Horský
Kdo to je průměrný elektrikář?
 


Když jsou třeba tři, čtyři elektrikáři, tak vždycky tomu někdo šéfuje, tak ten je takový ten dobrý, nadprůměrný. Ten průměrný, normální elektrikář všechno vyčte z plánu, ale to, že neumí uvažovat ... to je těžké.
(Více názorů Pavla Horského naleznete zde ...)


Jaroslav Hasala
Kdo to je průměrný elektrikář?


Průměrný elektrikář je ten, kdo má kabelu, je v montérkách, má přes rameno kabelu, ve které má kladivo, majzl, šufan, špachtli, šroubováky a vadasku. To je pro mě běžný elektrikář. To je elektrozedník, který ti vyseká zdi, dá tam kabel, zasádruje krabici, kabel a až se to omítne, tak tam namontuje zásuvku a zapojí do rozvaděče.

Jaké může mít vzdělání? Nevyučený, vyučený, s maturitou nebo vysokoškolák?
Jaroslav Hasala -
Elektrozedníci to jsou spíš jenom ti vyučení. Ti, co mají maturitu, ti už spíš hledají takovou tu čistější práci a majzl a kladivo to jsou věci, které ani neumí pořádně držet v ruce.
(Více názorů Jaroslava Hasaly naleznete zde ...)

 

Otevřenou diskusi na toto téma naleznete zde! (pouze pro elektrikáře)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933