Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie

Investiční výstavba

  • 12.02.2004
Investiční výstavba
V této části vás chci upozornit na některé, z mého pohledu důležité, nedostatky objevující se na stavbách. Počátek problémů je již ve stadiu návrhu technologie. V propletenci různých zájmů a tlaku na snížení nákladů dochází k náhradám a změnám původního návrhu...... Záznam z přednášek "Informačních dnů Schrack 2004"....

Obecně o předpisech

  • 11.02.2004
Obecně o předpisech
Znáte posloupnost právní síly předpisů? Kdo vlastně může podat závazný výklad znění technický norem? Záznam z přednášek "Informačních dnů Schrack 2004"....

Náhradní zdroje.

  • 10.02.2004
Náhradní zdroje.
Při návrhu těchto soustrojí je nutné si uvědomit, že doba překlenutí výpadku je velmi krátká - obvykle nepřesahuje 20 s. Pokud však v této době nenastartuje navazující dieselagregát, je celé zařízení mimo provoz..... Záznam z přednášek "Informačních dnů Schrack 2004"....

Přípojné místo....

  • 5.02.2004
Přípojné místo....
Podmínky pro připojení a provoz odběrných elektrických zařízení (připojovací podmínky) v oblasti distribuční soustavy provozované Západočeskou energetikou a.s.

Rozvodná zařízení. ČSN 33 3210 (1.)

  • 6.01.2004
Rozvodná zařízení. ČSN 33 3210 (1.)
Co musí mít každé rozvodné zařízení? Které ovladače, návěstní prvky, stupnice měřících přístrojů displeje a jiná ústrojí musí být přístupné z pěší komunikace? Rozvodná zařízení. ČSN 33 3210. Účinnost od 1.7.1987

Metodika pro řešení stavu elektroinstalace v panelových domech

  • 22.12.2003
Metodika pro řešení stavu elektroinstalace v panelových domech
Stav v jakém se nachází elektroinstalace v panelových domech připomíná mnohdy časovanou bombu. Stále častěji dochází k zahořování neudržovaných hliníkových vodičů a rovněž počet obvodů je vzhledem k době nevyhovující. Navrhuji průchodné řešení.... Proč doporučuji TN-C až po bytovou rozvodnici? A co četnost revizí a řízené údržby v domech a bytech?

Rozvaděče a Zákon č. 22/97 Sb.... (2.)

  • 18.12.2003
Rozvaděče a Zákon č. 22/97 Sb.... (2.)
Zákon č.22/97 Sb. včetně změn a příslušná nařízení vlády pro elektrotechnické výrobky se zaměřením na rozvaděče. Jak provede autorizovaná osoba certifikaci výrobku? Jaké jsou všeobecné požadavky? Jaké jsou v současné době využívány normy pro výrobce?

K čemu je hromosvod v domě.... (2.)

  • 16.12.2003
K čemu je hromosvod v domě.... (2.)
Co je smysl pospojování? Pospojování v koupelně ano, či ne? Stačí pouze proudový chránič? Jak vlastně funguje proudový chránič? Kudy prochází poruchový proud 0,03A?

Rozvaděče a Zákon č. 22/97 Sb.... (1.)

  • 16.12.2003
Rozvaděče a Zákon č. 22/97 Sb.... (1.)
Zákon č.22/97 Sb. včetně změn a příslušná nařízení vlády pro elektrotechnické výrobky se zaměřením na rozvaděče. Kdo je to dovozce, výrobce? Co je to autorizace a co certifikace?

Požadavky na rozvaděče nn.... (6.)

  • 13.12.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (6.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky. Příloha č. 1 k nařízení vlády č. 163/2002 Sb.

Když se k tomu pustí nádeník.....

  • 12.12.2003
Když se k tomu pustí nádeník.....
... aneb, kde bude EN 50 110-1 namístě? Často slýchávám o zaměstnávání "nádeníků". Starší, již moc neužívaný výraz. V novodobé češtině může být chápán spíše jako hanlivé označení. Kde se s nimi můžeme setkat a co lze očekávat?

Požadavky na rozvaděče nn.... (8.)

  • 11.12.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (8.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky. Základní požadavky k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení.

K čemu je hromosvod v domě.... (1.)

  • 10.12.2003
K čemu je hromosvod v domě.... (1.)
Elektrikáři všech zemí, pospojujte se! Aneb k čemu je hromosvod v domě. Jak by na nich mohlo proti potenciálu vznikat dotykové napětí a co je to ten potenciál? Musí se vodič pospojování připojit přímo na kolíky zásuvek? Všech, které tam jsou? Musí se vodič pospojování připojit i na pračku?

Požadavky na rozvaděče nn.... (5.)

  • 6.12.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (5.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky. Příloha č. 1 k nařízení vlády č. 169/97 Sb. ve znění NV č. 18/2003 Sb.

Požadavky na rozvaděče nn.... (4.)

  • 29.11.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (4.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky. Nařízení vlády č. 169 /1997 Sb.
FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933