Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie

UČEBNICE EVP#7: Vybrané oblasti elektro

  • 2.08.2021
UČEBNICE EVP#7: Vybrané oblasti elektro
Tato sedmá publikace není samostatná, ale navazuje na první, červený díl. V tomto sedmém jsou zpracovány svářečky, stroje, výtahy, zdvihací zařízení, mobilní buňky. Dozvíme se například, že svorkovnice nemají být níže než 20cm nad přístupovou rovinou. Pro montáž stroje je důležité, aby před kryty určenými pro přístup pro údržbu a opravy byla čistá šířka prostoru alespoň 1m. Vodiče pracovního stroje musí být měděné. Hliníkové lze použít až od průřezu 16mm2. Vodiče různých obvodů lze ukládat do společného obložení za předpokladu, že nebude narušena správná funkce. Ve společném obložení lze vést i obvody různého napětí, pokud je volena izolace na nejvyšší použité napětí u všech obvodů. Proč a jak byla volena koncepce obsahu, v jakém rozsahu a proč v jediném dílu? Sledujte zde ...

Rozvody za elektroměrem

  • 31.07.2021
Rozvody za elektroměrem
Připomeňme si jak se v ne/dávné minulosti prováděly elektroinstalace a jaké jsou dnešní základní zásady v měřených částech domovních rozvodů. Například jaké musí mít vedení za elektroměrem průřez. Jak se takové vedení musí ukládat, pokud vede prostorem jiného uživatele. Podle kterých technických norem se řídit, pokud jde o ukládání vedení v podlaze? ... přívody do bytů se mají provést tak, aby jejich výměna v případě poruchy byla možná bez staveb­ních úprav. ... a propo, proč se za stavební úpravu nepovažuje drážka v omítce?

#EH: Dávné požadavky na provoz elektrických zařízení (v roce 1987)

  • 25.07.2021
#EH: Dávné požadavky na provoz elektrických zařízení (v roce 1987)
Připomeňme si dobu nedávno minulou a na požadavky na provoz elektrických zařízení a instalací. Na základě čeho byly organizace povinny zajišťovat revize, zkoušky, prohlídky a v jakých lhůtách? Některá fakta by se měla stále opakovat. Jak to bylo s elektrickým zařízením, užívaným nepravidelně? Začtěme se do následujících řádků a připomeňme si dávné zásady bezpečnosti. Jak dalece se liší od těch dnešních? Jak dalece dnes v praxi skutečně přihlížíme k nejnovějším poznatkům vědy a techniky? Tím, že čteme normy nebo časopisy?

Prohlídky elektrických zařízení

  • 19.07.2021
Prohlídky elektrických zařízení
Co vše se u trvale připojených elektrických zařízení a přístrojů ověřuje prohlídkou? Které technické normy potřebujeme znát v souvislosti s prohlídkami a kontrolami? Kdy se mají prohlídky a zkoušky provádět? A čemu musí prohlídka předcházet? Jak se postupuje při prohlídce, namátkou, pouze něco, nebo existuje jiný postup? Nadrilujme si také body: bezpečnostní požadavky, správná volba a instalace, viditelné poškození, způsob ochrany, požární přepážky, zvolené vodiče, jistící prvky, přepěťové ochrany, vnější vlivy a mechanické namáhání, označení vodičů ... a co ještě?

Jak se připojují pohyblivé přívody

  • 12.07.2021
Jak se připojují pohyblivé přívody
Pohyblivé přívody jsou veřejností při výběru často podceňovaná záležitost. Ale takovým vedením prochází energie, s kterou pracujeme! Měli bychom znát i teoretické základy ... Která norma se zmiňuje o použití pohyblivých přívodů a šňůrových vedení? Jaké jsou požadavky na zapojení ochranného kontaktu zásuvek a vidlic? S jakou třídou ochrany musí být elektrické předměty vybaveny na pohyblivém přívodu neoddělitelnou vidlicí, flexošňůrou? Co musí splňovat prodlu­žovací přívod sloužící pro prodloužení rozvodu z pevné zásuvky? A co nesmí chybět u rozbočovací zásuvky?

PEZ Prozatimní elektrická zařízení a bezpečnost práce

  • 2.07.2021
PEZ Prozatimní elektrická zařízení a bezpečnost práce
Když už chceme plánovat a provozovat prozatimní elektrická zařízení, pak se vřele doporučuje mít na paměti základní pravidla. A to i přesto, že nepotřebujeme tyto znalosti ke své kvalifikaci. Víte, že prozatímní elektrická zařízení nebo jejich části musí být v době, kdy nejsou používány, vypnuty? Vzdálenosti vodičů a kabelů navzájem, od částí budov, od nosných a jiných konstrukcí, musí být voleny podle druhu izolace a způsobu jejich uložení. A možná i zmínka, že "Elektrická zařízení se smějí používat (provozovat) jen za provozních a pracovních pod­mínek, pro které byla konstruována a vyrobena", není vždy dodržovaná tak, jak je zamýšleno. Na co vše ještě pamatovat?

GND#1d: Řízení potenciálu

  • 30.06.2021
GND#1d: Řízení potenciálu
Proč řídíme potenciál v ochraně před bleskem a čím ho řídíme? Někdo se s řízením potenciálu setkává vědomě zřídka, technici sítí mobilních operátorů naopak velmi často! Jak vidí řízení potenciálu ze své praxe Oldřich Morávek? O tom, že záměrně manipulujeme potenciály hovoří i Radim Strycharski. Nakoukněme také chvíli na dráhu. Té je řízení potenciálu příznačné, ovšem vůbec není tak jednoduché, jak si myslíme. František Kosmák vysvětluje řízení potenciálu svou vyhlášenou obrazností v příběhu. A jak to pochopí člověk fyziky zrovna ne příliš znalý? Je úder blesku přírodní, spontánní zkrat? Pokud blesk udeří do země, způsobí přírodní zkrat, jakou koná práci a čím? Blesk udeří do jímače, sjede po svodu přes zemnič do země, tak přitom hromosvod zahřeje a to je z té práce všechno?

Princip ochrany oddělením obvodů

  • 27.06.2021
Princip ochrany oddělením obvodů
Připomeňme si dávnou učební látku ochrany oddělením obvodů! Zajistí se tím, že se vytvoří dokonale izolačně oddělený proudový obvod pro jediný (jednotlivý) spotřebič, oddělený galvanicky od obvodu rozvodné soustavy. Tím se vytváří izolovaná soustava, vzniká nezávislost na druhu ochrany vlastní rozvodné sítě, a podstatně se tak zmenšuje nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Zamezí se tím rovněž zavlečení případ­ných nedovolených dotykových napětí z rozvodné sítě na neživé části chráněných zařízení ...

eDEHN#50: Veselé příhody z ochrany před bleskem a přepětím

  • 24.06.2021
eDEHN#50: Veselé příhody z ochrany před bleskem a přepětím
Výroční díl eDehn bude tentokrát jiný! Ochrana před bleskem je veskrze jednoduchým oborem, ve kterém se mohou pohybovat i lidé, kterým chybí základní přehled o fyzikálních veličinách. Ukážeme si nejenom chyby, kterým se odborník zasměje a laik nechápavě mžourá, ale zároveň si řekneme, jak to udělat správně. Říká se, že není dobré opakovat stejnou chybu znovu. Co se honí Janu Hájkovi hlavou, pokud opakuje stejná varování už dvacet let?

GND#1c: Relativita potenciálu

  • 18.06.2021
GND#1c: Relativita potenciálu
Nezřídka slyšíme, že to nemůže “kopat”, když je to zem - a někteří víme, že jde o jakousi polopravdu. Skutečnost, že je vodič označen značkou uzemnění pro zkušeného elektrotechnika ještě nic neznamená, pokud nemá jistotu zapojení opačného konce vodiče. Takto a podobně jsme dostávali rady od starších praktiků na montážích. Do okamžiku, kdy nám to po rozpojení dvou zemnících soustav pěkně zajiskřilo, jsme byli jako kluci na praxi přesvědčení, že zem je přece nula. A nula přece jiskřit nemůže! Opravdu je nutné, aby k tomuto poznání přicházeli studenti až v terénu?

LIVE EATON: Požární a signalizační jednotky

  • 15.06.2021
LIVE EATON: Požární a signalizační jednotky
Představení sortimentu požárních a signalizačních jednotek. Siréna, maják, nebo zvonek nemusí vždy indikovat požár. Tato zařízení mohou být použita i jako signalizační jednotky, například pro průmyslové využití. Víte, že požární ústředny EATON naleznou široké užití v instalacích od velkých továren, vodních elektráren, hokejových hal, univerzitních komplexů, hotelových a lázeňských rezortů až po ochranu hlubinných dolů? V této části se zaměřme na určitou výseč problematiky ...

Jaké informace a dokumentaci potřebujeme k revizi

  • 12.06.2021
Jaké informace a dokumentaci potřebujeme k revizi
Nejen neodborná veřejnost, ale často i někteří elektrotechnici netuší, co vše za dokumenty potřebujeme k provedení revize elektrické instalace. V soukromých budovách obvykle stačí umožnit reviznímu technikovi přístup a ten si nějakým kouzlem vystačí s vlastní intuicí a nějakou detektivní dovedností. Světe, div se, vše zahrnuto v ceně! A to nejde pouze o dokumenty, jde také o související informace. Na tyto tradice zapomeňme a připomeňme si korektní postup. Které dokumenty jsou k revizi opravdu nutné? A snad nakonec je dobré vědět, kam je uložit, aby byly dostupné.

eDEHN#49: Ochrana čerpacích stanic a podobných technologií před bleskem a přepětím

  • 10.06.2021
eDEHN#49: Ochrana čerpacích stanic a podobných technologií před bleskem a přepětím
Mnohé instinktivně nenapadá při tankování u stojanu čerpací stanice si zapalovat cigaretu, co ovšem běžného člověka napadá při pomyšlení na ochranu takového skladiště pohonných hmot před bleskem a přepětím? Jak má vypadat správný hromosvod a následné prvky ochrany proti přepětí je nejen dobré si opakovat, ale především poopravit. Tuto problematiku si v relaci připravil Jiří Kutáč.

GND#1a: Potenciál, jeho definice

  • 31.05.2021
GND#1a: Potenciál, jeho definice
Pokud zpozorníme, můžeme si uvědomit, že rozdílné potenciály a jejich vyrovnávání je svou podstatou tou první a nejčastější činností lidstva a přírody samotné. Výraz potenciál může tedy obecně představovat více než význam, který známe z fyziky, respektive elektrotechniky. A pro nás z tohoto oboru je pochopení definice potenciálu předpoklad zjištění velikosti konkrétního napětí. Než se začínající elektrikář pustí do rozsáhlé nauky potřebných rutinních dovedností, musí dobře rozumět všem souvislostem spojených s rozdílem potenciálů. Jak vysvětlují potenciál odborníci různých podoborů elektrotechniky? Odkud čerpat další informace? Sledujte v této části!

Odbočka elektroměru uložená v liště na průchozí krabici?

  • 24.05.2021
Odbočka elektroměru uložená v liště na průchozí krabici?
Už dobře víme, že kromě jiného má být odbočka k elektroměru provedena tak, aby byl černý odběr nikoliv znemožněn, ale ztížen. Inu, snad proto, že znemožnit je nemožné. Vzpomínáte si, za jakých okolností lze zřizovat jednofázové přípojky? Odbočka k elektroměru musí být z celistvých vodičů, pokud možno bez krabic a zbytečných ohybů. Nelze-li se bez nich obejít, musí být upraveny tak, aby je bylo možno spolehlivě zaplombovat jednou plombou a umístit jen na místech veřejně přístupných. A pokud jsou již krabice použity, jak mají být uloženy?
FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933