Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Co musí splňovat rozvodnice, rozvaděče a elektroměrová jádra


Document Actions
Článek
V kterých případech musí provozovatel označit zařízení výstražným bleskem? Jak se rozvodnice, rozvaděče a elektroměrová jádra umísťují? V jaké výšce se umísťují středy okének elektroměrů? Co vše je povoleno instalovat na elektroměrové rozvodnice a rozvaděče? Které přístroje v elektroměrových rozvaděčích a rozvodnicích musí být upraveny k zaplombování?
Karel Dvořáček, ze dne: 25.11.2016
reklama

Elektroměrové rozvaděče (rozvodnice) a jádra se usazují ve svislé poloze, na místě snadno přístupném a chráněném před mechanickým poškozením a před vlivy prostředí (déšť, prach apod.), v prostoru suchém bez znečišťujících výparů a otřesů a bez nebezpečí ohně a výbuchu. Musí se montovat tak, aby k nim nebyl přístup zezadu bez porušení plomb a aby bylo zachováno krytí předepsané ČSN 35 7030.

Ilustrativní foto z diskusního fóra

Rozvodnice a elektroinstalační jádra podle ČSN 35 7030 s dveřmi, které po jejich otevření nemají krytí alespoň IP20, musí provozovatel označit výstražným bleskem v případech, kdy může dojít k záměně s jiným zařízením. Před elektroměrovým rozvaděčem (rozvodnicí) nebo jádrem musí být volný prostor o hloubce alespoň 80 cm s rovnou podlahou.
V budovách se mají elektroměrové rozvaděče (rozvodnice) a jádra umístit na chodbě nebo schodišti, avšak nikoli na rameni schodiště. Elektroměry mohou být též soustředěny v podzemním podlaží v prostoru s normálními vnějšími vlivy.

Elektroměry se nesmějí montovat do společných skříní nebo výklenků s plynoměry. Dva samostatné výklenky umístěné nad sebou nelze považovat za dostatečně oddělené. Tyto součásti elektrického zařízení mají být v jiných místnostech než plynoměr nebo plynové vedení. Tam, kde to není možné, mohou být ve společné místnosti, ale tato místnost musí být dobře větrána.



Ilustrativní foto z diskusního fóra

Je-li ve starých zařízeních elektroměr a plynoměr v jedné uzavřené skříňce nebo v jednom výklenku nebo prochází-li skříňkou pro elektroměry plynové vedení, musí se dodatečně odvětrat. U dna skříňky nebo výklenku a v jejich nejhořejší části se musí udělat ventilační otvory široké alespoň dvě třetiny výklenku nebo skříně a vysoké jednu třetinu šíře. Elektroměr a plynoměr musí být vzdáleny od větracích otvorů alespoň 10 cm. V prostoru se nesmějí ukládat jakékoliv jiné předměty, které by vadily větrání. Jinak by bylo nutné považovat místnost za prostor s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par (dle ČSN 33 2000-5-51 ed. 3) a elektrické zařízení podle toho zajistit. Do společné nevětrané skříně nebo výklenku lze umístit plynoměr a rozvodnici, jen má-li rozvodnice nevýbušný kryt (tj. části, které mohou jiskřením přivodit výbuch a jiskření u nich nelze zamezit, např. u pojistek apod.).

Středy okének elektroměrů mají být ve výšce asi 150 až 170 cm od podlahy. V technicky zdůvodněných případech (např. je-li více elektroměrů nad sebou) mohou být středy okének elektroměrů ve výšce 70 až 170 cm od podlahy.
Elektroměrové rozvodnice a jádra musí vyhovovat ČSN 35 7030. Jsou-li na jednom místě soustředěny elektroměry pro dva nebo více odběratelů, musí být každé místo pro elektroměr a příslušný jistič opatřeny trvanlivým označovacím štítkem.

Pro elektroměrové desky platí ČSN 35 7020, která stanoví požadavky na jejich provedení, jakost a rozměry. Deska musí být upevněna tak, aby bez porušení plomb (plomby) nebyl k neměřeným živým částem přístup.
Na elektroměrových rozvodnicích a rozvaděčích mohou být namontované jen elektroměry, sazbový spínač, případně přijímač HDO, jistič před elektroměrem, jistící zařízení obvodu sazbového spínače, ovládací relé nebo stykač, ochranná (nulová) svorkovnice a popřípadě další příslušenství sloužící výhradně pro účely měření. Další přístroje pro rozvod za elektroměrem se soustředí na samostatné rozvodnici nebo rozvaděči.

Ilustrativní foto z diskusního fóra

Ve společné rozvodnici nebo rozvaděči může být elektroměr a potřebné přístroje společně s přístroji pro rozvod za elektroměrem, jen je-li pro to rozvaděč (rozvodnice) konstruován a schválen (např. skříňový nebo panelový rozvaděč se samostatným měřicím panelem, elektrorozvodné jádro apod.).


V elektroměrových rozvaděčích a rozvodnicích musí být upraveny k zaplombování tyto přístroje (pokud nejsou pod zaplombovaným krytem):
- jistič před elektroměrem,
- svorkovnice elektroměrů, sazbového spínače nebo přijímače HDO,
- svorkovnice (můstek) PEN,
- ovládací relé při skupinovém ovládání akumulačních spotřebičů a kryt v skříňovém rozvaděči nebo rozvodnici oddělující živé neměřené části rozvodu od prostoru pro elektroměry.



Kam dál?
Pro více informací o elektrických instalacích v bytové a občanské výstavbě, doporučujeme tuto publikaci.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933