Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co je to metrologický řád? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.03.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co je to metrologický řád?


Metrologický řád by měl obsahovat pokyny a postupy, vedoucí k tomu, aby výsledky měření prováděných revizními měřicími přístroji byly hodnověrné a nezpochybnitelné. V prvé řadě by měl obsahovat seznam přístrojů používaných pro revizní činnost se stanovením jejich kalibrační lhůty, případně s odůvodněním, proč byla takto stanovena. Jak má zpracování řádu vypadat?
Leoš Koupý, ze dne: 13.03.2015



Jenou z možností jak stanovit podmínky zajištující metrologické předpoklady pro správnou činnost měřicích přístrojů je vypracování interního předpisu organizace, takzvaného metrologického řádu. Metrologický řád by měl obsahovat pokyny a postupy, vedoucí k tomu, aby výsledky měření prováděných revizními měřicími přístroji byly hodnověrné a nezpochybnitelné. Metrologický řád by měl v prvé řadě obsahovat seznam přístrojů používaných pro revizní činnost se stanovením jejich kalibrační lhůty, případně s odůvodněním, proč byla takto stanovena.

Na přístroj lze nalepit štítek s udáním data příští kalibrace, aby nebyla kalibrační lhůta překročena. Do revizní zprávy je pak vhodné tuto kalibrační lhůtu uvádět spolu s údaji o použitém měřicím zařízení.

Tento materiál byl vypracován s využitím textu ČASTÉ DOTAZY K PROBLEMATICE METROLOGIE uveřejněného na webových stránkách Českého metrologického institutu (ČMI).

PŘÍKLAD ZPRACOVÁNÍ METROLOGICKÉHO ŘÁDU

Metrologický řád firmy:
Josef Novák - elektroslužby        IČO: 49978520
Chelčického 12
Blansko

Metrologická návaznost pracovních měřidel je zajištěna jejich pravidelným kalibrováním ve stanovených intervalech.  Kalibrace jsou prováděny kalibrační laboratoří …………………………


Eurotest 61557

REVEXplus

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.