Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Co je to kvadrokoptéra a jak k ní přijde elektrikář


Document Actions
Co je to kvadrokoptéra a jak k ní přijde elektrikář
Víte, co je to kvadrokoptéra? Kvadrokoptéra je helikoptéra se čtyřmi rotory, která dokáže setrvat nehybně ve vzduchu, a je tak velmi snadné ji ovládat. První funkční kvatrokoptéru vyrobil Etienne Oehmichen už v roce 1920. Původně se tyto stroje konstruovaly, aby nesly lidskou posádku. Dnes se vyrábí především malé bezpilotní kvadrokoptéry, nazývané také drony. Zajímá vás jak elektrikář přijde k takové malé bezpilotní kvadrokoptéře? Sledujte tento článek.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.11.2014


"Dron", "multirotor" nebo česky také "čtyřtulka". To vše jsou názvy pro malý bezpilotní vrtulník vybavený pokročilou stabilizační elektronikou. Řídící  jednotka v modelu ovládá samostatně každý z motorů s vrtulí, díky čemuž je model mimořádně stabilní a snadno ovladatelný. Bez problémů ho tak může řídit i úplný začátečník.



Kvadrokoptéry dokáží létat velmi rychle a obratně a vynikají svými manévrovacími schopnostmi. Umí nehybně setrvat ve vzduchu, vyletět libovolným směrem, proletět malým otvorem nebo dosednout na šikmé ploše. Dnešní malé elektrické kvadrokoptéry snadno vystoupají do výšky až půl kilometru, často unesou i několik stovek gramů zátěže a ve vzduchu se zpravidla udrží zhruba deset až dvacet minut.

Vyspělejší modely dronů lze ovládat i přes Wi-Fi, unesou vlastní kameru nebo dokonce disponují schopností reagovat na určité podněty. Často se využívají pro fotografování či natáčení ze vzduchu. Bezpilotními letadly je vybavená i policie, armáda či hasiči. Používají je k průzkumným letům i při policejním sledování. Pomáhat mohou ale třeba i při inspekci stožárů vysokého napětí či hůře dostupných vysílacích věží.

Jak se kvadrokoptéry dělí?
  • Malé - v průměru mají do 20 centimetrů a jsou použitelné pouze v bezvětří.
  • Střední - mají velikost 30 až 60 centimetrů, což jim umožňuje unést menší fotoaparát či kameru.
  • Velké - zpravidla měří 80 centimetrů a více, využívají se především k profesionálním účelům.

Chtěli byste mít svou vlastní kvadrokoptéru?
Při objednávce 2.500 kusů krabicových svorek od Wago
získáte jednu jako bonus!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933