Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Co bylo lepší kdysi a dnes?


Document Actions
Co bylo lepší kdysi a dnes?
Nedávno si před námi posteskl elektrikář v již důchodovém věku, že za komunistů „to bylo lepší“. Když jsme se ptali v čem, jediný jeho argument byl „… prostě to bylo lepší“. Nedalo nám to tedy a zeptali jsme se několika elektrikářů na jejich názor, s čím byli více spokojeni v minulých dobách a s čím dnes.
Pavlína Červená, ze dne: 29.05.2010
reklama

Radek Červený
Za „totáče“ bylo hlavně dobré to, že si řemeslníka lidé vážili. Protože dostat řemeslníka za „totáče“ do domu byl mnohdy oříšek. Přístup byl úplně jiný. Není to o tom, že by člověk chtěl být zákazníkem rozmazlován, ale jsou extrémní zážitky, které dnes vidíme kolem sebe, jak se zákazníci kolikrát chovají jak dobytek .. kdyby si tohle dovolili za „totáče“, tak by dům už nedostavili.


Jan Franěk
Když to vezmu jako OSVČ, tak bylo za "totáče" lepší to, že elektřinu dělali opravdu elektrikáři, byla stanovená cena za normohodinu. Nevýhodou byl slabý výběr materiálu, nedostatek kvalitního nářadí. To je asi ten základ.


 Aleš Dudek
Dřívější dobu moc nepamatuju, na to jsem moc mladý. Ale dnes je větší výběr materiálu a dříve byly jasnější, jednodušší normy.


Zdeněk Pikhart
V minulosti to bylo trošku jednodušší, bylo méně předpisů, normy byly z mého pohledu srozumitelnější. V současnosti jsou normy složitější, i když doba si to žádá. Naopak je dnes naprosto v pohodě dostupnost norem, kdy po zaregistrování a relativně malém poplatku mám k dispozici všechny normy.

Pavel Horský
Dřív nebyly dostupné materiály a za normy se platily šílené peníze, kdežto dnes si zaplatím přístup k normám za 1.000,-Kč a je to vyřešené. Horší dnes je to, že normy jsou doporučující a spoustu lidí si to vykládá po svém tak, že se podle nich řídit nemusí a to je špatné.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933