Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ČNTL: Obsah časopisu Elektroinstalatér 5/2011


Document Actions
ČNTL: Obsah časopisu Elektroinstalatér 5/2011
19.října vychází letošní páté číslo časopisu Elektroinstalatér. Krátce z obsahu: Úložné a upevňovací systémy pro montáž elektrických zařízení a instalací – 1. část, Ochrana nebezpečných prostor, Změny v revizích elektrických spotřebičů – 2. část, První pomoc při úrazech a pádech, Zkušenosti soudních znalců z praxe a ze šetření mimořádných událostí v ČR a SR. Celý obsah aktuálního čísla najdete zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.10.2011
reklama



ELEKTROINSTALACE

  • Úložné a upevňovací systémy pro montáž elektrických zařízení a instalací – 1. část (Ing. Karel Dvořáček)
    Materiály vhodné pro montáž elektrického vedení se vyvíjely především z hlediska jejich izolačních vlastností. Zatímco v průmyslu nebyl problém s využitím holých vodičů upevněných na izolátorech, pro občanskou výstavbu bylo nutné vytvořit systém splňující požadavky na laickou obsluhu. Z toho vyplynuly současné způsoby ukládání zapuštěných rozvodů – v omítce, pod omítkou, v dutých stěnách, do betonu a do stropů a podlah.

ELEKTROINSTALACE V EX-PROSTŘEDÍ

  • Ochrana nebezpečných prostor (ZAM-SERVIS)

SYSTÉMOVÁ TECHNIKA BUDOV

  • Ozvučení pro větší interiéry (Ing. Pavel Mony, ABB, Elektro-Praga)

SOFTWARE PRO ELEKTROTECHNIKY

  • SPAC 2012 – CAD pro elektroinstalace s 3D podporou (TECHNODAT Elektro)

NORMY, PŘEDPISY

  • Kladení kabelů nn, vn a 110kV v distribučních sítích energetiky – 1. část (Ing. Jaroslav Bárta)
    1. července 2011 vstoupila v platnost nová PNE 34 1050 Kladení kabelů nn, vn a 110 kV. Jedná se o důležitou technickou normu, která platí pro projektování a kladení silových elektrických kabelů 1–110 kV v distribučních sítích nových i rekonstruovaných, do země i na vzduchu, při zaústění do koncových stanic nebo na koncové stožáry venkovních vedení. Netýká se však závěsných kabelů a izolovaných vodičů venkovních vedení (tato problematika je obsažena v PNE 34 7614).

Z DĚJIN ELEKTROTECHNIKY

  • Vznik a vývoj českých elektrotechnických předpisů – 2. část (Hans Jürgen Höfer, Ing. František Zoul)

FÓRUM REVIZNÍCH TECHNIKŮ

  • Změny v revizích elektrických spotřebičů – 2. část – ČSN 33 1600 ed. 2 a její dopady na praktické provádění revizí (Ing. Leoš Koupý)
    V této části seriálu se autor věnuje praktickým důsledkům některých ustanovení ČSN 33 1600 ed. 2 pro revize elektrospotřebičů, která nově definuje některá ze starších ustanovení. Jde zejména o ustanovení kapitoly 6.2, tj. kontroly vývodů a prodlužovacích přívodů.
  • Požadavky na vnitřní elektrické rozvody podle ČSN 33 2130 ed. 2 – 4. část (Ing. Jiří Sluka)
  • Vítej konečně ve 21. století aneb Můžeme i bez papíru – 2. část (David Klimša)

OCHRANA PŘED PŘEPĚTÍM

  • Ochrana před bleskem pro rodinné domy v souladu s právními předpisy ČR (Ing. Jiří Kutáč, DEHN + SÖHNE)
  • Přepěťové ochranné zařízení (SPD) typu 1 a jeho role v systému ochrany před bleskem (Dalibor Šalanský, LUMA Plus)
  • Nová generace svodičů od firmy Saltek

JISTICÍ A SPÍNACÍ TECHNIKA

  • MasterTIMER (RNDr. Stanislav Hotmar, CSc., Finder CZ)

ELEKTRICKÁ ENERGIE

  • Inteligentní elektroměry (Jan Beneš, ČEZ)
  • Technické možnosti připojení dalších fotovoltaických a větrných elektráren do elektrizační soustavy ČR

MĚŘENÍ

  • Nové termokamery řady Fluke P3

PROJEKTOVÁNÍ

  • Projektování slaboproudu ve výstavbě – 2. část (Ing. Tomáš Mikula)

OSVĚTLENÍ

  • Nová venkovní svítidla NOXLITE (OSRAM)
  • Zdravé světlo – 3. část – Kanceláře (Ing. Tomáš Maixner)
  • Variabilní LED svítidla nejen pro kutily
  • LED svítidla pro veřejné osvětlení (Ing. Jiří Skála, ELTODO-CITELUM)
    Jedním z parametrů pro posouzení návratnosti investičních prostředků do veřejného osvětlení jsou náklady na údržbu. Mnozí výrobci LED pro veřejné osvětlení slibují bezúdržbovost, proto vznikl v Praze pilotní projekt veřejného osvětlení, ve kterém byla použita svítidla od sedmi výrobců a jedním z vyhodnocovaných kritérií byla i výše zmíněná bezúdržbovost. Po více než roce provozu byly zveřejněny první výsledky tohoto projektu.

ZABEZPEČOVACÍ A PROTIPOŽÁRNÍ SYSTÉMY

  • Nové možnosti při forenzním označování majetku (JUDr. Tomáš Koníček, JUDr. Pavel Kocábek)
  • Elektrická požární signalizace – 1. část – Nové normy EPS (Ing. Slavomír Entler)
    V roce 2011 vyšly dvě nové normy týkající se EPS. První z norem ČSN 730875 vyřešila problémy kolem provozování a zkoušení EPS a nově stanovila hranici mezi požárně bezpečnostním řešením a projektem EPS. Druhou je nové zpracování ČSN 342710, k němuž je však mnoho výhrad.
  • Prague Fire & Security Days 2011 (Mascotte)
  • Siemens na Prague Fire & Security Days 2011
  • PRAGOALARM/PRAGOSEC 2012

PRACOVNÍ ÚRAZY

  • První pomoc při úrazech a pádech (MUDr. Ondřej Franěk)

VZDĚLÁVÁNÍ

  • Zkušenosti soudních znalců z praxe a ze šetření mimořádných událostí v ČR a SR
  • L. P. Elektro – nabídka vzdělávacích kurzů

VELETRHY, VÝSTAVY

  • Veletrh FOR ARCH byl opět zdrojem inspirací a novinek
  • PRAGOALARM/PRAGOSEC 2012

PRÁVNÍK VÁM RADÍ

  • Soudní exekutoři ve světle nejdůležitějších novel (JUDr. Zdeňka Kundratová)

INFORMUJEME

  • Mozaika zajímavostí
  • Ing. Michal Kříž: Dimenzování a jištění elektrických zařízení – tabulky a příklady (recenze)
  • Dvacáté výročí založení společnosti Elfetex
  • Zajímavé produkty z katalogu Distrelec



Více informací o časopisu zde ...

Celoroční předplatné časopisu si můžete objednat níže uvedeným formulářem!




 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTROINSTALATÉR, ČNTL, spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933