Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ELKO EP: Jak ušetřit 1: Nesviťte zbytečně!


Document Actions
ELKO EP: Jak ušetřit 1: Nesviťte zbytečně!
Zapomínáte zhasnout? Ve všech rodinách nastávají situace, kdy světlo svítí zcela zbytečně v koupelně, na WC, ve spíži, ve sklepě, prostě v těch místnostech, které navštěvujete jen nárazově. Žárovka o příkonu 60W svítící 4 hodiny denně nepřetržitě jeden celý rok spotřebuje elektrickou energii za 438 korun. Pokud zapomenete světlo během dne vypnout a necháte ho svítit, spotřeba energie se může vyšplhat až k částce 900 korun. Investice do časového relé je přitom pouze 288 korun.
Komerční sdělení, ze dne: 12.08.2015


Jak iNELSovat?
Z obyčejného vypínače lze pomocí časového relé SMR-T udělat časově ovládaný spínač. Montuje se přímo pod vypínač a je vhodný nejen pro nové instalace, ale i instalace starší, ve kterých není přiveden nulový vodič. Toto časové relé se vyznačuje bezhlučným spínáním díky bezkontaktnímu spínacímu prvku. Maximální zatížení je 160W.

Využít můžete také schodišťový automat CRM-4, který je určen pro montáž do rozvaděče. Dokáže tak spínat celý světelný okruh, ve kterém je instalováno více světel o větším výkonu. Dokáže spínat zářivky, LEDky a „úsporky“, a to až do celkového výkonu 4000W. Může být ovládán více tlačítky propojenými paralelně. Svým zatížením a provedením je tento automat velmi vhodný pro využití ve veřejných prostorách (schodiště, haly, chodby atd.)

Spínejte časově!
Každé WC i každá koupelna má instalované nejen osvětlení, ale také ventilátor. Často se stane, že světlo sice vypneme, ale na ventilátor už zapomeneme. Užíváme-li si horké vany, zajisté nechceme poslouchat rušivý zvuk ventilátoru.

Při odchodu z domu již nemusíte myslet na to, zda jste ventilátor vypnuli. Pokud ventilátor necháváte často zapnutý až do rána, vaše peněženka vás nenechá spát. A to nebereme v úvahu dřívější opotřebení ventilátoru a jeho následnou výměnu.

Instalujte časové relé, které spíná ventilátor v závislosti na sepnutí svítidla. Po vypnutí světla (například po odchodu z koupelny) se ventilátor v daný čas sepne a odvětrává místnost až v době vaší nepřítomnosti.

Časové relé SMR-H je určeno pro montáž do instalační krabice pod vypínač světla, anebo přímo k ventilátoru. Lze nastavit funkci, zda má ventilátor odvětrávat už při sepnutí světla, anebo až při vypnutí, a také požadovaný čas pro odvětrávání.

V případě, že nemáte možnost dát pod vypínač časové relé nebo je vypínač špatně situován, využijte bezdrátovou verzi iNELS.

Kombinujte výrobky RFWB + RFSA. Je to bezdrátový, a tedy i nejjednodušší způsob ovládání implementovaný do stávající instalace. Spínací prvek lze umístit přímo do ventilátoru nebo svítidla a je pak možné ho ovládat z dálkového ovladače (klíčenky, vypínače). Zakoupením multifunkčního spínacího prvku získáte již integrované použití časových funkcí, například zpožděný návrat. Po uplynutí nastaveného času se spínač automaticky vypne.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů ELKO EP zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELKO EP, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Krátké zastavení nad katalogem českého renomovaného výrobce relé, jehož produkty se dodávají dlouhá léta nejen na český trh, ale i do dalších sedmdesáti zemí světa. Nalezneme široký sortiment různých relé od časových po speciální. Ale také termostaty a napájecí zdroje. Vše je přehledně prezentováno s fotkami, jednoduchými technickými popisy a schématy zapojení. Více sledujte zde ...
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933