Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

WAGO: SPEEDWAY 767 – nový standard v IP67


Document Actions
WAGO: SPEEDWAY 767 – nový standard v IP67
Po 10 létech zkušeností s I/O moduly s krytím IP20, firma WAGO realizuje nový standard pro automatizaci: I/O systém v krytí IP67. WAGO představuje pod označením WAGO-SPEEDWAY 767 zcela nový modulární I/O systém s krytím IP67, který je založen na posledních poznatcích z I/O systému s krytím IP20 a otevírá zcela nové možnosti pro průmyslovou automatizaci.
Ondřej Dolejš, ze dne: 1.04.2006

Po 10 létech zkušeností s I/O moduly s krytím IP20, firma WAGO realizuje nový standard pro automatizaci: I/O systém v krytí IP67.

Narůstající požadavky na automatizaci bez rozvaděčů jsou stále limitovány pomalými a málo flexibilními I/O systémy v dostatečném krytí, které jsou stále vzdáleny moderním I/O systémům v krytí IP20.
WAGO představuje pod označením WAGO-SPEEDWAY 767 zcela nový modulární I/O systém s krytím IP67, který je založen na posledních poznatcích z I/O systému s krytím IP20 a otevírá zcela nové možnosti pro průmyslovou automatizaci.


Klik pro větší náhled
Obr.1 WAGO-SPEEDWAY 767

Na průmyslových sběrnicích nezávislí: tak jako WAGO-I/O-SYSTEM 750 s krytím IP20 sází nový systém na světově nejrozšířenější průmyslové sběrnice. V prvním kroku jde především o PROFIBUS, PROFINET, ETHERNET IP a Device Net.

Modulární: Až 64 rozšiřujících modulů s celkem 512 kanály může být připojeno na hlavní stanici s integrovaným průmyslovým rozhraním. Celková délka sběrnice může být až 500m.

Programovatelnost: jako rozšíření standardních komunikačních modulů můžou být vybrány programovatelné verze, které umožňují naprogramování stanice dle standardu IEC 61131. Programovací software CoDeSys verze 3.0 je dalším pokračováním otevřeného prostředí a garantuje snadné propojení se sdružením Automation Alliance.

Konfigurovatelnost: Kombinace rozdílných modulů je myšlenka minulosti: 0-10V, ± 10V, 0-20mA, 4 – 20mA, ± 20mA vstupní signály mohou být zpracovány v jednom vstupním modulu současně, dle potřeby každého kanálu. Rozdílná funkčnost může tudíž být integrována do jednoho modulu. Prahové hodnoty, defaultní nastavení pro různé situace, filtrační konstanty mohou být také nastaveno pro každý kanál samostatně. Uvedení do provozu je podpořeno online simulací. Samozřejmostí je možnost synchronizace jednotlivých kanálů.


Klik pro větší náhled
Obr.2 WAGO-SPEEDWAY 767
, extrémně kompaktní návrh modulů pro použití v místech s vysokou koncentrací signálů.

Diagnostika: Najít na rozdíl od hledat! Důležité diagnostické informace jsou základem architektury distribuovaných systémů. WAGO-SPEEDWAY 767 poskytuje precisní alokaci chyb ve stanici, modulu a tak i na úrovni kanálu. Tím se pozná přetížení, zkrat, přerušení vodiče a mnoho dalších typů chyb, které mohou být snadno a rychle rozpoznány.

Kvalita dat: Pomocí systému Dynamic Speed Control (DSC), WAGO-SPEEDWAY 767 umožňuje identifikovat maximální taktovací frekvenci jakékoliv instalace v závislosti na jejím rozložení. Přenos dat je tím daleko rychlejší než-li i u méně flexibilních systémů. Výkon systému je pod hranicí jednoho cyklu 100µs s přesností cyklu (jitter) 1µs i pro maximální konfiguraci. Samozřejmostí je synchronizace všech vstupů a výstupů. Rychlé řídicí smyčky mohou být spolehlivě uzavřeny v aplikacích s pohony a také velmi žádané měření rychlých dějů může být realizováno bez nutnosti použití zvláštní elektroniky. Z tohoto důvodu může být využit potenciál moderních a rychlých sběrnic založených na Ethernetu.


Klik pro větší náhled
Obr.3 WAGO-SPEEDWAY 767
, nový standard pro automatizaci bez rozvaděčů.

Safe (bezpečnost): Bezpečné technologie založené na standardu IEC 61508 a standardní automatizace rostou stále vedle sebe. Čím dál více je potřeba splňovat požadavky standardu IEC 61508, jak u systémů s krytím IP20 či IP67. To byl důvod proč bylo safety přímo integrováno jako součást při návrhu WAGO-SPEEDWAY 767 již od počátku vývoje. Stupeň bezpečnosti SIL3 je k dispozici pro každého PROFISAFE mastra. Proto není potřeba paralelní instalace dvou automatizačních systémů s krytím IP67.

Ergonomický návrh a dostupnost: Senzory a aktory mohou být připojeny pomocí mezinárodních standardizovaných konektorů M8 a M12 dostupných po celém světě. Servisní funkce pomocí rozhraní USB umožňuje současným PC snadné připojení. Konfigurace je prováděna pomocí standardu DTM (Device Type Manager) a může být uceleně integrována dle systému FDT (Field Device Tool). Značení může být provedeno dvěma způsoby: značícími proužky nebo zcela novým značícím systémem firmy WAGO - WMB Inline, který dokazuje, že kompaktní rozměry systému nemusejí nutně vést k chybějícímu značení. Každý kanál je možné označit dostatečně a zřetelně.


Klik pro větší náhled
Obr.4 WAGO-SPEEDWAY 767
, s rozšířeným teplotním rozsahem pro širší použití.

Robustnost: Moduly jsou plně zapouzdřené a poskytují dlouhodobou neprodyšnou stálost.

Krytí IP67 je používáno v prostředích s roztříkující vodou a také často v drsných podmínkách okolí. WAGO-SPEEDWAY 767 je navržen pro rozšířené provozní teploty od –25°C do +60°C. Dále ochrana proti EMC rušení je zajištěna zcela novým systémem stínění. Funkční spolehlivost je zajištěna interními standardy EMC WAGO, které jsou náročnější než-li odpovídající technické normy.

Firma WAGO vystavuje tradičně na výstavě AMPÉR v Praze Letňanech (hala 2 stánek A8), přijďte se k nám podívat i na další novinky v oblasti propojení a automatizace.

Přeloženo z tiskové informace WAGO.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Varhany a WAGO? Moc to k sobě na první pohled nesedí ... V Krnově, centru tradičního varhanářství, působí Robert Ponča, odborník na varhany. Když historické varhany v Rudolfinu potřebovaly rekonstrukci, byl Robert na řadě. Pro řízení systému varhan použil technologie WAGO. A rozsáhlou rekonstrukcí obnovil jejich funkčnost. Po dokončení varhany začaly rezonovat s precizností a kvalitou. Robertova práce potvrdila jeho postavení v oboru a pro nás elektrikáře také to, že WAGO není jen Wagosvorka ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933