Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KUHLMANN: Prkno projektanta


Document Actions
KUHLMANN: Prkno projektanta
... aneb jde to bez závaží? Známe všelijaká prkna, od tesařů, stolařů počínaje a přes surfaře až po „prkna“ projektantů. I tato prkna postihl jakýsi vývoj. Pomůže někdo v pátrání o původu tohoto ojedinělého typu prkna ?
Petr Doležal, ze dne: 6.04.2006
reklama

Pomiňme nejrozšířenější prkna ve své době z Kinexu Bytča, ať už s litinovým nebo ocelovým stojanem a pantografem, jakož i prkna s pravoúhlým systémem pravítek, také dovážené z NDR od fy Robotron.

Po kliknutí na obrázek se otevře větší detail!


obrázek 6

obrázek 9

Dnes budeme hovořit o prkně z 30.let, kdy konstruktéři neměli vymyšlen pantografický systém, myslíme tím tentokrát ne pravítka, nýbrž uchycení prkna pomocí otočných ramen a pák, kdy prkno bylo vyvažováno betonovým a někdy železným závažím.


obrázek 9

obrázek 5

obrázek 4

Toto zachované prkno má ovládání obou poloh, výšku i náklon od sebe navzájem oddělené.
Na obrázku 5. je detail svislého pohybu prkna. Ta malá svislá pružinka tlačí čep do děrovaného kolečka a tím fixuje prkno ve svislé poloze a je ovládána nožní pákou. Přes to děrované kolečko je ovinuta ocelová páska, jedním koncem ke kolečku přinýtovaná a druhý konec je připevněn na posuvný rám prkna. To je ten tmavý svislý kousek oceli u šedé nohy s příčkou na druhou stranu rámu.


obrázek 3

obrázek 2

Na kolečkové ose je zkrutná pružina, která prkno nadlehčuje při manipulaci s ním .
Mechanismus náklonu je na obrázku 1,3 a 4. Opět je tam kolečko s ovinutým páskem, ovládaným ruční pákou. Kolečko pootočením uvolní jakousi čelisťovou brzdu, která bohužel není vidět a ta uvolní ty oblouky a prkno lze naklonit.
Původ prkna není příliš jasný. Poslední stopa vede na půdu TOS Kuřim, kde byl dávno před „revolucí“ uskladněn jako vyřazený.


obrázek 7

obrázek 1

Současný majitel pátral po výrobci z obrázku 9. ale našel jen firmu, která se zabývá kancelářskou technikou a to PC a SW.

Po kliknutí na obrázek se otevře větší detail!

Pomůže někdo v pátrání o původu tohoto ojedinělého typu prkna?

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Ing.Petr Doležal
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933