Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

VIZE – TELE 2005


Document Actions
Článek
Již mnohokrát byla prezentována „zelená“ relé firmy TELE-Haase, která ve svém oboru představují bezesporu světovou špičku a v mnoha směrech určují trendy dalšího vývoje. Výjimkou není ani ...
Jan Kučera, ze dne: 16.03.2006
reklama

Reléová technika TELE-Haase – kvalita, která trvá

Již mnohokrát byla prezentována „zelená“ relé firmy TELE-Haase, která ve svém oboru představují bezesporu světovou špičku a v mnoha směrech určují trendy dalšího vývoje. Výjimkou není ani rok 2005, kdy firma TELE-Haase přichází hned s několika koncepty, které mají reálnou šanci, stát se měřítkem při posuzování kvality relé. V následujícím článku bych Vám rád stručně představil některé z nich.

coolZoom

Pro spolehlivý provoz automatizačního zařízení je nutná nejen bezchybná činnost jednotlivých komponentů z hlediska funkce, ale neméně důležitá je i jejich spotřeba elektrické energie z hlediska tepelného zatížení celého zařízení. Tepelné výkony jednotlivých komponentů se ve skříni elektroniky sečítají a v celkové sumě mohou vést k oteplení, které má negativní vliv na spolehlivost zařízení.
Firma TELE-Haase přichází proto s novým originálním řešením napájení svých přístrojů – coolZoom, které při rozsahu napájecího napětí 24 až 240V AC/DC umožňuje snížit spotřebu vskutku drasticky. Typická spotřeba jednotlivých přístrojů se pohybuje na úrovni menší než 1W. Použití takových komponentů se pak příznivě projeví, vedle úspory na klimatizaci skříně, na spolehlivosti a prodloužení životnosti celého zařízení. Výhoda nízké spotřeby přinese praktickou úsporu i v zařízeních napájených akumulátory, které je možné dimenzovat na menší rozměry, hmotnost, …
Pro uvedený rozsah napětí je k dispozici tolerance 19,2V až 300V DC a 20,4V až 264V AC s kmitočtovým rozsahem 16,6 až 400Hz. To předurčuje použití těchto „chladných“ komponentů i ve velmi náročných aplikacích. Široký rozsah použitelného napájecího napětí umožňuje minimalizovat skladové zásoby a snadnou náhradu jiných relé v případě servisního zásahu.
Pro řadu použití je přitom zásadní, že tato zdrojová část relé je galvanicky oddělená od části měřicí.
V nabídce firmy TELE-Haase samozřejmě i nadále zůstává oblíbená možnost napájení zásuvnými transformátory v rozsahu 12V až 400V resp. 500V AC, kdy pouhou výměnou transformátoru je možné použít jedno a to samé relé pro různá napájecí napětí.

AutoSet

Další převratnou novinku v oblasti hlídacích relé přináší firma TELE-Haase se svou novou funkcí AutoSet.
Kdo z techniků by neznal problémy se správným nastavením prahových hodnot u hlídacích relé? Často je nutné nastavovat je zkusmo až ve fázi oživování zařízení, což vedle zkušeností vyžaduje i časovou náročnost a často i nasazení více pracovníků.
S novou funkcí AutoSet u přístrojů řady WatchDog patří tyto problémy již minulosti. Použití funkce AutoSet je tak jednoduché, jako nastavení potenciometru a tak precizní jako, jako digitální nastavení. Při minimálním nároku na čas spojuje výhody obou postupů.

Po navolení žádané funkce stačí nastavit na přístroji povolenou toleranci sledované veličiny. Po zapnutí přístroje v učícím se módu a případné prodlevě pro ustálení přechodových dějů po zapnutí si přístroj sám zjistí pracovní bod provozu za normálních podmínek a opticky tuto skutečnost indikuje. Potom pouze stačí přepnout mód přístroje do polohy „ Monitor“ , přičemž hodnoty zjištěné v učícím se módu jsou zapamatovány v přístroji i při vypnutém napájecím napětí. Sledovanou veličinu a její průběh pak přístroj podle zvolené tolerance vyhodnocuje zcela automaticky.
Funkci AutoSet je možné využít u všech typů hlídacích relé nové řady WatchDog. Největší úspory však přináší v těch aplikacích, kdy se při normálním provozu často mění poloha pracovního bodu. S využitím této funkce je nová parametrizace relé otázkou několika sekund.

BrainChip

Časové průběhy, digitální a analogové vstupy a výstupy a jejich vzájemné logické propojení – to jsou v krátkosti základní prvky každé automatizace. Řešení jejich vzájemných vazeb sahají od pevného propojení jednotlivých komponentů přes malé PLC automaty až po systémy řízené z průmyslových počítačů. O nasazení toho kterého systému rozhoduje rozsáhlost automatizované úlohy. Obecně se ale dá říci, že čím více funkcí je z oblast hardware přesunuto do programového řešení, tím náročnější je provoz takového systému v klasických podmínkách průmyslového provozu. Optimálním řešením této úlohy je použití komponentů přizpůsobených konkrétní aplikaci.
Tuto efektivní a hospodárnou alternativu přináší firma TELE-Haase na trh pod svojí známkou BrainChip, kdy na zástavné šířce pouhých 22,5mm je zkombinováno časové relé s klasickým reléovým výstupem s 1 až 3 digitálními nebo analogovými vstupy. Počet nastavovacích prvků je omezen maximálně na 5 a velký důraz je kladen na přehlednou vizualizaci řízeného procesu.

Bezpečnostní relé Super Safe

Novinkou v sortimentu TELE-Haase roku 2005 je nová řada bezpečnostních relé S2 koncipovaná na vysoké technické úrovni podle nejnovějších požadavků na bezpečnostní relé. Díky důsledné multifunkčnosti a modulární koncepci je možné každý z jednotlivých typů použít v řadě aplikací a kombinací. Z hlediska vstupů umožňují relé připojení nejrůznějších typů obvodů – od spínacích kontaktů nouzových vypínačů až po polovodičové výstupy optických závor. Řada přístrojů nabízí podle požadované bezpečnostní úrovně jedno- nebo dvoukanálové připojení, pro bezpečnostní kategorii 4 umožňují monitorovat příčný zkrat mezi kanály. Do kategorie 4 spadají i přístroje pro dvouruční vyhodnocení. Kromě základních přístrojů jsou v nabídce i přístroje pro rozšíření kontaktů s přímými i časově závislými kontakty, pro uvolnění funkce i pro zpětné hlášení do základního přístroje.

Sortiment relé TELE-Haase je používán celosvětově a tomu odpovídá i jeho kompatibilita s předními světovými standardy – vedle VDE i normy UL a CSA. Společným znakem všech přístrojů TELE-Haase je jejich promyšlená koncepce daná zkušenostmi dlouholeté tradice s orientací na potřeby uživatelů a důrazem na kvalitu provedení a provozní spolehlivost, kterou si v praxi mohla ověřit velká řada i našich uživatelů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933