Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

První plynárna


Document Actions
První plynárna
Našel se člověk, kterého napadlo, že je možno získat hořlavý plyn nejen v lampě, nýbrž také v plynárně, odkud se dá vést potrubím do hořáku. K získání plynu nepoužil loje, ale uhlí, jež je lacinější. Jmenoval se William Murdock ... (STP 1/11)
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.03.2006
reklama

PRVNÍ PLYNÁRNA
Našel se člověk, kterého napadlo, že je možno získat hořlavý plyn nejen v lampě, nýbrž také v plynárně, odkud se dá vést potrubím do hořáku. K získání plynu nepoužil loje, ale uhlí, jež je lacinější.


Jedna z prvních plynáren postavená v Paříži

Jmenoval se William Murdock. Je to tentýž Murdock, který sestrojil v Anglii první lokomotivu.
Murdock byl nejdříve dělníkem, pak inženýrem v továrně Boultona a Watta, v první továrně na parní stroje.
Při té slavné továrně zařídil Murdock první plynárnu.
Nebylo to snadné.
Murdock věděl, že k získání hořlavého plynu je třeba nahřívat uhli.
Začne-li se však uhlí zahřívat, shoří, a žádný plyn se tak z něho nedostane.
Jak vyváznout z toho začarovaného kruhu?
Murdock svůj úkol vyřešil jednoduše.
Začal nahřívat uhlí ne v otevřené peci, ale v uzavřeném kotli, v "retortě", kam neměl vzduch přístup. Bez vzduchu svítiplyn nehoří a dá se zavést potrubím, kam e třeba. Ale je tu ještě jedna obtíž.
Z uhlí dostáváme plyn zároveň s dehtovými a vodními parami. Když je svítiplyn odveden z retorty, ochlazuje se a páry se srážejí v tekutinu.
Kdyby se takový plyn pustil potrubím, velmi rychle by se zaneslo.


Plynárna s výkonem 450000m3 za den

Aby se to nestalo, snaží se v plynárnách oddělit co možno nejpečlivěji plyn od dehtu a vody. Proto ho chladí, nechávají ho projít chladičem, to je řadou svislých rour, jež jsou zevně ochlazovány vzduchem nebo vodou. V chladiči se vodní a dehtové páry srážejí a odtékají a plyn proudí dál k hořákům.
Současně s Murdockem se také Francouz Lebon zabýval pokusy s plynovým osvětlením.
Roku 1811 byla v "Časopise všech nových vynálezů, objevů a správek" uveřejněna tato poznámka:

"Pan Lebon v Paříži dokázal, že pečlivě zachyceným kouřem je možno docílit příjemné teploty a velmi jasného světla. Při pokusu se svým vynálezem osvětlil kromě sedmi pokojů i celou zahradu. Vynálezce pojmenoval svůj přístroj thermolampou, to jest teplosvětlem."


Lebonův pokus s teplosvětlem

Sestrojit plynový hořák nebylo už zdaleka tak těžké, jako bylo sestrojení lampy. Stačilo jen nasadit na konec roury, kterou proudil plyn, čepičku se štěrbinou pro východ plynu, a tak vznikl jasný plamen.
Později přišli na to, že i v tomto případě se má použít Argandova hořáku.
V Argandově plynovém hořáku je místo jedné štěrbiny mnoho maličkých otvorů, rozmístěných po kružnici. Vzduch vniká do hořáku. A stejně jako u obyčejné lampy se na hořák nasazuje cylindr.
V té době, kdy se objevilo plynové osvětlení, byly olejové lampy už tak dobře zařízeny, že vynálezci plynových svítilen mohli užít hotových vzorů.
Plyn nezapůsobil na lidi v té době menším dojmem než vynalezení rozhlasu nebo letadla v našem století.
Mluvilo se jenom o plynu. V novinách psali: "Ve dne v noci může v pokoji hořet oheň a není třeba, aby ho někdo opatroval. Lze ho vést dolů se stropu, odkud bude do celého pokoje vyzařovat své světlo, nezastíněné svícnem a nezakalené kouřem."
V humoristických časopisech z té doby byste nalezli spoustu veršíků,obrázků a karikatur plynového osvětlení.
Na jedné z těch karikatur je nastrojená dáma a vedle ní ušmudlaná žebračka. Dáma má na ramenou místo hlavy zářící plynovou svítilnu a žebračka jen slabě svítící olejovou lampičku.


Plynojem s obsahem 150000m3

Na jiném obrázku je nakreslena plynová svítilna, jak tančí na tenoučkých nožkách, a vedle ní je lojová svíčka, tající, ošklivá. Pod tou svíčkou, jako pod stromem, sedí dva lidé: dědeček s knihou a paní s punčochou a pletacími jehlicemi. Marně se snaží pracovat při matném světle svíčky. Rozehřátý lůj jim kape na hlavy.


Princip plynojemu

V Petrohradě se první plynové svítilny objevily roku 1825; svítilo se jimi v hlavním štábu.
Ve čtyřicátých letech byla plynem osvětlena petrohradská tržnice. Obchodníci se dlouho neodvažovali zavést plyn, báli se požárů a výbuchů.
Nyní jsou téměř ve všech velkých městech plynárny.
V potrubí, položeném pod zemí, proudí plyn pod ulicemi jako voda ve vodovodu.
Rozdíl je jen ten, že nádrže ha vodu se stavějí co nejvýše, aby voda tekla pod tlakem a vystoupila do vyšších poschodí. Avšak plynárny bývají zřizovány v nejnižší části města. Plyn je velmi lehký. Nahoru se dostává snadněji než dolů.
Plyn neslouží jen k osvětlování. U nás i za hranicemi se užívá plynových sporáků k vaření.

STP1/11: Michail Iljin, Praha 1955

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933