Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OEZ: Modeion, „cvaknul“ by si i Maxwell


Document Actions
OEZ: Modeion, „cvaknul“ by si i Maxwell
Ucelená řada? Ano, ale cítíme, že něco schází. Něco malého, přitom svými parametry silného. Neschází! Na svět přišel nový, malý a silný přístroj BC160.
Lubomír Augusta, ze dne: 1.02.2006


Elektrická energie. Hřeje. Svítí. Od počátku se světem žije a sama i život dává. Ale i bere. Lidstvo vždy toužilo mít takového služebníka. Po věky byla zlým pánem. Až osvícené 19. století dalo této tajemné síle reálný základ. Je třeba zmínit alespoň některé, kteří svými myšlenkami napomáhali tomu, že dnes svítíme, vaříme, pereme, sledujeme televizi a nebo i létáme do vesmíru. Bylo jich mnoho, jmenujme alespoň Edisona, Křižíka, ale hlavně Maxwella. Svou soustavou rovnic znamenal pro vývoj elektrických zařízení totéž, co Einstein pro pochopení vesmíru svou teorií relativity.

Elektřina, dnes již tajemna zbavená, je spoutána a ovládána elektrickými stroji a přístroji, aby pro nás pracovala. Lidstvo v ní získalo svého spojence. Pomocníka, jehož síla ale musí být neustále kontrolována a krocena. A toto zajišťují přístroje, které mají tak obyčejný a nepoetický název - jističe.

Již více než půlstoletí jsou také tyto přístroje vyráběny i v OEZ .
Na počátku třetího tisíciletí představil OEZ elektrotechnické veřejnosti produktovou značku Modeion, pod kterou se dnes skrývá již ucelená řada kompaktních jističů letohradské firmy.

Značka Modeion započala v OEZ novou éru. Znamená zhmotnění myšlenek a práce mnoha konstruktérů, vývojových pracovníků, ale též i mnoha výrobních dělníků. Potvrzuje i staré úsloví o zlatých českých rukách.

Jističe Modeion dokazují, že i tak ryze technická věc jako je jistič, může být krásná. Zcela netradiční design nepodlehl jenom účelovosti.

Se slovem krásný bývá spojována žena, automobil, stavba. My říkáme krásný jistič. Nezvyklé spojení? Ale to už posuďte sami.

Kompaktní jističe Modeion se svými technickými parametry a vybavením příslušenství zařadily mezi absolutní světovou špičku. Za zmínku stojí skutečné naplnění stavebnicovosti. Jednotlivé komponenty do sebe zapadají a tvoří dokonalou skládačku. Můžeme se vrátit do klukovských let a připomenout si, jak jsme z kostek stavěli své světy.

Ucelená řada: jističe BL do 1600A, BH do 630A a nakonec jistič BD do 250A. Ucelená řada? Ano, ale cítíme, že něco schází. Něco malého, přitom svými parametry silného. Neschází! Na svět přišel nový, malý, silný a …krásný přístroj BC160. Jistič do 160A. Přesvědčete se o tom sami v příštím článku tohoto portálu.

 

Autor: Ing. Jiří Hynek

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933