Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím v obvodech EPS a EZS


Document Actions
DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím v obvodech EPS a EZS
Ochrana před bleskem a přepětím v obvodech elektronické protipožární signalizace (EPS) a signalizace elektronického zabezpečení budov (EZS) by měla obsahovat nutná ochranná opatření zahrnující nejen vnější, ale také ...
Jiří Kutáč, ze dne: 4.05.2006

Úvod
Ochrana před bleskem a přepětím v obvodech elektronické protipožární signalizace (EPS) a signalizace elektronického zabezpečení budov (EZS) by měla obsahovat nutná ochranná opatření zahrnující nejen vnější, ale také vnitřní ochranu před bleskem a přepětím. Tato koncepce ochrany snižuje míru rizika vzniku přímých škod, ale i nepřímých škod na zařízením EPS a EZS, které zabezpečovací zařízení mohou způsobit svým chybovým hlášením.
Elektronická protipožární signalizace a signalizace elektronického zabezpečení budov by měly být aktivní při vzniku krizových (nebezpečných) situací, pasivní v normálních situacích. Chybové funkce těchto systémů (nehlášení vzniku nebezpečí nebo hlášení v normálních situacích) jsou nechtěná a drahá. Náklady spojené s chybovými hlášeními této signalizace představují v průmyslových zemích více než stovky Mil. Euro za rok. Dalším aspektem chybových funkcí je možné přímé a nepřímé ohrožení osob. Připomeňme si v této souvislosti chybnou funkci protipožárního čidla v řídící věži Frankfurtského letiště v roce 1992: následkem přímého úderu blesku zareagovalo čidlo EPS a vybavilo protipožární zařízení. Během pár minut musela obsluha opustit řídící věž. Letadla, která měla být navedena na přistání, musela být navedena na jiná letiště. Tato situace vyvolala značná zpoždění letecké dopravy.

Chybová hlášení čidel mohou nevhodně reagovat také v jiných situacích:

  • při hromadění chybových hlášení se uživatel nemůže na zařízení spolehnout a dochází ke zpochybnění smyslu takovéhoto zařízení (investice);
  • hlídací služba přestává akceptovat signalizaci těchto zařízení;
  • sousedé jsou rušeni akustickou signalizací;
  • dochází ke zbytečným výjezdům záchranných složek (např. hasičů);
  • vybavení protipožárních opatření způsobí přerušení výroby;
  • vznik škod z důvodů nenahlášení vznikajícího nebezpečí.

Všechny tyto faktory způsobí nepotřebné náklady a může jim být zabráněno. Při návrhu je možno rozpoznat případné příčiny chybových hlášení a odstranit je vhodnými preventivními opatřeními.
Koordinovaná ochrana před bleskem a přepětím by měla zabránit chybovým hlášením vzniklým atmosférickými výboji a zvýšit schopnost dřívější detekce nebezpečných situací a hlášení.

Principy zapojení
Pro obvody EPS a EZS mohou být použity různé principy:

  • impulsní: signál od vybaveného čidla bude přenesen v digitální formě. To umožňuje zjištění čidla a přesnou lokalizaci nebezpečí (obr. 1);


Klik pro větší náhled.
Obr. 1 Ochrana před bleskem a přepětím pro EZS (impulzní princip)

  • stejnosměrný: na základě principu klidového kontaktu bude permanentně hlídán každý signalizační obvod. Bude-li reagovat čidlo v obvodu, bude přerušen obvod a spuštěn alarm v ústředně. Přitom může být identifikován jen signalizační obvod, avšak ne jednotlivé čidlo (obr. 2, 3).


Klik pro větší náhled.
Obr. 2 Ochrana před bleskem a přepětím pro EPS (stejnosměrné obvody)

Nezávisle na použitých principech zapojení musejí být zahrnuty obvody EPS a EZS do celkové ochrany před bleskem a přepětím.


Klik pro větší náhled.
Obr. 3 Ochrana před bleskem a přepětím pro EZS (stejnosměrné obvody)

Ochranná doporučení
Pro zapojení obvodů čidel se stejnosměrným proudem je vhodný BLITZDUCTOR CT, BCT MOD BE... . Vhodná napětí pro obvody čidel jsou zpravidla 12V nebo 24V. Aby se příliš nezměnil odpor smyček čidel, doporučuje se BLITZDUCTOR CT, BCT MOD BE. Výstupní signály ústředny jako např. akustická a optická signalizace by měly být chráněny BLITZDUCTORem CT nezávisle na signalizačních obvodech. Je nutno brát na zřetel, aby jmenovitý proud jisticích prvků nebyl překročen. U jmenovitých proudů větších než 1A je možno použít jako alternativu DEHNrail 24 FML. Připojení ústředny na síť např. ČESKÉHO TELECOMU se provede pomocí telefonního komunikátoru. Pro tento případ je vhodná přepěťová ochrana BLITZDUCTOR CT, BCT MOD BD 110.
Důležité je také zapojení sítě nn. Zde se doporučuje použít přepěťovou ochranu DEHNguard. Připojená schémata zapojení představují návrh pro zapojení přepěťových ochran pro obvody EPS a EZS, které pracují na principu stejnosměrných nebo impulzních proudů. Bude-li tento systém integrován v ochraně před bleskem a přepětím, pak musejí být všechna vedení, která vcházejí do budovy, vybavena svodiči bleskového proudu nebo kombinovanými svodiči.

Shrnutí
Cílenou ochranou před bleskem a přepětím pro obvody EPS a EZS může být dosaženo podstatného zvýšení provozní spolehlivosti těchto systémů. To se týká zabránění planého poplachu při neexistujícím nebezpečí a zabránění vznikajících nákladů. Na druhé straně je možné prostřednictvím bezpečnostní signalizace účinné omezení škod. Tím se zabrání případnému rozšíření katastrofických stavů (ohrožení osob, znečištění životního prostředí). Na tomto místě je potřeba říci, že v případě zranění osob nebo škodách na životním prostředí přebírá záruku v první řadě provozovatel zařízení. Tato rozsáhlá bezpečnostní zodpovědnost spadá zpravidla do kompetence představenstva nebo jednatele firmy. V právním smyslu je však provozovatel zařízení „technickým“ laikem, který není schopen odhadnout příčiny škod na zařízeních. Technici v oblasti elektro jako poskytovatelé technických řešení se proto musejí v každém případě ubezpečit, že jimi navrhovaná řešení odpovídají skutečným požadavkům. Odvolávání se na uznávaná pravidla elektrotechniky nejsou dostatečná, popisuje-li stav techniky technicky dokonalejší řešení. To může opravňovat „technického“ laika (provozovatele) k regresivním požadavkům. Všechny výše uvedené skutečnosti by měly být zohledněny při instalaci přepěťových ochran v obvodech elektronické protipožární signalizace a signalizace elektronického zabezpečení budov.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933