Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

DEHN: představil novinky roku z 2005 (2. část)


Document Actions
DEHN: představil novinky roku z 2005 (2. část)
V novém připravovaném souboru evropských norem EN 62305 v části 3 je stanovena nová zóna bleskové ochrany LPZ 0C. V této zóně jsou ohroženy osoby a zvířata nejen dotykovým, ale také ...
Jiří Kutáč, ze dne: 4.03.2006

Úvod
V novém připravovaném souboru evropských norem EN 62305 v části 3 je stanovena nová zóna bleskové ochrany LPZ 0C. V této zóně jsou ohroženy osoby a zvířata nejen dotykovým, ale také krokovým napětím. Je-li zvýšena pravděpodobnost pohybu živých bytostí v blízkosti svodů, je potřeba odizolovat svod od okolí z důvodu dotykového napětí (obr. 1). Ochranný prostor je vymezen výškou, kde dosáhne dospělá osoba nataženou rukou s nataženými konečky prstů, včetně dostatečné vzdálenosti s od měřeného objektu. Před krokovým napětím mohou být živé bytosti ochráněny asfaltovým povrchem o tloušťce 5 cm nebo předepsaným uložením strojených zemničů.


Klik pro větší náhled.
Obr.1 Použití vodiče CUI- ochrana před účinky dotykových a krokových napětí na svodech v LPZ 0c

Vodič CUI
Vodič CUI je vodič s izolací odolnou před impulsním napětím až do 100kV (1,2/50μs) (obr. 2). Vnější průměr vodiče je 20mm a průřez 50mm2 (vnitřní průměr 8mm, materiál jádra - měď). Izolace vodiče CUI je ze síťovaného polyetylénu, barvy světle šedé. Teplotní rozsah pro použití vodiče je od - 30°C do + 90°C. Pro uchycení vodiče CUI se používají podpěry vedení do zdiva nebo přímo na stěnu. Vodič musí být uložen kolmo k zemi, odstup jednotlivých podpěr vedení nesmí přesáhnout 1m. Na spoj ve spodní části vodiče se nekladou žádné zvláštní požadavky. Spoje v zemi je potřeba ošetřit proti korozi. Plášť vodiče nesmí být poškozen, např. nesmí být naříznut. V místech, kde se shromažďují osoby, musí být kovové okapové roury nahrazeny plastovými. Upozornění: Je-li prodlužována délka izolovaného vedení, zvyšuje se i dotykové napětí u země.
Vodič CUI je možno dodat v délkách 3,5m a 5m.


Klik pro podrobnější popis.
Obr.2 Vodič CUI chrání před účinky dotykových napětí na svodech v LPZ 0c

Kombinovaný svodič přepětí s LifeCheck
BLITZDUCTOR® CT LC
LifeCheck – okamžitá diagnostika svodiče pro informačně-technické sítě (obr. 3). K tomu musí být svodič vybaven dodatečným proudovým obvodem. Obvod je kombinací řídícího obvodu s technologií RFID a jeho stav může být diagnostikován bezdotykově. Čip s technologií RFID pracuje bez obsluhy a nevyžaduje údržbu a nepotřebuje žádné stálé napájení.


Obr.3 Kontrola svodičů (LifeCheck) moduly BLITZDUCTOR®CT LC

Co kontroluje LifeCheck ve svodiči?

  • Extrémní teplotní zatížení:
    Všechny konstrukční části ve svodiči (bleskojistka, diody, varistory a odpory) mohou být tepelně přetíženy. Přitom je nutná kontrola teploty okolí všech součástí. Je-li překročena maximální teplota, bude svodič přetížen.
  • Extrémní elektrické zatížení:
    Anténa je integrována v modulech pro komunikaci se svodičem. Je umístěna tak, že slouží jako senzor pro signalizaci extrémních impulsních proudů (8/20), které tečou svodičem. Je-li překročena dovolená hodnota impulsních proudů, bude svodič přetížen.

Identifikace přetížení je navržena tak, že porucha ochranného obvodu je signalizována před jeho poškozením. To je důležité proto, aby mohla být přijata včasná opatření před výpadkem ochranné funkce svodiče. LifeCheck nenahrazuje funkce fail-safe, nýbrž doplňuje tuto funkci včasnou signalizaci přetížení.

Funkce:
Svodič komunikuje s vhodným DEHNrecordem LC M1 (obr. 4). Snadná a rychlá kontrola bez demontáže modulu je umožněna LifeCheckem. Extrémní tepelné a elektrické přetížení bude spolehlivě signalizováno a velmi rychle diagnostikováno prostřednictvím bezdotykové technologie RFID přístrojem DEHNrecord LC.


Klik pro podrobnější popis.
Obr.4 Kontrola svodiče (Life-Check) moduly BLITZDUCTOR MLC

Komunikace je velmi jednoduchá.
Signalizace: svodič je OK nebo vadný.
Signalizační obvod LifeChecku je umístěn tak, že hlášení hrozícího nebezpečí přetížení svodiče je generováno. Aby se zabránilo výpadku zařízení, musí být přijata včas preventivní opatření. Moduly svodiče přepětí s LifeCheckem mohou být instalovány do základních modulů BLITZDUCTOR® CT.

Výhody inovovaného svodiče:

  • kontrola zapojení LifeCheckem;
  • identifikace hrozícího přetížení svodiče;
  • bezdotykové a velmi rychlé testování funkce svodiče přístrojem DRC LC;
  • zapojení je identické jako u kombinovaných svodičů BLITZDUCTOR® CT.

Pokud vás zajímají další podrobnosti, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933