Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

DEHN: Novinky 2005 (1.část)


Document Actions
DEHN: Novinky 2005 (1.část)
Firma DEHN + SÖHNE prezentovala v dubnu letošního roku na veletrhu v Hannoveru novinky pro rok 2005. Od druhé poloviny roku 2005 je možno tyto novinky obdržet u všech obchodních partnerů firmy DEHN + SÖHNE v České republice.
Jiří Kutáč, ze dne: 9.07.2005

Úvod
Firma DEHN + SÖHNE prezentovala v dubnu letošního roku na veletrhu v Hannoveru novinky pro rok 2005. Od druhé poloviny roku 2005 je možno tyto novinky obdržet u všech obchodních partnerů firmy DEHN + SÖHNE v České republice.


Klik pro větší náhled.
Obr. 1 Svodič přepětí typu 2
DEHNguard T H 275 LI s aktivním termodynamickým odpojovacím zařízením

Svodič typu DG T H 275 LI je první svodič přepětí, který „myslí“ za Vás a včas varuje uživatele před odpojením přepěťové ochrany od sítě nn. Inovovaný svodič přepětí přispívá ke stále stoupajícím nárokům na elektronické systémy v průmyslové i podnikatelské sféře.
Ukazatel barvy zelené, žluté a červené signalizuje vnitřní stav svodiče. Je spojen s bezpotenciálovým přepínacím kontaktem (aktivní - žlutá barva) pro dálkovou signalizací. Neustále informuje o funkčnosti přepěťové ochrany. Vznikne-li v důsledku zvýšeného energetického zatížení nebezpečí nevratného poškození varistoru, je uživatel o této situaci informován žlutou barvou na ukazateli. Varistor může být přetížen přepětím o vysoké vrcholové hodnotě nebo výskytem trvalých přepětí o nižších vrcholových hodnotách. Žlutá barva upozorňuje uživatele na nutnou výměnu ochranného modulu dříve, než je zařízení bez ochrany. Ochranné moduly DEHNguard LI je možno instalovat i do starších základních modulů, ale doporučuje se zakoupit svodič jako celek. Svodič DEHNguard LI byl zkoušen v laboratoři KEMA maximálním impulsním proudem (vlnou 8/20) o vrcholové hodnotě 65kA. Ochranná úroveň svodiče při impulsním proudu 5kA (vlnou 8/20) je 1 kV. DEHNguard není nutno předjistit do hodnoty 160A předřazených pojistek. Zkratová odolnost při maximálním předjištění je 20kA.
DEHNguard LI se doporučuje instalovat pro všechna zařízení, na která jsou kladeny nejvyšší nároky na spolehlivost a provozní připravenost.


Klik pro větší náhled.
Obr. 2 Svodič přepětí pro sběrnicový systém BBA 60

Sběrnicové systémy jsou stále více navrhovány pro napájení průmyslových rozvodů. Instalací zařízení BBA jsou svodiče přepětí pevně uchyceny na sběrnicovém systému 60 mm. Osvědčené ochranné moduly DEHNguard je nutno často spojit s předřazenými pojistkami. Pro instalaci svodičů není potřeba použít speciální nářadí. Krátké montážní časy a snížené nároky na materiál jsou hlavní předností systému BBA 60. Pro různá použití má uživatel k dispozici dva základní typy přístrojů, které mohou být vybaveny bezpotenciálovým kontaktem.


Klik pro větší náhled.
Obr. 3 DEHNbloc® Maxi
Jednopólový svodič přepětí typu 1 – s vysokou schopností přerušení následného proudu 50kA

Koordinovaný svodič přepětí DEHNbloc® Maxi je vhodný pro většinu instalací. Není podstatné, zda jde o prostorově stísněnou instalaci nebo těžký průmyslový provoz: DEHNbloc Maxi (typ 1) vždy nabízí správné řešení. Jednopólový svodič je přímo koordinovaný s osvědčeným svodičem DEHNguardem (typ 2). To znamená, že není nutno instalovat tlumivku nebo dodržet koordinační vzdálenost mezi svodičem typu 1 a 2. Ve svodičích DEHNbloc Maxi jsou realizovány technologie nevyfukujícího klouzavého jiskřiště a RADAX-Flow pro přerušení následných proudů. Tato přepěťová ochrana je zapouzdřené jiskřiště, které je schopno svádět v trojfázové síti TN, TT bleskové proudy o vrcholové hodnotě 100 kA (vlna 10/350), a přitom ochranná úroveň garantovaná na výstupu tohoto svodiče nepřekročí hodnotu 2,5kV. Schopnost přerušení následných proudů ze sítě nn byla zvýšena na hodnotu 50kA. Při použití DEHNblocu Maxi není potřeba sledovat bezpečný odstup přepěťové ochrany od sběrnic nebo jiných elektrických zařízení.
Dvojité svorky u DEHNblocu Maxi při zapojení do tvaru „V“ představují úsporu místa a montážních nákladů. Pro toto zapojení je omezena maximální hodnota předřazených pojistek na 125A gL/gG. Multifunkční připojovací svorky umožňují montážním firmám rychlou instalaci vodičů a hřebenových propojek k připojení dalších přístrojů na liště. DEHNbloc Maxi může být dodán samostatně nebo s optickou signalizací provozu. Pro dálkovou signalizaci stavu svodiče je určen DEHNsignal DV (pro sítě TNS, TT) nebo DEHNsignal DBM (pro sítě TNC).

... pokračování

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933