Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

TEST: Praktická zkouška Tectron, měniče napětí 12V na 230V


Document Actions
TEST: Praktická zkouška Tectron, měniče napětí 12V na 230V
Nejlepší je se přesvědčit sám na vlastní oči, zda deklarované vlastnosti jsou opravdu pravdivé. Protože jsem poměrně hodně cestující a také používám dost pomůcek vyžadujících elektrickou energii, zajímal jsem se o měnič palubního napětí mého vozu na u nás oblíbených 230V ....
Miroslav Minařík, ze dne: 2.01.2006
reklama

I já bývám spotřebitelem a sám nemám rád prezentace některých nabízečů, kteří vás "obluzují" zázračnými vlastnostmi zboží, které chtějí "stůj, co stůj" prodat. A tak po veletrzích často nosím "nedůvěřivé brýle" a snažím se prokousat hustou houští informací.
Před více než půl rokem jsme dostali od Jana Kučery žádost na klinické testování měniče 12V/230V.

A tak jsem jednoho podzimního dne udělal sice ohlášenou, ovšem svým pravým cílem skrytou návštěvu pracovny Ing. Jana Kučery přímo v Bořitově. Testovali jsme nejvýkonnější zdroj 1000W, který má dokonce špičkové přetížení až do 2,5kW.

Popíšu v tomto článku stručně zjištěné informace
Typ 1000W je možné připojit pouze přímo na svorky akumulátoru vozidla. Na přístroji naleznete vypínač, kterým celý zdroj odpojíte od napájení.

Pohled na oba měniče 300W a 1kW.
Klikni pro větší náhled!

Vypínač je důležitý,
protože odběr u měniče s výkonem 1000W v klidovém stavu je cca 0,8-0,9 ampér. To by akumulátor bez spuštěného motoru, například přes noc, zcela vybilo. U měniče 300W jde pouze o několik mA, přesto však má svůj vypínač také.

Měnič jsme testovali vrtačkou, rozbrušovačkou, pájkou a halogenem. Uvádění příkon vrtačky byl 550W

Klikni pro větší náhled!

Měnič jsme testovali různými spotřebiči, které se objevují
v praxi elektrotechnika ...

Kontrola dostatečné výšky napětí zdroje
Tento typ měniče kontroluje stav napětí na baterii. Pokud klesne pod kritickou mez, oznámí to akusticky a následně, pokud nedojde k odpojení uživatelem, odpojí se sám.

Klikni pro větší náhled!

K testování jsme využili nejbližšího osobního vozidla, kterému
jsme otevřeli kapotu a bez nějakých dalších příprav jsme
začali testovat ...

Ochrana před vyšším napětím
Má i přepěťovou ochranu (nachází se ve všech výkonnostních typech), tedy pokud se na vstupu objeví větší napětí než 15,5V, tak se měnič ani nespustí a ohlásí akusticky poruchu.

Ochrana proti nadproudu
Co je opravdu komfortní je "elektronická proudová pojistka" na výstupu. Tedy vedení i zdroj chráníte před přetížením a zkratem přímo v měniči.

Klikni pro větší náhled!

Pro lepší představivost velikosti
drobné porovnání měniče 300W
a klíče 10/13

Ochrana před přetížením
S ochranou proti přehřátí se samozřejmě také počítá. Při zvýšené teplotě zařízení, se nejdříve spouští ventilátor. Pokud ani toto dodatečné chlazení není postačující, pak se zařízení z bezpečnostních důvodů (současně s akustickým oznámením) odpojí.

Soft start
Pro všechny těchto typy měničů platí "měkký start". Tedy, že při spuštění zařízení není skokový odběr ale pozvolný.

Klikni pro větší náhled!

Na levém obrázku jsme testovali měnič 300W s provozem
vrtačky 550W. Na pravém obrázku úhlová bruska 1050W se
výkonně zařezávala do úhelníku včetně na měnič současně
připojeného halogenového svítidla. Směr letu jisker byl
zvolen záměrně (málo prostoru).

Výstupní napětí
samozřejmě není sinusové, je to trapézové. Měnič je určen především pro běžné spotřebiče, avšak jsme na něm zkusili provozovat televizor, kamerové systémy nebo například videopřehrávač.


Klikni pro větší náhled!

Na oba měniče jsme také zkusili spustit pracovní notebook Jana
Kučery se zcela vyjmutou baterií.

TIP Jana Kučery
Tento měnič napětí doporučuji používat jako záložní zdroj pro oběhová čerpadla vody ústředních topení současně s ovládáním plynového kotle.

Můj TIP
My jsme tento přístroj měli postupně všichni v nějakém testovacím režimu. Nakonec měnič skončil u mě v autě pod sedadlem, kde jej využíván především na dobíjení různých baterií do fotoaparátů, blesků, či diktafonu.

Výstupní zásuvka
Výstupní zásuvka je v provedení Schuko. Je pravděpodobné, že výrobce se v tomto případě nebude zabývat jinými typy. To proto, že se jedná o zařízení,které používáte dočasně. Stejně jako adaptor je určen pouze pro dočasné použití. Většina používaných spotřebičů je buď druhé třídy s vidlici Euroschuko nebo se jedná o spotřebiče třetí třídy. Pro tyto případy je možné Schuko zásuvku použít bez problémů, v případě vidlice dle francouzské normy je možno použít adaptoru Schuko/kolík, který Jan Kučera ukazuje na obrázcích.

Závěr
Po určité době používání tohoto měniče si nemohu představit, že bych snad neměl ve voze zásuvku s napětím 230V. Tento typ jsme otestovali i pro zařízení, které jako redaktoři zřejmě používat nebudeme a tak pro naše účely je naprosto vyhovující.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933