Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Kdo vynalezl elektrickou žárovku?


Document Actions
Kdo vynalezl elektrickou žárovku?
Obyčejně se na tuhle otázku odpovídá: americký vynálezce Edison. To však není správné. Edison byl pouze jedním z mnoha, kteří pracovali na vynálezu umělého slunce ... ULICE BEZ LUCEREN (Tisíce Edisonů, Ohníček uprostřed světnice)
ze dne: 14.12.2005
reklama

TISÍCE EDISONŮ
Kdo vynalezl elektrickou žárovku?
Obyčejně se na tuhle otázku odpovídá: americký vynálezce Edison. To však není správné. Edison byl pouze jedním z mnoha, kteří pracovali na vynálezu umělého slunce, jež teď osvětluje naše ulice a domy.
Byly doby, kdy na ulicích měst nestála ani jediná lucerna a lidé v domech trávili večery při světle lojové svíčky nebo slabé a čoudící olejové lampičky.
Kdybychom srovnávali tu starou olejovou lampu, jež připomínala konvičku, s naší elektrickou žárovkou, nenašli bychom mezi nimi žádnou podobnost. A zatím od té škaredé konvice vede k elektrické žárovce dlouhá řada proměn, dlouhý řetěz nevelkých, ale velmi důležitých změn.
Tisíce vynálezců během tisíců let usilovalo o to, aby udělali naše lampy zářivějšími a lepšími.

OHNÍČEK UPROSTŘED SVĚTNICE
Škaredá olejová lampa byla velmi půvabným a dobře vymyšleným předmětem proti těm lampám, které byly před ní.
Byla však i doba, kdy vůbec žádné lampy neexistovaly. Před půl druhým tisíciletím bychom našli na místě dnešní Paříže špinavé městečko Lutetii, městečko vystavěné jen z dřevěných chatrčí, krytých slámou nebo taškami.
Kdybychom vešli do jednoho z těch domků, spatřili bychom ohníček, rozžehnutý uprostřed jediné jizby.


Primitivní ohniště bylo zároveň lampou, kuchyňskou plotnou i kamny

Přestože byl ve střeše otvor, kouř nechtěl unikat z místnosti a nesnesitelně štípal do očí a dráždil plíce.
Tohle primitivní ohniště bylo v té době lidem i lampou i kuchyňskou plotnou i kamny.
Zapalovat oheň uprostřed dřevěného stavení bylo velmi nebezpečné.
Není divu, že tenkrát vznikaly požáry hodně často.
Ohně se báli jako zlého a nenasytného nepřítele, který jen čeká, jak by vpadl do stavení a zničil je.
Kamna s komíny se objevila v západní Evropě teprve před sedmi sty lety, v Rusku však ještě později.
Před Říjnovou revolucí byly v Rusku na vesnicích ještě tu a tam "černé" čili "topicí" světnice, v nichž se topilo v peci bez komína. Když tam hořel oheň, bylo třeba otevřít dveře.
Děti chodívaly spát za bílého dne, aby se schovaly před kouřem a zimou, a přikrývaly si i hlavy kožichy a kabáty.

STP část 1/1: Michail Iljin, Praha 1955

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933