Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ÚVAHA: Zběsilé pospojování


Document Actions
ÚVAHA: Zběsilé pospojování
KLIMŠA: Doufám, že mám pro strach uděláno, ale v poslední době jsem na seznam věcí, kterých se bojím, přidal i pospojování. Narážím na princip této ochrany. Na čem tedy závisí, jestli daná kovová věc patří do pospojování?
David Klimša, ze dne: 7.12.2005
reklama

Doufám, že mám pro strach uděláno, ale v poslední době jsem na seznam věcí, kterých se bojím, přidal i pospojování.

Místní doplňující pospojování je v hierarchii ochran na prvním místě. Bezesporu je nejúčinnější obranou proti nebezpečnému rozdílu potenciálů, ať už vzniknou z důvodu poruchy elektrického zařízení nebo z důvodů přerušení některého vodiče vedení.

Tady už narážím na princip této ochrany,
který asi není všem úplně jasný. Účelem pospojování je vyrovnat dva rozdílné potenciály, které jsou na dosah ruky (2,5 m), místo aby se vyrovnávaly přes něčí tělo. Jedná se tedy o věci, na kterých se nějaký potenciál může objevit.

Jinými slovy:
nejedná se o izolované předměty, na které se nemůže potenciál dostat ani omylem. Klasickým příkladem jsou kovové stoly a dokonce police v kuchyních. Naprosto běžně vidím tyto věci připojené na pospojování. Proto se bojím, že jednou někdo v záchvatu na pospojování připojí i můj kovový náramek hodinek, nebo nedej bože i amalgamové zubní plomby.
Zjistil jsem, že mnoho lidí pohlíží na pospojování jako na prostředek, jímž jsou nějaké záhadně se objevující, zákeřné výboje odváděné do země. Rád bych znovu zdůraznil, že odvádění čehokoliv a kohokoliv do země a vyrovnání rozdílných potenciálů pomocí pospojování jsou dvě rozdílné věci.

Na čem tedy závisí, jestli daná kovová věc patří do pospojování?
Rozhoduje, může-li daná věc přivést potenciál a to třeba i potenciál země. Na kostře stroje nebo spotřebiče se může objevit potenciál v případě poruchy. Potrubí může při poruše vést proud a tím na něm může vzniknout potenciál. Potrubí je většinou dobře spojené se zemí a má tedy potenciál země, nebo-li nulový potenciál. Na stínění topných kabelů může vzniknout potenciál při poruše a za normálních okolností mají nulový potenciál. A proto všechny tyto věci budeme jistě zahrnovat do pospojování. Izolovaně uložené věci jako jsou police, židle, stoly, hrnce, zábradlí a rámy dveří (lidově futra) k pospojování přidávat nebudeme, protože by to nemělo smysl a byl by to tudíž nesmysl. Jediným nebezpečím by mohl být úder blesku, a proto při bouřce chodím zásadně se zavřenými ústy, když už mám ty neuzemněné plomby.

Navíc mám nevyhovující izolační odpor mezi šestkou vpravo nahoře a sedmičkou vlevo dole.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933