Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

SCHRACK: Rozváděč s požární odolností


Document Actions
SCHRACK: Rozváděč s požární odolností
Společnost SCHRACK Energietechnik uvádí na český trh oceloplechový rozváděč typu M2000, který vykazuje až hodinovou odolnost vůči požáru (provedení EW).
ze dne: 19.11.2005

Společnost SCHRACK Energietechnik uvádí na český trh oceloplechový rozváděč typu M2000 (obr. 1), který vykazuje až hodinovou odolnost vůči požáru (provedení EW). Využití nového rozváděče se předpokládá především u budov splňující přísná bezpečnostní kritéria, využití ale najde také u rodinných domků.


Obr. 1. Rozváděč M2000 s požární odolností od firmy Schrack

Rozváděče M2000 vykazují 30- nebo 45minutovou odolnost pro požární uzávěry ve stěnách a stropech ústících do chráněných únikových cest a 60minutovou odolnost pro stěny a stropy mezi požárními úseky.
Rozváděč, který si udržuje při požáru celistvost a izolační schopnosti po uvedenou dobu pomůže při záchraně lidských životů při mezních situacích.
Nový rozváděč M2000 získal po atestech požární certifikát EI 30-5, EI 45-5 a EW 60, což překračuje požadované hodnoty požární odolnosti stavebních konstrukcí podle stávajících českých norem (ČSN 730802 a 730804). Než výrobek atestaci získal, musel projít řadou zkoušek na požární odolnost a kouřotěsnost při požáru (obr. 2 a 3).


Obr. 2. Rozváděče M2000 naistalovány v povrchovém i v zapuštěném provedení jsou připraveny v peci ke zkoušce

Vlastní zkoušení požární odolnosti rozváděčů M2000 probíhalo ve zkušební peci, kdy byl vzorek usazen do zkušebního rámu o velikosti 3 x 3 metry. První měření spočívalo ve sledování průběhu teplot. Kritériem pro izolační funkci rozváděče je doba od započetí zkoušky v minutách, po kterou zkušební vzorek zachovává svou dělicí funkci, aniž by na vnitřní straně rozváděče byly dosaženy průměrné teploty nad počáteční hodnotu o více než 140 °C. Sle­duje se i vzrůst teploty v kterémkoli místě o více než 180°C nad počáteční.
Druhým způsobem měření byla zkouška celistvosti rozváděče. K tomu se používaly ocelové měrky spár o průměru 6 a 25 mm. V rámci zkoušky celistvosti bylo rovněž důležité, že nedocházelo k souvislému plamennému hoření.


Obr. 3. Pohled průzorem do pece na zadní stěnu rozvóděče při zkoušce

Rozváděče systému M2000 se vyznačují modulární koncepcí a jsou dodávány v zapuštěném nebo povrchovém provedení (U, resp. A). Celý vnitřní prostor rozváděče je vyložen tepelně izolačním materiálem PROMAXON®, tl. 18 mm (pro zapuštěné provedení U), event. 20 mm (pro nástěnné provedení A), dále PROMATECT® a PROMASEAL®. Izolační materiál je lepen tmelem PROMAGLAS®. Rozváděče mají i kouřotěsnou úpravu.
Provedení skříní je instalační nebo elektroměrové a skříně mají až 12 volných míst pro montáž přístrojů (jističů, elektroměrů atp.).
Krytí rozváděčů M2000 je IP 30 pro povrchové provedení a IP 42 pro zapuštěné provedení.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933