Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

LAPP GROUP: společnost zahájila v České republice výrobu kabelové konfekce a konfekcionovaných energetických řetězů


Document Actions
LAPP GROUP: společnost zahájila v České republice výrobu kabelové konfekce a konfekcionovaných energetických řetězů
Lapp Group, výrobce a distributor flexibilních kabelů ÖLFLEX®, datových kabelů UNITRONIC®, konektorů EPIC® a kabelového příslušenství, neustále expanduje na trzích celého světa, rozvíjí své technické a logistické know-how a po siluje tak svou pozici. Výrazný podíl na tomto vývoji má i společnost LAPP KABEL, s.r.o., se sídlem v Holešově ...
František Omasta, ze dne: 12.01.2006

Lapp Group, výrobce a distributor flexibilních kabelů ÖLFLEX®, datových kabelů UNITRONIC®, konektorů EPIC® a kabelového příslušenství, neustále expanduje na trzích celého světa, rozvíjí své technické a logistické know-how a po siluje tak svou pozici. Výrazný podíl na tomto vývoji má i společnost LAPP KABEL, s.r.o., se sídlem v Holešově, která působí na českém a slovenském trhu. Díky této firmě dochází, zejména v druhé polovině loňského roku a v roce letošním k výraznému rozšiřování aktivit Lapp Group v České i Slovenské republice. Tato doposud pouze obchodní firma zahájila v polovině roku 2004 také výrobu kabelové konfekce. K dnešnímu dni zaměstnává více než 110 zaměstnanců, kteří pracují v třísměnném provozu. Dodávkami kabelové konfekce, vyrobené v Holešově, zásobuje Lapp Group například takový gigant automobilového průmyslu, jakým je koncern Daimler Chrysler, pro který dodává konfekcionované spirální kabely (obr. 1) na propojení brzdových systémů pro tahač Mercedes Actros. Mezi další odběratele kabelové konfekce vyráběné v LAPP KA­BEL, s.r.o., patří Bosch Rexroth, Continental a další.


Obr. 1 Konfekcionované spirální kabely

V červenci roku 2005 vydala společnost LAPP KABEL, s.r.o., nový hlavní katalog Lapp Group pro období 2005/2006 v českém jazyce (obr. 2). Na téměř 900 stranách představuje kompletní sortiment kabelů, kabelového příslušenství, konektorů, označovacích systémů pro kabely a vodiče, ale také množství technických tabulek s technickými parametry všech výrobků. Je samozřejmostí, že v novém katalogu najdou zákazníci celou řadu novinek. Mezi ty nejzajímavější patří vysoce chemicky i mechanicky odolný flexibilní kabel ÖLFLEX® ROBUST v několika konstrukčních variantách.


Obr. 2 Titulní strana nového českého katalogu Lapp Group 2005/2006

V novém českém katalogu Lapp Group najdete jako novinku také energetické (vlečné) řetězy nesoucí označení SILVYN® CHAIN. Je logické, že tato společnost přichází na trh také s dodávkami konfekcionovaných řetězů (obr. 3 a 4). Jde o řetězy, které jsou kompletně vybaveny všemi zákazníkem požadovanými nosiči energií (ovládacími či datovými kabely, hydraulickými hadicemi apod.) včetně potřebných ukončení (konektory, příruby atd.). A proč také ne, vždyť postavení Lapp Group jako předního světového výrobce kabelů i konektorů předurčuje českou firmu LAPP KABEL, s.r.o., k tomu, aby byla tím dodavatelem, který využije všechna know-how Lapp Group k sestavení harmonického celku šitého konkrétní
mu zákazníkovi na míru.


Obr. 3 Konfekcionovaný řetěz na cívce

Zajištění všeho, co je spojeno s vývojem i výrobou konfekcionovaných řetězů, obstarání všech materiálů, skladování a logistika je samozřejmostí. Takto vyrobený celek zákazník pouze upevní ve svém zařízení a jednoduše připojí všechny kabely či hadice ke svým připojovacím bodům a vše je hotovo. Nákupem "z jedné ruky" navíc zredukuje počet svých dodavatelů a zjednoduší tak své vnitřní procesy spojené s objednáváním materiálů - o úspoře nákladů není pochyb. U takto zkompletovaných energetických řetězů přebírá společnost LAPP KABEL, s.r.o., samozřejmě garanci za celý dodaný systém, což je další nespornou výhodou pro zákazníky.

Pro ty zákazníky, kteří si však konfekci energetických řetězů provádějí sami, nebude jistě na škodu zopakovat několik zásad pro správný výběr energetického řetězu, vhodných kabelů a montáž. Z našich zkušeností totiž vyplývá, že nesprávný výběr, popř. nevhodná montáž bývá příčinou nežádoucích chyb a tím i možných poruch při provozu dodaných systémů.


Obr. 4 Konfekcionovaný řetěz firmy LAPP KABEL s.r.o. na stroji HCW3-250 výrobce ŠKODA MACHINE TOOL, s.r.o. Plzeň

Správný návrh energetického řetězu nespočívá pouze v matematickém výpočtu, ale i v pečlivém zvážení a analýze různých hledisek, což řada zákazníků bohužel podceňuje. Ve snaze vytvořit dynamické připojení energií ve svých zařízeních s co nejmenšími náklady vznikají často řešení, která nesplňují základní požadavky na správnou funkci energetického nosiče. Výsledkem je pak nespolehlivý výrobek s nízkou životností, způsobenou poruchou osazených kabelů, hadic nebo samotného řetězu. Lapp Group jako výrobce flexibilních kabelů ÖLFLEX® přitom garantuje spolehlivou funkci těchto kabelů až pro desítky milionů ohybových cyklů, energetické řetězy SILVYN® CHAIN samotné mají životnost ještě mnohem větší.

Při návrhu energetických řetězů bývají nejčastěji porušována následující pravidla.

  • Velikost řetězu je nutno volit tak, aby byl kolem kabelu zajištěn volný prostor o velikosti nejméně 10 % vnějšího průměru kabelu, u hydraulických hadic musí být vůle nejméně 20 % průměru hadice (obr. 5a).


Klik pro větší náhled.
Obr. 5a Zajištění volného prostoru u kabelu a hadic

  • V případě použití kabelů a hadic, které mají odlišný povrchový materiál (například PVC a PUR), dochází při jejich vzájemném dotyku k nadměrnému tření a opotřebení. Tomu je nutné zabránit použitím oddělovacích příček v energetickém řetězu (obr. 5b).


Klik pro větší náhled.
Obr. 5b Použití oddělovacích příček u energetického řetězu

  • Při aplikacích s větším počtem kabelů nebo hadic (obr. 5c) je lepší umístit je zvlášť na příslušné místo a oddělit je dělicími příčkami tak, aby kabely či hadice neležely na sobě. Pokud to není možné, musí být zajištěno, že vnitřní volný prostor neumožní pohyb kabelů a hadic přes sebe (rozměr H < průměr D).


Klik pro větší náhled.
Obr. 5c Oddělené umístění většího počtu kabelů

  • Kabely a hadice by měly být umístěny v energetickém řetězu symetricky podle svých rozměrů a hmotností. Například největší a nejtěžší vně a menší a lehčí uvnitř (viz obr. 5d).


Klik pro větší náhled.
Obr. 5d Symetrické umístění kabelů v energetickém řetězu

Také montáž kabelů a hadic do energetických řetězů se řídí určitými zásadami a nespočívá pouze v jejich vložení nebo protažení do řetězu.

  • Základním pravidlem je dodržení minimálního přípustného poloměru ohybu kabelů a hadic, který musí být menší nebo maximálně rovný poloměru ohybu energetického nosiče.
  • Kabely musí být umísťovány do nosičů bez zkroucení. Před instalací nesmí být odvíjeny z bubnů nebo kruhů přes hlavu (čelo), ale musí být odvíjeny tangenciálně. Doporučujeme kabely roztáhnout po zemi nebo vyvěsit. Potisk na kabelech opisuje z výrobních důvodů kolem kabelu mírnou spirálu. Z tohoto důvodu se potisk nemůže použít jako vodítko pro vyrovnání kabelů bez kroucení.
  • Při montáži kabelů či hadic má být energetický řetěz podélně roztažen a po osazení kabely či hadicemi uveden do pracovní polohy.
  • Kabely a hadice nesmí být v nosiči upevněny nebo svázány dohromady. Upevnění kabelů se musí provést na obou koncích řetězu. U dlouhých vlečných energetických řetězů, kde se horní větev opakovaně pokládá na dolní větev, se upevnění kabelů a hadic provádí pouze na konci unašeče.
  • Kabely se musí v ohybu řetězu pohybovat volně, to znamená tak, aby byl umožněn relativní pohyb kabelů mezi sebou a vůči řetězu. Doporučuje se po krátké době provozu zkontrolovat polohu kabelů.
  • Po případném přetržení řetězu je nutné vyměnit také kabely, protože je potřeba počítat s jejich poškozením následkem nadměrného protažení.

Neméně důležitý, ne-li nejdůležitější, je správný výběr kabelů. Zásadně je nutné v energetických řetězech používat pouze kabely, jejichž konstrukce je tomuto použití speciálně uzpůsobena. Ve výrobním programu Lapp Group jsou tyto kabely označeny většinou zkratkou FD.
V mnoha případech je účelné a potřebné zakončit kabely v energetických nosičích konektory. Lapp Group jako systémový dodavatel nabízí pod značkou EPIC
® široký sortiment průmyslových konektorů vyráběných dceřinou společností CON­TACT ve Stuttgartu, a to nejen pro tyto případy, ale i pro samostatné použití. Zejména ve spojení s kabely ÖLFLEX® a UNITRONIC® se dosahuje při použití konektorů EPIC® perfektního rozebíratelného spojení všude ve strojírenství, při stavbě strojů a zařízení, stejně jako v systémech měřicí, řídicí a automatizační techniky. Stavebnicový konstrukční systém použitý u hranatých průmyslových konektorů, ale i u kompletní řady kulatých konektorů zvyšuje výrazným způsobem variabilitu návrhů konektorových spojů. Jen takto pojatý systém zvyšuje uživatelský komfort při návrhu i realizaci konektorových spojů. Ve svém důsledku pak systém konektorů EPIC® přináší uživatelům urychlení návrhu, úsporu nákladů na skladování použitím redukovaného počtu stavebnicových prvků a úspory nákladů na logistiku.
Téměř čtyřicetiletá tradice v oblasti vývoje, výroby a prodeje kabelů, vodičů, kabelového příslušenství a konektorů řadí Lapp Group mezi přední dodavatele systémových řešení dodávek. Starosti s výběrem vhodného typu energetického nosiče, všech kabelů i konektorů s jejich montáží můžete tedy přenechat odborníkům ze společnosti LAPP KABEL, s.r.o., jedné ze společnosti celosvětově působící skupiny Lapp Group.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933