Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ÚVAHA: Podnikající revizní technik


Document Actions
ÚVAHA: Podnikající revizní technik
KLIMŠA: Pokud se zamyslíme nad termínem "podnikající revizní technik", už to nám nahání hrůzu. Střet zájmu nezávislosti, zákazník, dodavatel, výběrové řízení, zakázka na revize, výsledky ... Podívejte se na mou drobnou úvahu na toto téma ...
David Klimša, ze dne: 30.11.2005
reklama

Některé věci nejdou k sobě.
Například zastupitel města je zároveň majitelem firmy, která pro město dělá zakázky. Jen tak pro zajímavost – znám lékařku, která provozuje ordinaci a zároveň hospodu IV. cenové skupiny.

Podobný nesoulad vidím mezi činností revizního technika a podnikáním.
I když jsem sám také i podnikajícím revizním technikem, musím přiznat, že tyto dvě činnosti nejdou k sobě. Revizní technik na jedné straně musí být co nejpečlivější a nese velkou zodpovědnost, na druhé straně každý podnikatel musí vydělat. Jestli chce uspět v konkurenčním boji, pak musí být hbitější a výkonnější, nebo musí svou práci ošidit. Vzhledem k tomu, že klient, který je laikem, to nemůže posoudit, je pro něho lepší rychlý, levný a bezproblémový člověk.

Na jedné konferenci se mi jeden revizní technik chlubil, že v nějakém ohromném zdravotním zařízení mají x set zásuvek a on každou poctivě změřil. "Kolik jste jich otevřel?" ptám se. "Ani jednu."

Po provedené revizi stolárny jsem otevřel kryt pásové pily a našel jsem stykač upevněný jedním šroubem a podepřený klackem. Bodejť, revizní technik by musel vyházet bednu plnou odřezků a odsunout ji.

Sám jsem kdysi, když jsem začínal, neotevřel jednu kabelovou přípojkovou skříň, protože před ní byla hromada uhlí. Za tři měsíce se v ní přepálil přívodní ochranný vodič. Dodnes mě z toho mrazí.

Ideální by bylo, ...
... kdyby revizní technik nemusel být podnikatelem a netlačil ho čas, ale pouze osobní zodpovědnost. Většina jiných kontrolních orgánů nejsou podnikatelé a řekl bych, že to má něco do sebe. Ať to do budoucna bude, jak chce, jedno je jisté: přirozený výběr a běh času nezpůsobí oddělení zrna od plev. Nebude to tak, že nekvalitní zkrachují a poctivci budou v kurzu. Spíše bych prorokoval, že podnikající revizní technici zdegenerují a mezi jejich předky půjdou vysledovat všelijací filutové a desperáti, kteří uměli nabídnout bakšiš a měli hodně příbuzných a známých.

Je prokázáno, ...
... že chachar (mí Ostraváci mi rozumějí) se rychleji a početněji množí než homo sapiens. Na druhou stranu potomci dnešních pečlivek skončí jako otroci nějaké megafirmy, nejlépe s mikročipem zavedeným pod kůži a pokud narovnají záda, budou bez milosti zastřeleni.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933