Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ÚVAHA: (ne)bezpečné servisní firmy


Document Actions
ÚVAHA: (ne)bezpečné servisní firmy
KLIMŠA: Kdysi jsem mluvil s člověkem, který má poměrně velké slovo v oblasti tvorby norem a činnosti revizních techniků. Nemohu zapomenout na názor, že univerzální revizní technik je k ničemu, protože dnešním složitým zařízením stejně nerozumí a navíc vše spolehlivě ošetří profesionálové ze servisních firem daných zařízení.
David Klimša, ze dne: 22.11.2005
reklama

Tyto existují díky své nezměrné kvalitě, aby se udržely na konkurenčním trhu. Samy z vlastní vůle touží dodržovat zásady z norem. Jejich prvořadým cílem je a bude ohromovat kvalitou práce a dbáním o bezpečnost.

Dnes a denně se přesvědčuji o tom, jak je tento názor scestný. Pravdou je a tak to i zůstane, že složitým zařízením bude hovět vždy jen úzký okruh lidí. Přirozeně to budou lidé několika specializovaných firem. Není možné, aby jeden člověk byl odborníkem přes měření a regulaci a zároveň specialistou na vn trafa. Aby měl někdo v malíčku pekařské stroje a zároveň vysokozdvižné vozíky. Pravdou, kterou nic nezmění je ale i to, že technické normy a bezpečnost je náročný obor sám o sobě a málokterý servisní technik v něm má přehled, který bych hodnotil alespoň jako dobrý. Mám možnost doslova každý den sledovat práci těchto servisních organizací a rozhodně většinu z nich považuji za odborníky. Nejsou to supermani (nenosí červené slipy a modré silonky), ale tím, že určité zařízení dobře znají, mají k němu diagnostické prostředky a denně s ním pracují, stali se z nich profíci.

Na druhou stranu, odborník na kamerový systém s přehledem vede sdělovací vodiče po hromosvodu.

Firma vyrábějící potravinářské stroje napojí stroj na 400V do dvou zásuvek 230V dvěmi šňůrami s vidlicí. Pokud by se na topných spirálách připojených konektorem přepálil střední vodič a vytáhli byste jednu vidlici, bylo by to možná to poslední, co jste v životě udělali. Neuklidnilo mě ani to, že si na dané zařízení vystavili prohlášení o shodě.

Vrcholem důvtipu bylo zapojení třífázového přívodu pomocí dvou 3C kabelů. V jednom je fáze, střední a ochranný vodič a ve druhém fáze po černém a další fáze po zelenožlutém. Koupě kabelu 5C by stálo 30 minut času, který si nemohli dovolit.

Popravdě řečeno, z části to chápu.
Hlavním cílem firmy je uživit se a to není jednoduché. Být pečlivý a zkrachovat je k ničemu. A jak často připomínám: "zoufalství dělá s lidmi divy." Ani klient nestojí o zdlouhavou práci. Sám potřebuje hlavně vyrábět, prodávat, prostě fungovat. Klienti jsou také firmami, které potřebují vydělat, a proto nemohou dát na přehnané obavy nějakého "univerzálního" revizáka.

To, co popisuji je tvrdá realita a nezmění ji ani květnaté představy kohokoliv. Osobně si myslím, že jediným funkčním řešením je rozdělení práce a kontroly na dva nezávislé subjekty. Pokud má být kontrola dodržování norem účinná, musí ji provádět nezávislá, osobně zodpovědná osoba, byť by obě byly z jedné firmy. Tak to dnes většinou funguje. Revizní technik nemusí umět zapojit a nastavit kamery, nebo opravit pekárenskou pec, ale musí vědět vše o připojení a bezpečnostním okruhu daného zařízení. Revizního technika ani nesmí ovlivňovat výsledek revize – jestli najde nebo nenajde nějaké závady.

Případné zrušení nebo nahrazení člověka, který provádí a osobně nese zodpovědnost za vykonanou revizi vychýlí rovnovážný stav misek vah a potom – bůh nám pomoz. Děsím se doby, kdy za bezpečnost budou zodpovídat pouze podnikající firmy, nebo nedej bože nějaký ouřada sedící u vzdáleného korýtka.

Revizní technici ANO, ale ......

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933