Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

DEHN: Atmosférické výboje a protipožární ochrana budov


Document Actions
DEHN: Atmosférické výboje a protipožární ochrana budov
V pražském muzeu Policie ČR se konala mezinárodní konference „Atmosférické výboje a protipožární ochrana budov“. Zaměření konference bylo orientováno na pracovníky pojišťoven, Hasičského záchranného sboru, Státního úřadu inspekce práce a další odborné pracovníky přicházející do styku s problematikou ochrany před bleskem a přepětím.
František Popolanský, Jan Hájek, Jiří Kutáč, Radomír Kočíb, Zdeněk Rous, ze dne: 2.11.2005

Úvodní slovo:
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB – Technické univerzity Ostrava se zabývá širokou problematikou bezpečnostního inženýrství zahrnující požární ochranu, bezpečnost a ochranu zdraví při práci, průmyslovou bezpečnost, havarijní plánování a krizové řízení a další oblasti. S problematikou škod způsobených bleskem a přepětím se setkáváme jak v oblasti požární ochrany, tak i v bezpečnosti práce a průmyslové bezpečnosti. Ze zkušeností víme, že informovanost odborné veřejnosti o moderních způsobech ochrany před úderem blesku a přepětím není na dostatečné úrovni. Proto jsme se rozhodli ve spolupráci se Sdružením požárního a bezpečnostního inženýrství a přední firmou v oblasti ochrany před bleskem a předpětím DEHN + SÖHNE uspořádat mezinárodní konferenci „Atmosférické výboje a protipožární ochrana budov“. Cílem konference je poskytnout účastníkům poznatky o stávající situaci v problematice ochrany před bleskem a přepětím a očekávaném dalším vývoji v České republice. Zaměření konference je orientováno na pracovníky pojišťoven, Hasičského záchranného sboru, Státního úřadu inspekce práce a další odborné pracovníky přicházející do styku s problematikou ochrany před bleskem a přepětím.
Doc. Dr. Ing. Aleš Dudáček, děkan FBI TU VŠB Ostrava

Ochrana před bleskem je v České republice již mnoho let obvyklým bezpečnostním standardem.
Se vstupem do Evropské unie platí evropské právní normy také v České republice. V evropských předpisech je nutno vnější ochranu, tak jak ji známe v České republice, rozšířit o vyrovnání potenciálů bleskových proudů. K tomu je pro každé zařízení určen svodič bleskových proudů Typ 1. Z pohledu ochrany před požáry a živelními pohromami nám jde především o vhodnou motivaci kompetentních osob, neboť jednou z příčin požárů je nedostatečné zabezpečení elektrických zařízení.
Ing. Peter Respondek, vedoucí odbytu DEHN + SÖHNE

Blesk – příčina požárů a škod
První část přednášky obsahuje a vysvětluje škody způsobené bleskem a přepětím. Dále jsou zde uvedeny statistiky škod a škodní událostí německých pojišťoven a následné ztráty v průmyslových odvětvích.
Poslední část přednášky se zabývá vznikem a příčinami blesku a přepětím. Blesk je zde označen jako zdroj škody nejen pro objekty, ale také pro osoby a zvířata, která se nacházejí v chráněném objektu nebo v jeho těsné blízkosti.
Ing. Jiří Kutáč, zastoupení DEHN + SÖHNE

Některé poznatky výzkumné a znalecké činnosti z výzkumu blesku a škod způsobených bleskem
Příspěvek konference se zabývá třemi problémy. První z nich jsou hlavní závěry statistiky škod způsobených bleskem na celém území bývalé Československé republiky.
V druhé části jsou uvedeny poznatky jak ze znalecké činnosti, tak z pracoviště EGU Brno v oboru škod způsobených bleskem.
Třetí část se zabývá ionizujícími jímači hromosvodného zařízení. Zkušenost několikaletého sledování účinnosti ionizujících jímačů na rozsáhlém souboru instalovaném v Malajsii v oblasti s nejintensivnější bouřkovou činností na světě, potvrdily dřívější předpoklady fyziků a specialistů v ochraně před bleskem, že laboratorní důkazy spočívající jen ve zjištění časového rozdílu (tzn. Time delay) nástupu vstřícného výboje ionizujících jímačů, jsou nedostatečné a že jímače typu ESE neposkytují větší ochranu, nežli konvenční jímače hromosvodných zařízení.
Ing. František Popolanský, CSc, soudní znalec

Statistika škod při požárech od atmosférických výbojů a její vyhodnocení
Požáry způsobené tzv. elektrickým iniciátorem tvoří nezanedbatelnou část požárů v České republice. Z hlediska statistického sledování požárů, které zajišťuje Hasičský záchranný sbor ČR, patří mezi elektrické iniciátory kromě elektrické jiskry, zkratu, oblouku a dalších také atmosférický výboj. Příspěvek se zabývá podrobným rozborem požárů způsobených zejména atmosférickým výbojem v letech 1997 - 2003.
Doc. Dr. Ing. Aleš Dudáček, děkan FBI TU VŠB Ostrava

Statistika škod požárů způsobených bleskem a prevence
Úvodní část přednášky obsahuje statistické údaje HZS ČR škod způsobených bleskem v letech 1999 - 2004. V další části je zmíněná vyhláška MMR č.137/1998 Sb. jako právní norma, ve které jsou vyjmenovány budovy, na nichž musí být instalován hromosvod. V závěru je položen důraz na zajištění preventivních opatření v ochraně osob a majetku před ničivými účinky blesku.
pplk. Ing. Rudolf Kaiser, MV GŘ HZS

Ochrana elektronických zařízení před požárem vhodným hasícím zařízením
Přednáška je zaměřena na jedno z nevýznamnějších protipožárních opatření směřujících ke snížení škod na majetku a ohrožení osob, kterým jsou stabilní hasicí zařízení. Vystoupení je zaměřeno především na možnosti účinné ochrany informačních technologií těmito systémy. Jejich použití v této specifické aplikační oblasti patří do spolu s preventivní ochranou před atmosférickými výboji ke komplexu opatření, která mohou významně přispět k minimalizaci škod na těchto technologiích a tím i ke zkrácení jejich výpadku.
Ing. Pavel Rybář, ČAP

České a evropské normy pro ochranu před bleskem
Česká republika vstoupila dne 1. května 2004 do Evropské unie. Přechod do ní není a hned tak jen nebude ukončen. Pokud jde o ČSN 34 1390, lze ji (obdobně jako v Německu) přepracovat tak, aby mohla sloužit jako doplněk k novým normám. Je ji nutno ještě upravit. Standardy Mezinárodní elektrotechnické komise (IEC) lze dnes aplikovat na nové stavby. Nejde jen o české překlady, ale i o originály těchto standardů. Mohou sloužit jako výchozí podklad pro jednání se zahraničními investory, což může být pro české firmy velmi výhodné. Odborníci se najdou mezi absolventy ILPC.
Ing. Zdeněk Rous, CSc, zastoupení DEHN + SÖHNE

Normalizace v Evropě, ochranné systémy a ochranná opatření, aktivní jímače ESE
Příspěvek se zabývá stavem normalizace ochrany před bleskem jak na mezinárodní, tak na evropské úrovní. Na příkladech budou popsány principy moderní ochrany před bleskem jako části protipožární ochrany budov. Přitom budou také diskutovány alternativní metody, které nejsou součásti mezinárodní normalizace v ochraně před bleskem.
Ing. Thomas Smatloch, DEHN + SÖHNE

Normalizace v České republice, praktické příklady
Společná přednáška se v úvodu zabývá současným stavem normalizace v České republice a připravovaným souborem evropských norem. Dále jsou uvedeny obecné zásady pro projektovou přípravu a realizaci vnější i vnitřní ochrany před bleskem. V poslední části příspěvku jsou zmíněny montážní chyby, které mohou zapříčinit škodu na objektu, i když je na něm instalován hromosvod.
Ing. Jiří Kutáč, zastoupení DEHN + SÖHNE, mjr. Ing. Miroslav Benda, HZS JMK

Praktické poznatky inspektora inspekce práce
Přednáška je zaměřená na nejčastěji se vyskytující nedostatky, zjištěné pracovníky inspekce práce na hromosvodech, při prováděných kontrolách. V této souvislosti je nutno připomenout i nový zákon o inspekci práce č. 251/2005 Sb. s účinností od 1 . 7 . 2005, podle kterého se kontroly provádějí.
Součástí přednášky je rovněž odkaz na současné platné právní předpisy, které platí na hromosvody.
Ing. Radomír Kočíb, SÚIP

pořadatelé: VŠB TU FBI Ostrava, SPBI Ostrava, DEHN + SÖHNE zastoupení pro ČR
místo konání: Praha, Muzeum Policie ČR, 13.10.2005

V Praze, dne 13.10.2005, Muzeum Policie ČR

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933